Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2012,
8.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 5. 7. 2012, 8.33

8 let

Rasmussen: Nato je pripravljen braniti Turčijo, če bo potrebno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Janša je poudaril, da Slovenija glede umika iz Afganistana zagovarja načelo "skupaj v akcijo, skupaj iz nje", kar pomeni, da bo Slovenija v Afganistanu ostala do konca Natove misije.

Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci ob obisku generalnega sekretarja Nata Andresa Fogha Rasmussena poudaril, da se Slovenija pridružuje pozivom sirskim oblastem, da prenehajo kršiti človekove pravice in izvajati nasilje nad civilnim prebivalstvom.

Janša: smo za stopnjevanje pritiska mednarodne skupnosti "Slovenija podpira vse ukrepe mednarodne skupnosti za zaščito prebivalstva in ukrepe v ukviru načrta odposlanca ZN-ja Kofija Annana, da se nasiljev Siriji čimprej konča. Smo za to, da mednarodna skupnost stopnjuje pritisk in da se čimprej pride do mirne rešitve," je poudaril.

Poleg Sirije je bila ena od tem, o katerih sta govorila Janša in Rasmussen, tudi Afganistan, iz katerega naj bi se Natove sile umaknile leta 2014. Janša je zatrdil, da je Slovenija tudi po umiku pripravljena pomagati afganistanskim varnostnim silam, da bodo lahko zagotovile varnost v svoji državi. Za pomoč afganistanskim silam naj bi Slovenija po Janševih besedah po koncu misije namenila pol milijona ameriških dolarjev.

Beseda je tekla tudi o širitvi zavezništva na države zahodnega Balkana, pri čemer je Janša poudaril, da je širitev na to področje v interesu Slovenije. "Smatramo, da je članstvo teh držav v zvezi Nato zelo pomemben prispevek k povečanju varnosti in stabilnosti v regiji in eden osnovnih pogojev, da bo celotna regija ekonomsko napredovala," je prepričan Janša.

Rasmussen: Slovenija je spoštovana članica Nata Rasmussen je dejal, da je Slovenija spoštovana članica zavezništva. Naši državi se je zahvalil za prispevek k uresničevanju ciljev Nata, h katerim Slovenija prispeva kljub težkim časom. Posebej je izpostavil prispevek Slovenije pri vzpostavljanju stabilnosti na Kosovem in v Afganistanu.

Generalni sekretar nata je potrdil, da je Turčija prosila Nato za pomoč zaradi konflikta s Sirijo. Dejal je, da zavezništvo stoji Turčiji ob strani in da jo je pripravljeno braniti, če bo treba. Dodal je, da Sirija potrebuje politično in ne vojaško rešitev za položaj, v katerem se je znašla država.

Sestal se je tudi z Virantom in s Türkom Generalni sekretar Nata se je sestal tudi s predsednikom DZ Gregorjem Virantom in s predsednikom republike Danilom Türkom.

S slednjim sta se med drugim strinjala, da je prišel čas za odhod Natovih sil iz Afganistana v letu 2014 in da bo sedanjo misijo Isaf nadomestila drugačna mednarodna prisotnost s poudarkom na usposabljanju afganistanskih oboroženih sil. Türk je ob tem opozoril na nujnost, da se hkrati z umikom zavezništva iz Afganistana pospešijo diplomatske aktivnosti za utrditev sodelovanja sosednjih držav.

S Türkom tudi o Kosovu Kot so sporočili iz urada predsednika republike, sta govorila tudi o Kosovu, pa tudi o strateški viziji zavezništva, še posebej pa o sodelovanju z Rusijo. Dotaknila sta se tudi vprašanja sodelovanja med Natom in Združenimi narodi, saj obe organizaciji druga drugo potrebujeta.

Tudi na srečanju z Virantom, ki so se ga udeležili še predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Jožef Horvat, predsednik odbora DZ za obrambo Franc Jurša in vodja delegacije DZ v Parlamentarni skupščini Nata Melita Župevc, je bilo med drugim govora o Afganistanu, pa tudi o Kosovu ter vprašanju članstva Makedonije v Natu.

Zaželel, da se Slovenija čim bolj uspešno spopade z gospodarsko krizo Več časa so sogovorniki namenili vprašanju, kako v času varčevalnih ukrepov in krčenju stroškov v javnih financah upravičiti izdatke za obrambo. Rasmussen pa je med drugim še zaželel, da se Slovenija čim bolj uspešno spopade z gospodarsko krizo, so sporočili iz DZ.

Rasmussen se je v Sloveniji mudil na rednem obisku v zaveznici, ki ima novo vlado. Rasmussen sicer potuje še na Hrvaško.

Ne spreglejte