Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 4. 2014,
13.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

protest študenti

Sreda, 16. 4. 2014, 13.33

8 let

Protest študentov: "Naj ZViS izvisi." (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Več tisoč študentov in podpornikov je v Ljubljani protestiralo proti novemu zakonu o visokem šolstvu. Prepričani so, da zakon uvaja šolnine na rednem študiju in poglablja komercializacijo univerz.

Študentje in njihovi podporniki so se ob 15. uri začeli zbirati na Kongresnem trgu, na koncu pa se jih je zbralo več tisoč. Z visoko dvignjenimi transparenti so opozarjali na po njihovem mnenju krivičen zakon in vzklikali: "Naj ZViS izvisi."

Zvrstilo se je tudi več govorov, v katerih so govorci nagovorili zbrane protestnike in opozorili, da predlog zakona ni ustrezen, zato od pristojnih zahtevajo, da omogočijo javno, kakovostno in demokratično visoko šolstvo.

Semolič: Nevarna je že grožnja, da bi uvedli šolnine Ena od študentk s transparentom je dejala, da so prepričani, da lahko dosežejo veliko, saj so oni tisti, na katerih stoji svet.

Študente je prišel podpret tudi Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kot je dejal, podpirajo vsa prizadevanja, ki bi preprečila, da bi proces varčevanja pripeljal predaleč. "Že grožnja, da bi uvedli šolnine na rednem študiju, je res nevarna in prav je, da se na to opozori, še preden je zakon sprejet," pravi Semolič. Zatrdil je, da je zakon prebral in tudi zato, pravi, je treba študentom dati prav. "Grožnja obstaja."

Zavrnitev vsega zakona Mojca Žerak iz Študentskega društva Iskra je menila, da je predlagani zakon v resnici varčevalni zakon, ki deluje zgolj v interesu vladajoče elite in je del globalnih družbenih sprememb. Dodala je, da naj bo ZViS le začetek upora.

Boštjan Remic pa je v imenu študentov povedal, da niso problematični le deli zakona, ampak ves zakon, zato zahtevajo njegovo zavrnitev. "Če bo ta zakon sprejet, bodo šolnine uvedene tudi na rednem študiju in bodo tako namesto izrednega postale nekaj normalnega," je povedal in dodal, da se je šolnin, ko so enkrat uveljavljene, nemogoče znebiti, sčasoma pa se le še višajo, kar vodi v dolgove študentov in njihovih staršev. Kot na težavo zakona je opozoril tudi na dejstvo, da višina šolnin v zakonu ni omejena.

"Če želimo ohraniti in razvijati javno in kakovostno visoko šolstvo, moramo javno razpravo začeti znova in na povsem drugačnih temeljih. Ti temelji morajo biti: javno šolstvo, univerzalno dostopen študij in razvoj visokega šolstva za zagotavljanje potreb vse družbe, ne le kapitala," je še dodal Remic.

Marko Marinčič iz Visokošolskega sindikata Slovenije je v govoru poudaril, da predlog zakona v celoti ustavlja napredovanje delavcev na univerzah in pod vprašanje postavlja plače, ki bodo, kot je dejal, neposredno odvisne od prispevka študentov.

Prerivanje pred ministrstvom Udeleženci so s Kongresnega trga, kjer so se zbrali, krenili na kratek pohod po mestu do ministrstva za šolstvo. Protestniki so poskušali vstopiti v ministrstvo, a jim je to preprečila policija. Slišali so se vzkliki: "Policija povsod, pravice nikjer" in "Pikalo, gotof si". V ozadju so vrteli pesem Med iskrenimi ljudmi.

Zgodilo se je manjše prerivanje med policisti in študenti, nekaj vroče krvi pa je bilo tudi med protestniki in mimoidočimi, ki niso bili na njihovi strani, a so policisti razmere umirili.

Protest je sicer minil mirno, študenti pa so se po odhodu izpred ministrstva počasi razšli.

Dokler zakon ne pade Protestnike so podprli Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), gibanje in stranka TRS, stranka Solidarnost, Mlada Slovenija in tudi anarhistični kolektivi iz vse Slovenije.

Kot so pojasnili v Iskri, je morebitna ponovitev protesta odvisna predvsem od odziva ministrstva in vlade. "Novembra smo napovedali, da bomo pritisk stopnjevali, če zakona ne bodo umaknili ali pa ga konceptualno prenovili. Če ministrstvo predloga zakona po današnjem protestu ne umakne ali ne spremeni konceptualnih predpostavk, na katerih temelji (kar pomeni celovito spremembo), se bo stopnjevanje seveda nadaljevalo," so še zagotovili.

Brez podporo ŠOS in DOS Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Dijaška organizacija Slovenije (DOS) protesta nista podpirli. V Iskri to obžalujejo, in dodajajo, da organizaciji nista prepoznali nujnosti protestov in predvsem konceptualne problematičnosti zakona. "Zavajanja, ki nam ga očitajo v svojih izjavah za javnost, žal niso pojasnili, prav tako na nas niso naslovili nobenega vprašanja glede morebitne potrebe po razjasnitvi naše argumentacije," so dejali.

Izpostavili so še, da tudi njihova predloga nista bila upoštevana. "V novem predlogu zakona namreč še vedno ostaja 40 plačljivih mest na sto zapolnjenih brezplačnih (oni si prizadevajo za 20), prav tako ostaja zgolj eno absolventsko leto za prvo in drugo stopnjo študija (oni si prizadevajo za dve)," so še navedli.

Pikalo: Zakon je dober Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je na sredini novinarski konferenci spregovoril o novem predlogu zakona o visokem šolstvu, objavljenem na spletni strani ministrstva. Prepričan je, da je zakon dober, omejuje nastale anomalije v visokem šolstvu in nikakor ne uvaja šolnin. O tem bodo poskusili prepričati nasprotnike zakona.

Glede protesta pa je dejal, da je vesel, da "imamo kritične študente. S študenti smo na isti strani. Smo proti šolninam in privatizaciji visokega šolstva", je povedal.

Ne spreglejte