Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 8. 2021,
15.33

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

43

Natisni članek

Natalija Gorščak Andrej Grah Whatmough RTV Slovenija

Ponedeljek, 16. 8. 2021, 15.33

2 leti, 9 mesecev

Razrešitev Natalije Gorščak: na potezi je generalni direktor RTV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

43

Andrej Grah Whatmough | Generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough bo v prihodnjih dneh opravil še en razgovor z direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak in se do petka odločil o njeni razrešitvi. | Foto Miloš Ojdanič

Generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough bo v prihodnjih dneh opravil še en razgovor z direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak in se do petka odločil o njeni razrešitvi.

Foto: Miloš Ojdanič

Na današnji seji programskega sveta RTV, na kateri bi se morali prisotni izreči o predlogu za soglasje k razrešitvi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak, so se člani prešteli dvakrat, prisotnih je bil trinajst od devetindvajsetih. Seja je zato nesklepčna, odločitev o prihodnosti Gorščakove pa bo do konca tedna sprejel generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough. 

Andrej Grah Whatmough
Novice Andrej Grah Whatmough o pritiskih, odstavitvah, višanju RTV-prispevka: Čas je, da spregovorim

Prisotnost trinajstih članov programskega sveta RTV je pomenila, da glasovanje o razrešitvi programske direktorice ne bi moglo biti izvedeno, saj bi jih moralo za ali proti glasovati najmanj petnajst. Seja je bila zato nesklepčna.

Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič je po dvakratnem preverjanju prisotnosti napovedal, da lahko naslednjo izredno sejo programskega sveta RTV, na kateri bi odločali o razrešitvi Gorščakove, skliče za prihodnji ponedeljek, a se hkrati vprašal, če je to sploh smiselno.

Jutri se namreč izteče zakoniti rok, v katerem bi programski svet lahko odločal o zadevi, po izteku roka pa lahko samostojno odločitev sprejme generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough. Ta je po vprašanju Baškoviča potrdil, da bo to storil najkasneje do tega petka. 

Whatmough očita, Gorščakova očitke zavrača

Natalija Gorščak | Foto: STA , Foto: STA ,
Generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough Nataliji Gorščak očita, da ni spoštovala statuta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ker naj ne bi pridobila predhodnega mnenja takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca za prekoračitev porabe dodeljenih sredstev. Ob opozorilih ob zgodovinsko najnižjih gledanostih TV programov ni ukrepala, prav tako pa ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov na TV Slovenija, je navedel.

Gorščakova medtem ocenjuje, da je njegova obrazložitev očitkov na njen račun prirejena za razrešitev. Glavni razlog za njegov predlog je po njenem mnenju namreč to, da ne sledi njegovim zahtevam po kadrovskih in programskih spremembah, ki jih sam v skladu s statutom javnega zavoda ne more izvajati, je zapisala v odgovoru na njegov predlog.

Na očitek o neukrepanju ob nizki gledanosti TV programov je Gorščakova odgovorila, da so trendi gledanosti vsako leto približno enaki. Ob očitku o opustitvi skrbnega ravnanja v primeru sodelovanja RTVS s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov pa je spomnila na pravno mnenje. V skladu z njim pri tem sodelovanju ni podlage za resen sum o nasprotju interesov.

V Društvu novinarjev Slovenije so danes medtem opozorili, da velik del očitkov, ki jih je Grah Whatmough navedel v predlogu za soglasje programskega sveta javnega zavoda k razrešitvi, ni upravičenih.

Igor Kadunc
Novice Igor Kadunc odgovarja Andreju Grahu Whatmoughu

 

 

Ne spreglejte