Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
6.59

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Mestna občina Ljubljana Zoran Janković kanalizacija

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 6.59

5 let, 2 meseca

Rakova jelša bo le dobila kanalizacijo, prej dvomesečna zapora Ceste dveh cesarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Kanalizacija | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Zaradi gradnje kanalizacije s sočasno preureditvijo preostale cestne in komunalne infrastrukture bo od danes do predvidoma 30. aprila zaprta Cesta dveh cesarjev na jugu Ljubljane.

Rekonstrukcija ceste spada v okvir kohezijskega projekta nadgradnje kanalizacijskega omrežja v Mestni občini Ljubljana ter občinah Medvode in Vodice z imenom Čisto zate, ki je skupaj vreden 111 milijonov brez DDV, od česar bo 69 milijonov evrov zanj prišlo iz Kohezijskega sklada.

V okviru tega velikega projekta na območju Ljubljane javno podjetje Vodovod-Kanalizacija (Vo-Ka) dograjuje kanalizacijsko omrežje, na cestah pa hkrati poteka še urejanje preostale komunalne in cestne infrastrukture.

Pozor, skrajšana trasa enke

Mestni avtobusi na liniji 1D bodo v tem času vozili po skrajšani trasi, in sicer do obračališča Mestni log, so sporočili z ljubljanske občine.

Ljubljanska kanalizacija
Novice Kdo so delavci ljubljanskega podzemlja in kaj počnejo? (foto in video)

Kanalizacija za 22 tisoč občanov

Projekt bo potekal do leta 2021, v tem času pa bodo kanalizacijo uredili na 261 ulicah in na javno kanalizacijo priključili več kot 22 tisoč prebivalcev, tako da bo stopnja priključenosti na kanalizacijo narasla na 98 odstotkov.

Tudi ob Cesti dveh cesarjev v neposredni bližini po slovesu elitnega naselja Murgle prebivalci nimajo priključkov na kanalizacijo, cesta, katere ime spominja na ljubljanski kongres Svete alianse iz 1821, pa je v neuglednem stanju.

Zapleti s financami

Občina je začela graditi leta 2009. Hitrejšo gradnjo sistema kanalizacije so ovirala neurejena gradbena dovoljenja in zemljiškoknjižna vprašanja, pa tudi finančna (ne)zmožnost stanovalcev. Nekateri prebivalci naj bi županu Zoranu Jankoviću zamerili, da jim je pred skoraj desetletjem dejal, da jim ne bo treba plačevati komunalnega prispevka, zdaj pa ga vendarle morajo, je pred leti poročalo Delo. 

Ne spreglejte