Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2007,
14.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2007, 14.24

8 let

Prva patria že v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Slovenski vojski (SV) so danes predstavili testno oklepno vozilo patria 8x8. Testna ekipa trenutno preizkuša tehnične rešitve na vozilu.

Po končanem preizkušanju bo proizvajalec nadaljeval z vgrajevanjem komponent slovenske konfiguracije. Minister za obrambo Karl Erjavec je ob predstavitvi povedal, da so ta oklepna vozila najpomembnejša za nadaljnji razvoj zmogljivosti Slovenske vojske. Načelnik generalštaba SV generalpodpolkovnik Albin Gutman pa je dejal, da trenutno izobražujejo in uvajajo posadko za patrio.

Slovensko ime za vozilo še iščejo

Patria je, kot je pojasnil Erjavec, le ime tipa vozila, slovensko ime zanj tako še iščejo. Pri tem razmišljajo o javnem natečaju, kje bi lahko sodelovale osnovne in srednje šole. Najboljše tri z osnovnih in iz srednjih šol bi ministrstvo nagradilo.

Erjavec: Zaveza Slovenije, za katero se je odločila s pristopom k Natu

Erjavec je poudaril, da je bil postopek nakupa transparenten ter da bi si tudi sam želel kupovati čim manj opreme, vendar je to zaveza Slovenije, za katero se je odločila s pristopom k Natu. "Ne glede na to, kdo bi sedel na ministrskem stolčku, bi opravil isti nakup," je še poudaril. Nakupe 135 oklepnih vozil 8x8 je sicer "odobril" državni zbor s sklepom leta 2004.

Približno 30 odstotkov celotne proizvodnje bo v Sloveniji

Približno 30 odstotkov celotne proizvodnje bo v Sloveniji, je povedal vodja projekta srednjih kolesnih oklepnih vozil (SKOV) 8x8, polkovnik Dragan Bavčar. Prva štiri vozila delajo na Finskem, vozilo številka 7 pa bo varjeno že v novih proizvodnih obratih Gorenje INDOP v Šoštanju. Slovenska vojska bo uvedla nekatere specifične prilagoditve vozila. Kot je pojasnil polkovnik Bavčar, je to normalno, saj ima vsaka vojska glede na svoj način poveljevanja, razmere in potrebe tudi nekatere svoje tehnične ureditve vozil.

Gutman: V primeru Poljske so ugotovili, da je patria 8x8 odlično vozilo

Gutman je še dejal, da so v primeru Poljske ugotovili, da je patria 8x8 odlično vozilo, saj izpolnjuje vse zahteve sodobne vojske. To je pomembno, ker danes mirovne misije niso več tako varne, kot so nekoč veljale, je pojasnil. Sicer pa je Patria danes Slovenski vojski dostavila tudi prvo vozilo s slovensko konfiguracijo, kar je pol leta pred rokom, je danes sporočila tiskovna predstavnica Patrie.

"S to zmogljivostjo bo Slovenska vojska lahko opravila vse naloge" Ob koncu predstavitev je Erjavec dejal, da gre za vozilo, ki je izredno zmogljivo, varno in da se dobro obnaša na terenu. "S to zmogljivostjo bo Slovenska vojska lahko opravila vse naloge," še meni minister.

Ena patria stane povprečno dobra dva milijona evrov?!

Koliko oklepno vozilo posamezne konfiguracije stane, nihče izmed predstavnikov vojske ni hotel povedati, "tudi pooblaščenka za dostop do informacij javnega značaja nam po pregledu pogodbe ni ukazala, naj jo objavimo," je pojasnil polkovnik Bavčar. Na novinarsko vprašanje, koliko tak oklepnik povprečno stane, je Bavčar dejal, da si lahko preračunamo sami, saj je bilo za celotno kupčijo porabljenih 278,1 milijona evrov, kupljenih pa 135 oklepnih vozil. Tako bi po izračunih ena patria stala povprečno dobra dva milijona evrov.

Vsaka vojska ima svoje zahteve

Vsako takšno vozilo je narejeno po zahtevah posamezne vojske in vsaka vojska ima svoje zahteve, je na novinarsko vprašanje, zakaj so pri patrii sploh potrebne slovenske posebnosti, odgovoril Erjavec. Gre tudi za to, koliko je velika neka vojska in katere naloge bodo s temi vozili opravljali. "Tu ne gre za serijska vozila, to ni kot avto, ki ga naročiš, temveč gre za določeno vrsto prototipa, ki je potem prilagojen posamezni vojski," je še pojasnil Erjavec.

Različni tipi konfiguracij, ki bodo specifične za Slovenijo

Različnih tipov konfiguracij, ki bodo specifične za Slovenijo, Gutman in Erjavec nista želela razkriti, saj je, kot sta dejala, to vojaška skrivnost. Gutman je pojasnil, da so se do sedaj tako odločili, "ko pa bo vsa tehnika v Sloveniji, pa boste lahko sami videli, katere so te konfiguracije, če boste želeli". Gutman je pri tem še dejal, da s kolesniki ne nadomeščajo tankov, kot bi lahko kdo mislil. Kolesniki imajo svoje prednosti in zato svoje naloge, tanki pa svoje, je poudaril.

Ne spreglejte