Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2017,
15.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Ivan Radan

Sreda, 11. 1. 2017, 15.14

6 let, 6 mesecev

Radanov obvod na infuzijski črpalki po mnenju izvedenke ni bil mogoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Ivan Radan | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Izvedenka tožilstva Mateja Lopuh je v nadaljevanju sojenja zdravniku Ivanu Radanu na infuzijski črpalki prikazala, da obvod, s katerim naj bi Radan dosegel, da kalij ni stekel v bolnika, ni mogoč. Radan je njene izjave izpodbijal. Drugi bolnik naj bi po oceni izvedenke umrl zaradi prevelike količine propofola.

Pri prvem bolniku, ki je med drugim utrpel možgansko kap, poškodbo črevesja, imel težave s srcem in so mu odpovedale ledvice, so se zdravniki odločili, da bodo prekinili aktivno zdravljenje. 14. decembra so uvedli morfij, o čemer pa je Mateja Lopuh, specialistka anesteziologije in reanimatologije v jeseniški bolnišnici, dejala, da iz dokumentov ne more razbrati razlogov za njihovo odločitev.

Površno vpisovanje opiatov pri bolniku

Morfij se pri bolnikih z odpovedjo ledvic namreč uporablja zelo previdno. Odločitev je označila za "pogumno", ker tak bolnik potrebuje natančen nadzor. Opozorila je tudi na nedoslednosti pri vpisu števila ampul morfija v knjigo prevzetih narkotikov. Na to je Ivan Radan odgovoril, da površno vpisovanje opiatov ni njegova težava, ampak težava medicinskih sester.

Na dan smrti naraščala vrednost kalija v bolnikovi krvi

Naslednji dan so odmerek morfija močno povečali, na dan bolnikove smrti, 16. decembra, pa je po besedah Lopuhove v bolnikovi krvi naraščala vrednost kalija in presnovkov, ki jih ledvice niso več mogle izločati. Izpostavila je, da na dan smrti ni bilo zabeleženo, ali je bolnik dobil dodatno vrednost kalija.

Radan: Kalij je tekel v podlogo, ne v bolnikovo žilo

Po pričevanjih ene od medicinskih sester in Radana ji je ta naročil, da za bolnika pripravi odmerek visoke koncentracije kalija. Ta po pričevanju Radana naj ne bi stekel v bolnika, saj naj bi Radan naredil obvod cevke, po kateri je kalij po njegovih navedbah tekel v podlogo, in ne v bolnikovo žilo.

Lopuhova: Obvod ni bil mogoč

Lopuhova je s prikazom na infuzijski črpalki prikazala, da to ni mogoče, saj črpalke ne omogočajo povratnega toka, ki bi bil nujen za ta obvod. Poleg tega bi moral po njenem mnenju Radan že vnaprej vedeti, na katero infuzijo bo sestra priključila stekleničko z raztopino kalija. Kot je še dejala, je na prvi pogled "praktično nemogoče" videti, na katero cevko je priključena steklenička.

Zdravstvo. Zdravnik. Oprema. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Radan se z izvedenko ne strinja

Radan je prikazu izvedenke ugovarjal, saj ni uporabila starejšega sistema infuzijske črpalke, ki jo je uporabljal on. Ta namreč ne preprečuje povratnega toka, pri čemer naj bi bil tak obvod mogoč. Kot je še dejal, je to tudi že pokazal v okviru internega strokovnega nadzora. Lopuhova je ugovarjala, da so od leta 2012 bolnišnice prešle na enotno naročanje novejših infuzijskih sistemov. Po Radanovih navedbah pa so imeli starejših črpalk, torej takih, ki omogočajo dvosmerni tok, na oddelku "poln predal".

V primeru, ko naj bi Radan bolnika umoril s propofolom, po mnenju Lopuhove tudi ni jasnih podatkov v dokumentaciji. Po pričanju ene od medicinskih sester je bolnik v prisotnosti svojcev postal nemiren, zato so mu dali propofol, ki se uporablja kot glavno uspavalno sredstvo v anesteziologiji. Lopuhova je opozorila, da se ga bojijo uporabljati pri nestabilnih bolnikih, saj povzroča hiter padec krvnega tlaka. Izbire propofola ni označila kot najboljše.

Izpostavila je, da se je avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll opredelil do učinka 100 miligramov propofola, zaradi katere bolnik naj ne bi umrl. A je obenem opozorila, da je Radan v treh pričevanjih opisal različne kombinacije odmerkov, ki jih je prejel bolnik. Kot je dejala Lopuhova, naj bi bila končna količina propofola 200 miligramov. Taka količina pa bi povzročila smrt zaradi predoziranja, če jo je dobil s hitrostjo in ob tisti uri, kot je pričala ena od sester.

Zdravnik Ivan Radan je med drugim obtožen umora svojih šestih bolnikov iz morilske sle. Šestim bolnikom na enoti intenzivne terapije nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana naj bi v zadnjih urah življenja dajal večje odmerke večinoma morfija, propofola in kalijevega klorida. Kot pravi, je s svojimi dejanji želel opozoriti na slabe razmere na oddelku. Sojenje poteka od marca 2016, s pričevanjem Lopuhove pa se bo nadaljevalo 20. februarja.
Ne spreglejte