Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
24. 7. 2017,
9.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

39

Natisni članek

NLB Rok Praprotnik KPK Verica Trstenjak

Ponedeljek, 24. 7. 2017, 9.49

6 let, 6 mesecev

Rok Praprotnik: Verica Trstenjak ne ve, kaj je korupcija

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

39

Rok Praprotnik | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

"Ne vem, kaj naj rečem. Očitno gospa ne ve, kaj je korupcija," se je na besede pravnice Verice Trstenjak, da je največja korupcija to, da so bili nekateri ljudje najprej na KPK, danes pa so na NLB, odzval uslužbenec NLB in nekdanji podpredsednik KPK Rok Praprotnik.

"Poslušamo zgodbo v zvezi z NLB. Ljudje, ki so bili takrat na KPK, so danes v NLB. To je največja korupcija. Eno je pravno vprašanje, drugo je pa moralno," je v intervjuju za Siol.net pred dnevi dejala profesorica prava na dunajski univerzi Verica Trstenjak.

Praprotnik: Dala ni nobene obrazložitve

Za odziv na njeno izjavo smo poklicali Roka Praprotnika, ki je bil v preteklosti podpredsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), danes pa je direktor Centra za skladnost poslovanja v NLB.

"Ne vem, kaj naj rečem. Očitno gospa ne ve, kaj je korupcija," je povedal in dodal: "Nobene obrazložitve ni dala, tako da mislim, da je to izjava zelo na pamet in da ni ravno primerna za človeka s takšnim akademskim ozadjem."

"Ne mislim odgovarjati. Vsak si bo sam ustvaril mnenje. Govorila sem o NLB na splošno, bančni luknji in podobno. Kdo je odgovarjal, kdo preiskuje, kdo bi moral ukrepati in kdo je dobil kje zaposlitev," nam je na prošnjo za komentar Praprotnikovih besed odgovorila Verica Trstenjak.

"Korupcija omogoča, da se krade – ne s torbicami, ampak s tovornjaki. To bo državo uničilo. Državam, v katerih je korupcija velika, gre vedno slabše. Ne krade se iz državnega proračuna, korupcija pomeni, da se krade vsakemu davkoplačevalcu," opozarja pravnice Verica Trstenjak. | Foto: Vid Ponikvar "Korupcija omogoča, da se krade – ne s torbicami, ampak s tovornjaki. To bo državo uničilo. Državam, v katerih je korupcija velika, gre vedno slabše. Ne krade se iz državnega proračuna, korupcija pomeni, da se krade vsakemu davkoplačevalcu," opozarja pravnice Verica Trstenjak. Foto: Vid Ponikvar

"KPK ni pristojen za nadzor nad pranjem denarja"

Rok Praprotnik je bil podpredsednik KPK v obdobju, ko so komisijo obvestili o sumu pranja denarja prek NLB, torej njegovega bodočega delodajalca, kar pri številnih vzbuja dvom o Praprotnikovem delu na KPK.

"Ne razumem, kakšno povezavo ima to. KPK ni pristojen za nadzor nad pranjem denarja, mene pa v NLB ni bilo, ko se je to dogajalo. Sklepi so ustvarjeni zelo na pamet," poudarja Praprotnik.

Za NLB po KPK delal tudi Drago Kos

Nekdanji predsednik KPK Drago Kos je, potem ko je zapustil položaj, z NLB sklenil svetovalno pogodbo, v okviru katere je forenzično pregledoval kreditne mape, za svoje delo pa je bil po pisanju Financ plačan 218 evrov na uro. Tudi njega smo poklicali za odziv na navedbe Trstenjakove, vendar je njegova številka nedosegljiva. 

Ne spreglejte