Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2017,
9.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

novo leto porod porodnišnica

Nedelja, 1. 1. 2017, 9.25

6 let, 6 mesecev

Prvi deček letos rojen v Kranju, prva deklica v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
otrok dojenček | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prvi novorojenček v novem letu v slovenskih porodnišnicah se je rodil minuto čez polnoč, in sicer je bil to deček v Kranju. Tam se lahko pohvalijo tudi z zadnjim porodom v starem letu, ko se je malo pred polnočjo rodila deklica. Prva deklica letos - Eva - pa se je rodila v Ljubljani ob 1.33.

Predsednik republike Borut Pahor je prvi dan novega leta obiskal dežurni ekipi ginekološke klinike in reševalne postaje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. V porodnišnici pa je obiskal mamico novorojenke Eve. Pahor je Evi zaželel vse dobro in veliko zdravja, mamici, ki je pohvalila delo ekipe ljubljanske porodnišnice, pa je čestital s šopkom. Dežurni ekipi ginekološke klinike je Pahor v zahvalo za njihovo delo izročil priboljšek in jih povabil na obisk v predsedniško palačo.

V letu 2016 so imeli v ljubljanski porodnišnici sicer 5952 porodov, v katerih se je rodilo kar 198 parov dvojčkov, v zadnjem mesecu leta pa so se dvakrat rodili tudi trojčki, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Na prvi dan novega leta so mamice sicer poleg Kranja in Maribora že rodile tudi v porodnišnicah v Ljubljani, Murski Soboti, Celju, Novemu mestu in na Jesenicah, drugje pa so nekaj po 8. uri novorojenčke še pričakovali. V Ljubljani se je 19 minut čez polnoč rodil deček, sicer pa se je do 6. ure rodilo pet otrok, so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V celjski porodnišnici se je ob 5.09 rodil deček, prav tako je deček prvi novorojenček v letošnjem letu v novomeški porodnišnici. Rodil se je ob 6.08. Tudi na Jesenicah so na svet pospremili dečka ob 3.08, v Mariboru pa se je ob 4.41 rodila deklica, tako kot tudi v Murski Soboti ob 5.05.

Predstojnica ljubljanske porodnišnice Nataša Tul Mandić je v pogovoru s Pahorjem izpostavila, da si želi dviga natalitete, in dodala, da ko je v družbi prisotnega več optimizma, potem se rodi tudi več otrok. Strokovni direktor ginekološke klinike Adolf Lukanović je še dejal, da se v ljubljanski porodnišnici, ki je največja v Sloveniji, lahko zgodi tudi do sedem carskih rezov na noč.

Pahor se je srečal še z dežurno ekipo reševalne postaje UKC Ljubljana. V pogovoru s predsednikom sta vodja izmene reševalne postaje Damjan Remškar in vodja reševalne postaje Andrej Fink povedala, da v zadnjih letih delajo na spremembah in da je oprema ljubljanske reševalne postaje primerljiva s svetom. Veselijo se nujno potrebnih novih prostorov, ki jih bodo dobili kmalu.

Prostorski problem pa je le ena od težav, ki so jih izpostavili reševalci. Poleg tega primanjkuje tudi kadra. Čeprav so na ljubljanski reševalni postaji ravno sredi pomlajevanja generacije, so opozorili, da je poklic reševalca težek in pušča posledice. "Včasih se sprašujemo, kako bo videti, ko bomo pri koncu delovne dobe," so se pošalili.

Prav tako je izziv zagotovitev stabilnega financiranja, ki bi pokrival realne stroške reševalne postaje. Financiranje in razvoj sta v stalnem razkoraku, so opozorili reševalci. Z razvojem medicinske opreme so se na primer zelo podražila reševalna vozila.

Zadnji porod v letu 2016 v Kranju

Zadnji porod v slovenskih porodnišnicah v preteklem letu je bil v Kranju. Na silvestrovo ob 23.12 se je v tamkajšnji porodnišnici rodila deklica. Zadnji deček, rojen lani v slovenskih porodnišnicah, pa se je rodil ob 22.08 v Ljubljani, kjer so imeli na zadnji dan starega leta 12 porodov.

V Mariboru se je zadnji otrok v preteklem letu rodil ob 20.11, v Murski Soboti pa ob 12.47. V celjski porodnišnici so zadnje rojstvo zabeležili ob 19.29, na Ptuju pa ob 22.01. V Novem mestu je zadnji otrok v letu 2016 na svet privekal ob 11.27, v Slovenj Gradcu ob 13.57. V trboveljski porodnišnici je zadnja mamica rodila ob 9.30, na Jesenicah ob 16.23, v Postojni pa ob 16.38. Ob 7.45 se je rodil zadnji otrok v Šempetru pri Gorici, 12 minut čez poldne pa v Izoli. V Brežicah pa je zadnja mamica rodila v petek.

Mercator je vsem podaril letno zalogo plenic

Prvega januarja se je v Sloveniji rodilo 37 otrok. Mercator je vsem dojenčkom, rojenim na prvi dan v letu, podaril letno zalogo otroških plenic. "Letna zaloga otroških plenic za vse novorojenčke, rojene prvega dne v letu, se nam zdi zaželeno darilo, saj samo mamice vedo, koliko lažja je skrb za otroka, če imaš nekaj pomoči," je ob tem povedala Majda Vodopivec iz Mercatorja.

 

Ne spreglejte