Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2011,
15.20

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

bolniki

Petek, 27. 5. 2011, 15.20

1 mesec, 4 tedne

Razmere so ogrožajoče za bolnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Razmere na Kliničnem oddelek za hematologijo na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so ogrožajoče za bolnike, zato upajo, da se jim bo do začetka leta 2013 vendarle uspelo preseliti.

Tako so nam na novinarski konferenci povedali sogovorniki, ki so govorili o tem, kako napreduje gradnja oziroma priprave na prenovo prostorov za novo hematološko kliniko v izpraznjenem pediatričnem oddelku kirurških strok v pritličju KC ter predstavili nova dva vodnika, in sicer Vodnik za bolnike z mielodisplastičnim sindromom (MDS) in Vodnik za bolnike s kronično limfocitno levkemijo (KLL).

Poteka zadnja revizija opreme in električnih inštala

Po besedah predstojnika Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana Petra Černelča projekt za obnovo tega oddelka poteka že deset let, aktivno pa teče zadnja tri leta.

"Trenutno smo pred zadnjo revizijo opreme in električnih inštalacij, tako da bi šli julija ali najpozneje po počitnicah v razpis. Večino finančnih sredstev sta nam zagotovila Klinični center Ljubljana in ministrstvo za zdravje. Decembra lani nam sicer omenjeno ministrstvo, zaradi finančne situacije v državi, ni več odobrilo sredstev v višini okoli tri milijone evrov, zato smo se začeli na različnih ravneh pogovarjati, kako zagotoviti manjkajoča sredstva. Uspeli smo doseči konsenz tako ministra za zdravje, predsednice sveta zavoda kliničnega centra in generalnega direktorja kliničnega centra, da KC najame kredit v višini manjkajočih sredstev."

Projekt se praktično samofinancira

Ob tem je dodal, da se omenjen projekt nove klinike samofinancira, kar po njegovih besedah pomeni, da bi se z izboljšanjem pogojev zdravljenja in prenehanjem profilaktičnega dajanja protibakterijskih in protiglivičnih zdravil lahko v dveh letih s kreditom sami financirali. Hematolog Samo Zver pa je ob tem povedal, da je leta 2006 izračunal, da samo za preventivo s protiglivičnim zdravilom porabijo okoli 100 tisoč evrov na leto.

V novih prostorih je načrtovanih 37 postelj, sedaj jih imajo z zasilnimi ležišči 34. Tudi nove kapacitete bodo po Černelčevih besedah premajhne in tega se zavedajo že od začetka, "ampak možnosti so bile naslednje, ali gremo v dogradite teh prostorov, za kar bi bilo potrebno gradbeno dovoljenje in vsaj še dve dodatni leti, ali pa gremo v obnovo, ki ne posega v objekt do te mere, da bi potrebovali omenjeno dokumentacijo."

Varovanje pred okužbami je pomembno

Upajo, da bodo lahko, če bo prišlo do najema kredita najpozneje jeseni ali že celo julija, do konca leta izvedli razpise in se konec prihodnjega leta ali v začetku leta 2013 končno le preselili v nove prostore.

Zver je ob tem opozoril, da so razmere res težke. "Ne le, da imamo premajhno število postelj, tudi bolniki, ki ležijo na našem oddelku, so v sobah po štirje namesto po vsaj dva. To je pomembno zlasti zaradi varovanja pred okužbami, za katere so ti bolniki zelo dojemljivi. Nimamo tudi posebnih prezračevalnih sistemov, ki bi vključevali nadtlak in hepafiltre, ki odstranjujejo glivične spore iz zraka. Za bolnika je to povsem neustrezno okolje. Upam si trditi, da take hematologije, ki dela tako kot mi ves spekter hematološke dejavnosti in deluje v takih razmerah v Evropi, ni."

Nova vodnika sta poljubna in strokovna ter brezplačna

Ob izdaji novih vodnikov pa je podpredsednica združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L Milena Remic dejala, da je v slovenskem prostoru pomanjkanje poljudno predstavljenih, vendar strokovno preverjenih informacij za bolnike, kar omenjena vodnika sta.

V združenju želijo z njima bolnike in njihove svojce čim bolj seznaniti z najnovejšimi spoznanji o obeh boleznih ter njunem zdravljenju, saj gre za bolezni, ki sta s staranjem populacije vse bolj pogosti. Oba vodnika ponujata tudi napotke, kako živeti z boleznijo, kako preprečevati stranske učinke zdravljenja, kako se pravilno prehranjevati in poskrbeti za dobro počutje.

Vodnike bo omenjeno združenje razdelilo v slovenske bolnišnice, kjer zdravijo bolnike z MDS in KLL. Brezplačni izvod pa lahko vsakdo naroči tudi na elektronskem naslovu limfom.levkemija@gmail.com ali prek navadne pošte na naslovu Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, Povšetova 37, Ljubljana.

Ne spreglejte