Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Suzana Rankov

Četrtek,
12. 5. 2016,
13.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

3

Natisni članek

Četrtek, 12. 5. 2016, 13.26

6 let, 6 mesecev

Prvi mož zdravstvene blagajne bi službo zase kar na ZZZS

Suzana Rankov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

3

Samo Fakin je v parlamentu pred dnevi že drugič pogorel s kandidaturo za generalnega direktorja zdravstvene blagajne. Očitno se bo zdaj vdal, saj si pripravlja teren za redno zaposlitev za nedoločen čas na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Njegov upravni odbor o tem ravno odloča na dopisni seji, ki se bo končala jutri.

Samo Fakin je generalni direktor ZZZS, ki letno upravlja 2,5-milijardni proračun za zdravstvo, že devet let. Po dveh mandatih zadnje leto zdravstveno blagajno vodi kot vršilec dolžnosti. Skupščina in upravni odbor zavoda sta v tem času sicer že dvakrat predlagala njegovo imenovanje za nov mandat, vendar njun predlog v državnem zboru ni dobil potrebne večine. Nazadnje se je to zgodilo 21. aprila.

Podaljšanje mandata brez objave novega razpis

Upravni odbor ZZZS je na ponedeljkovi seji ponovno soglašal s podaljšanjem začasnega mandata Fakinu, dokler ne bo na podlagi ponovljenega razpisa imenovan nov generalni direktor. Skupščina zavoda bo namreč odločala o predlogu, da lahko zavod kot vršilec dolžnosti vodi največ eno leto, do 15. maja 2017. Čeprav je ZZZS že eno leto brez direktorja s polnim mandatom, so objavo novega razpisa za generalnega direktorja člani upravnega odbora preložili na eno od prihodnjih sej.

Namesto z iskanjem novega direktorja se upravni odbor ukvarja s tem, kako Fakinu zagotoviti službo za nedoločen čas. Idejni oče predloga je predstavnik zaposlenih Rudi Veselič.

Pri tem je treba opozoriti na naslednje:

  • Samo Fakin določila, da mu po prenehanju funkcije pripada delovno mesto znotraj ZZZS, ni imel v nobeni od dozdajšnjih individualnih pogodb o zaposlitvi.
  • ZZZS že zdaj presega število zaposlenih, ki je bilo določeno po tako imenovanem zbirnem kadrovskem načrtu vlade za leti 2015 in 2016. Po načrtu bi lahko zaposloval 857 ljudi, konec leta 2015 jih je bilo 859, konec marca letos pa že 865.
  • V projekcijah poslovanja za letošnje leto je zavod napovedal negativni poslovni rezultat.
  • V državnem zboru je dvakrat zapored dobil nezaupnico, saj večina poslancev njegovega devetletnega vodenja zdravstvene blagajne ne ocenjuje kot uspešnega.
  • Zdravstveni sistem poka po šivih, za kar je soodgovoren tudi ZZZS, v njem pa na primer primanjkuje denarja za plačilo nadur medicinskim sestram.

Lučka Böhm: Odločitev odvisna od Fakinovih nasprotnikov

Na vprašanje, zakaj nameravajo Fakinu po prenehanju mandata ponuditi službo, je predsednica upravnega odbora Lučka Böhm odgovorila, da so to predlagali predstavniki zaposlenih ZZZS v upravnem odboru. Po njenih besedah so ti že na zadnji seji poudarili, da so imeli v drugih zdravstvenih zavodih nekateri direktorji zagotovljene službe, na primer Simon Vrhunec, nekdanji direktor kliničnega centra.

Kakšno je njeno osebno mnenje o tem predlogu, ni hotela pojasniti. Böhmova, ki ni skrivala nezadovoljstva z našimi vprašanji, je odvrnila le, da bo o tem odločala večina v upravnem odboru. Dodala je, da v upravnem odboru pet od 11 članov "minira" Fakina in da bo njegova zaposlitev odvisna od tega, ali bo tej skupini na svojo stran uspelo pridobiti še vsaj enega člana.

