Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2023,
16.35

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

17

Natisni članek

zdravniki zdravstvo Fides

Torek, 10. 1. 2023, 16.35

1 leto, 3 mesece

Fides: Napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov odpovedana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

17

Zdravniki UKC | Fides je enodnevno opozorilno stavko zdravnikov in zobozdravnikov napovedal decembra, med drugim zaradi nezadovoljstva z napovedanim dvigom zdravniških plač - ta naj bi plačna nesorazmerja še poglabljal - pa tudi zaradi odnosa zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana do zdravnikov. | Foto STA

Fides je enodnevno opozorilno stavko zdravnikov in zobozdravnikov napovedal decembra, med drugim zaradi nezadovoljstva z napovedanim dvigom zdravniških plač - ta naj bi plačna nesorazmerja še poglabljal - pa tudi zaradi odnosa zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana do zdravnikov.

Foto: STA

Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je potrdil popoldne parafirani sporazum z vladno stranjo, sklenjen v okviru mediacije, ki jo je vodilo Slovensko zdravniško društvo. Za sredo napovedana enodnevna opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov tako odpade, je potrdil podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič.

Po besedah Zemljiča je glavni stavkovni odbor sindikata nekaj pred 21. uro v torek odobril in podpisal popoldne parafirani sporazum, v četrtek pa naj bi sledila še obravnava in podpis vladne strani. Sporazum naj bi predvidoma začel veljati v začetku prihodnjega tedna.

Po podpisu vlade bodo v sindikatu, tako njegov podpredsednik, bolj natančno predstavili njegovo vsebino. Je pa nakazal, da bodo stavkovne razmere, ki jih naslavlja sporazum, očitno vendarle naslovljene v novem plačnem stebru za zdravstvo.

Med zahtevami, ki jih bo uredil sporazum, je naštel določitev jasne karierne poti zdravnikov, prenos napredovanj specializantov, dosledno upoštevanje standardov in normativov ter zagotovitev dodatnih sredstev oz. pravnih podlag za nagrajevanje zdravnikov, ki presegajo standarde in normative. "To je tisto bistveno, kar se nam zdi, da je pomembno za zdravništvo in javni zdravstveni sistem srednje- in dolgoročno," je poudaril.

Zdravniško zbornico veseli odpoved stavke, a poziva k takojšnjemu nadaljevanju dialoga o spremembah

Zdravniška zbornica Slovenije pozdravlja, da je bil v postopku mediacije med Fidesom in ministrstvom za zdravje dosežen sporazum. "Veseli nas, da posledično jutri zdravniške stavke ne bo," so sporočili z zbornice. Obenem pričakujejo, da bodo odločevalci skupaj z zdravniško stroko takoj nadaljevali dialog in pripravo vseh potrebnih sprememb.

"Narejen je bil velik korak k izboljšanju odnosov v javnem zdravstvenem sistemu," je še dejal in dodal, da so Fides in zdravniki postali pomemben partner pri pisanju vsebin novega zdravstvenega stebra v plačnem sistemu javnega sektorja.

Ob podpisu sporazuma so v Fidesu preklicali za sredo napovedano stavko zdravnikov in zobozdravnikov. Po besedah Zemljiča so se namreč trudili, da v časih kritičnih razmer na primarni ravni zdravstva in v urgentnih centrih ne ustavljajo še dodatno zdravstvenega sistema.

Na vprašanje, zakaj so v sindikatu zdaj vendarle pristali na naslavljanje zahtev v okviru novega plačnega stebra, čeprav so sprva želeli ureditev razmer že pred tem, je Zemljič odgovoril, da se jim zdelo pomembno gledati dolgoročno.

Kot je dejal, se zavedajo, da se nekaterih zadev ne da urediti čez noč, parcialni ukrepi pa bi vodili v nova nesorazmerja in ne bi prispevali k izboljšanju razmer v javnem zdravstvenem sistemu. "Zato smo se odločili, da skupaj z vlado pogledamo srednjeročno in dolgoročno in skupaj najdemo rešitve," je poudaril.

Mediacija je bila uspešna

"Mediacija je bila uspešna. Sporazum med obema pogajalskima skupinama je bil dosežen in parafiran. Zdaj morata glavni stavkovni odbor na eni strani in vlada na drugi strani parafiran sporazum še izpeljati," je danes malo po 17. uri sporočil predsednik slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina, ki je deloval kot mediator med Fidesom in ministrstvom za zdravje.

 "Obe strani sta dosegli sporazum in ga parafirali. To pomeni, da sta začeli na nasprotnih straneh, a so se v mediaciji stališča zbližala tako, da so se zedinili in parafirali," je še poudaril Komadina. 

Gregor Zemljič, Danijel Bešič Loredan
Novice Fides še vedno upa, da stavka ne bo potrebna
Gregor Zemljič, Danijel Bešič Loredan
Novice Preobrat? To zdravniki pričakujejo, da se bo zgodilo danes zvečer
Zdravniki UKC
Novice Slovensko zdravniško društvo bo mediator med ministrstvom in Fidesom
Ne spreglejte