Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2013,
16.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Onkološki inštitut Janez Remškar Tomaž Gantar

Torek, 7. 5. 2013, 16.13

8 let

Remškar: Odziv ministra Gantarja je zelo pozitiven

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Generalni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana Janez Remškar se je mudil na prvem obisku pri ministru za zdravje Tomažu Gantarju, odkar je s 1. aprilom prevzel direktorsko funkcijo.

Po Remškarjevih besedah je bil obisk izključno vljudnostne narave in ni prinesel nič konkretnega. Odziv ministra je vendarle ocenil kot zelo pozitiven.

Tudi na ministrstvu za zdravje so poudarili, da je šlo za vljudnostni obisk. Kot so pojasnili, bo minister Gantar v naslednjih dveh tednih skupaj s sodelavci obiskal ljubljanski onkološki inštitut, kjer se bo z vodstvom inštituta pogovarjal na temo investicij, predvsem v naprave oddelka za radioterapijo.

Aktualni izzivi so vezani predvsem na porast števila onkoloških bolnikov Remškar pa je dejal, da se danes z ministrom nista pogovarjala o izzivih, s katerimi se sooča onkološki inštitut. Po Remškarjevih besedah so aktualni izzivi vezani predvsem na porast števila onkoloških bolnikov, ki je posledica staranja prebivalstva.

"Ministrstvo je doslej imelo kar dober posluh glede dodatnih zaposlitev Kot je ocenil Remškar, sta glavna izziva potreba po dodatnih zaposlitvah, predvsem na področju internistične onkologije in nuklearne medicine, in problematika obnavljanja najzahtevnejše opreme na oddelku za radioterapijo. Po Remškarjevih besedah je ministrstvo doslej imelo "kar dober posluh" glede dodatnih zaposlitev, če so "objektivizirali potrebe".

Potrebovali bi še dva dodatna obsevalna aparata, enako tudi v Mariboru Za ponazoritev obsega potrebnih finančnih sredstev na področju opreme je Remškar dejal, da cena zahtevnega obsevalnega aparata znaša okoli štiri milijone evrov. Na onkološkem inštitutu imajo sedaj osem takšnih aparatov, potrebovali pa bi dva dodatna. Dva dodatna obsevalna aparata bi potrebovali tudi v Mariboru.

Na oddelku za radioterapijo potrebujejo nekaj dodatnih radioloških inženirjev Remškar je pojasnil, da na področju internistične onkologije potrebujejo tri dodatne zdravnike, na področju nuklearne medicine pa najmanj enega. Po Remškarjevih besedah tudi na oddelku za radioterapijo potrebujejo nekaj dodatnih radioloških inženirjev.

Glede opreme, ki jo potrebuje oddelek za radioterapijo, je Remškar opozoril, da gre za zelo drago opremo. Ob tem je ocenil, da priznana amortizacija ni ustrezna za obnavljanje tako drage opreme. Po Remškarjevih besedah krivda glede tega ni na strani ministrstva, ampak je težava "v sistemu".

Remškar je dodal, da bodo še pred obiskom ministra Gantarja na inštitutu na ministrstvo poslali ustrezno gradivo, ki bo lahko podlaga za pogovore.

Ne spreglejte