Na vprašanje, zakaj nameravajo Fakinu po prenehanju mandata ponuditi službo, je predsednica upravnega odbora Lučka Böhm odgovorila, da so to predlagali predstavniki zaposlenih ZZZS v upravnem odboru.  | Foto: Na vprašanje, zakaj nameravajo Fakinu po prenehanju mandata ponuditi službo, je predsednica upravnega odbora Lučka Böhm odgovorila, da so to predlagali predstavniki zaposlenih ZZZS v upravnem odboru.

Fakin s prstom kaže na predstavnike zaposlenih v upravnem odboru

Na ZZZS zanikajo, da bi si Fakin poskušal sam urediti službo, in zatrjujejo, da so strokovne službe ob podaljšanju začasnega mandata pripravile predlog za pogodbo za določen čas. Toda na pobuda članice upravnega odbora Nataše Kus se je pojavilo vprašanje, ali je mogoče v pogodbi za v. d. generalnega direktorja skleniti delovno razmerje za nedoločen čas. Pravna služba zavoda je na podlagi te razprave izdelala mnenje, ki je potrdilo obstoj pravne podlage za sklenitev delovnega razmerja za nedoločen čas.

Ob zanikanju, da bi imel Fakin aktivno vlogo pri urejanju svoje nove službe, velja izpostaviti, da so pobudi za razpravo na zadnji seji in sklic dopisne seje dali njegovi podrejeni. Podrejena mu je tudi strokovna služba, ki je pripravljala pravno mnenje. Ne nazadnje bi lahko sam zavrnil možnost, da se po koncu mandata zaposli na zavodu.

Po štirih mesecih pozitivno poslovanje

Podatka, da že zdaj presegajo načrtovano število zaposlenih, na ZZZS niso zanikali. Poudarili so, da je kljub novim in zahtevnejšim nalogam zaposlenih sedem odstotkov manj ljudi kot pred devetimi leti. Tudi odhodki za delovanje strokovnih služb so trenutno za osem odstotkov nižji kot pred devetimi leti, kar pomeni znižanje v višini 3,4 milijona evrov.

Glede napovedanega negativnega poslovanja v letošnjem letu so poudarili, da so lansko leto končali s 5,2 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki in da že enajsto leto zapored uresničujejo fiskalno pravilo, saj nobenega poslovnega leta niso končali z zadolžitvijo. Po prvih štirih mesecih leta zavod posluje pozitivno. 

Ministrica si želi čimprejšnjega razpisa

"Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je že pred sejo upravnega odbora, na kateri so Sama Fakina ponovno imenovali za v. d. generalnega direktorja za eno leto, povedala, da si želi, da bi upravni odbor čim prej ponovil razpis za generalnega direktorja. Zaveda se namreč, da je za izpeljavo načrtovanih sprememb v zdravstvu potrebno dobro sodelovanje z generalnim direktorjem ZZZS," so na ministrstvu za zdravje odgovorili na vprašanje, kako ministrica komentira ponovno podaljšanje začasnega mandata Fakinu. Poudarili so, da je državni zbor marca letos sprejel resolucijo nacionalnega plana zdravstvenega varstva do leta 2025. Strategija, ki jo je predstavil Samo Fakin, pa v marsičem ni združljiva s to resolucijo.

Opozorili so še, da na odločitev o ponovnem imenovanju Fakina za v. d. generalnega direktorja ministrstvo za zdravje in vlada nista imela vpliva. V 11-članskem upravnem odboru ima vlada samo enega predstavnika, večino v skupščini, ki izbira direktorja, pa imajo delodajalci in delojemalci.

 

Fakin bi lahko dobil do 3.600 evrov bruto mesečno

Osnovna bruto plača Sama Fakina znaša 4.270 evrov bruto, neto plača (brez povračil stroškov za prehrano in potnih stroškov) pa okoli 2.450 evrov. Če bi Fakin po prenehanju mandata opravljal najzahtevnejše naloge, bi bil uvrščen od 45. do 55. plačnega razreda. Po podatkih ZZZS to pomeni, da bi njegova mesečna bruto plača znašala od 2.470 do 3.660 evrov.

Ne spreglejte