Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 1. 2017,
15.55

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

Sreda, 4. 1. 2017, 15.55

7 let, 3 mesece

Ptičja gripa po desetletju znova v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Labod | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Na Pragerskem so pri treh labodih potrdili primer aviarne influence oziroma ptičje gripe, so sporočili iz državne uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. O nevarnosti te bolezni so veterinarji in pristojne službe opozarjali že pred tedni, ko so tudi zagotovili, da smo v Sloveniji na izbruh pripravljeni.

Na ribnikih na Pragerskem so od 30. decembra lani do 1. januarja letos poginili trije labodi grbci, so sporočili z uprave za varno hrano. Nacionalni veterinarski inštitut je v odvzetih vzorcih potrdil prisotnost virusa ptičje gripe H5N8.

"Čeprav je visokopatogeni virus aviarne influence podtipa H5N8 zelo patogen za ptice, po mnenju Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) predstavlja zelo nizko tveganje za ljudi," zagotavljajo na upravi za varno hrano. Doslej se virus še nikoli ni prenesel na človeka in mu povzročil bolezni, poudarjajo.

Virus se bo predvidoma širil še hitreje

Bolezen se po besedah generalnega direktorja uprave za varno hrano Janeza Posedija pojavlja pri divjih oziroma prostoživečih pticah. Virus se po Evropi širi od oktobra lani, predvidoma se bo širil še intenzivneje.

Največje tveganje za prenos bolezni na perutnino in ptice v ujetništvu predstavlja neposreden stik z okuženo živaljo in z virusi kontaminirano krmo in vodo. Prenos je možen tudi z obutvijo, obleko in opremo, ki je prišla v stik z okuženim materialom, kot so poginjene ptice ter izločki prostoživečih ptic.

Državno središče za nadzor bolezni je sprejelo sklep, da se na območjih območnih uradov Maribor, Ptuj, Murska Sobota, Celje in Novo mesto perutnino in ptice v ujetništvu zadržuje v zaprtih prostorih oziroma tako, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi.

Državljani naj se z golimi rokami ne dotikajo poginulih živali, še opozarjajo na upravi.

Pojav gripe je bil pričakovan

Pred dvema tednoma so strokovnjaki na novinarski konferenci opozorili, da so bolezen ptičje gripe odkrili že v skoraj vseh sosednjih državah v regiji, zato so jo pričakovali tudi pri nas.

Do zdaj so visokopatogene podtipe ptičje gripe H5N8 potrdili na Madžarskem, Poljskem, Hrvaškem, v Švici, Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, Danskem, Švedskem, Finskem, v Franciji, Rusiji, Ukrajini, Romuniji, Srbiji, Grčiji, Veliki Britaniji, Bolgariji, na Slovaškem in na Irskem.

Perutnina Ptuj: Zaščitne ukrepe izvajamo od sredine novembra

V Perutnini Ptuj so po današnji potrditvi primera ptičje gripe na Pragerskem povedali, da zaščitne ukrepe izvajajo od sredine novembra, ko se je prvi tak primer okužbe pojavil v sosednjih državah. "Vsa živila Perutnine Ptuj so varna in zdravstveno neoporečna," so zagotovili.

Leta 2006, ko je bil odkrit prvi primer ptičje gripe v Sloveniji, je šlo za podtip H5N1, ki je bil nevaren tudi za ljudi. Tokrat pa se v Evropi pojavlja podtip H5N8.

Z virusom podtipa H5N8 se po do zdaj znanih podatkih, v nasprotju s podtipom H5N1, ljudje ne morejo okužiti.

Ne spreglejte