Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 8. 2011,
16.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

igralništvo

Četrtek, 11. 8. 2011, 16.44

7 let, 12 mesecev

Projekt turistično-nakupovalno-zabaviščnega kompleksa na Goriškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Župan občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk in direktorica družbe Alea Iacta Urša Zupan sta javnosti predstavila podrobnosti turističnega, nakupovalnega in zabaviščnega kompleksa Sailaway.

Kompleks bi se nahajal na območju mejnega prehoda Vrtojba. Kot sta poudarila, gre za pomemben razvojni projekt z gospodarskimi učinki za širšo goriško regijo.

Priložnost za lokalno gospodarstvo Po njunem mnenju so bili ti učinki v dosedanjih javnih razpravah potisnjeni v ozadje, saj so v ospredje prišle različne nepopolne ali netočne informacije in subjektivni odzivi posameznikov ter institucij, ki zamegljujejo realno sliko o projektu. Ta ima za razliko od številnih ostalih realne finančne investicijske temelje in lahko pomeni pomembno priložnost za širše lokalno gospodarstvo, sta prepričana Turk in Zupanova.

Umestitev igralnega salona v novi center Racionalno razpravo o 70 do 100 milijonov evrov vrednem projektu, ki naj bi odprtje dočakal leta 2013 oz. najpozneje v začetku leta 2014, in razvojnih učinkih je namreč že na samem začetku preglasila razprava o ustreznosti oziroma neustreznosti umestitve igralnega salona v nov turistično-nakupovalno-zabaviščni center, čeprav igralni salon predstavlja le manjši del ponudbe novega centra.

V primerjavi z obstoječimi igralniškimi kapacitetami na območju Nove Gorice, kjer deluje okoli 3000 igralnih avtomatov brez omembe vredne druge turistične infrastrukture, ki bi v regijo privabila nove segmente gostov in dodatno kupno moč, je nov center zasnovan kot integriran turistično-nakupovalno-zabaviščni kompleks, ki cilja na povsem nove segmente gostov. Tudi zato je občina Šempeter-Vrtojba 7. julija na podlagi strokovnih argumentov dala predhodno soglasje za opravljanje igralniške dejavnosti v igralnem salonu, ki je načrtovan v okviru centra.

"Goriška izgubila svojo konkurenčno prednost" "Ciljni trg novega centra poleg Slovenije in tranzitne populacije predstavlja širše območje severovzhodne Italije, kjer se ta ponudba na podlagi globalnih trendov izredno hitro razvija, Goriška pa na tem področju izrazito zaostaja in izgublja svojo konkurenčno prednost, ki temelji na odlični geografski lokaciji" je poudaril župan Milan Turk.

Znotraj kompleksa tudi hotel, kino, bazeni Na 30.000 kvadratnih metrih bo v kompleksu poleg igralnega salona na voljo center s stezami za bowling, videoarkadnimi igrami, biljardnimi mizami, zunanjo karting progo, indoor golf igriščem, zunanjim in notranjim bazenskim kompleksom, multipleks s petimi kinodvoranami s trendnim filmskim programom ter tehniko za ogled 3D filmov, gostinskimi lokali z različno ponudbo ter hotelskim delom s 150 sobami na ravni štirih in petih zvezdic.

Kot so prepričani načrtovalci projekta, je vse to ponudba, ki razen omejenih in redkih izjem, v tem trenutku v širšem lokalnem okolju ne obstaja, čeprav je prav povpraševanje po integriranih zabavnih storitvah za vse generacije v vzponu. Direktorica družbe Alea Iacta je ob tem opozorila tudi na pomembno dejstvo, ki v veliki meri zavira razvoj sodobnega igralniškega in posledično turizma nasploh v Sloveniji, še posebej pa na Goriškem.

"Država ni potrdila nove strategije igralništva" "Država kljub kritičnemu stanju v slovenskem igralništvu ni potrdila nove strategije igralništva in sprejela zakona, ki bi upošteval mednarodne trende v tej dejavnosti. Posledice tega so očitne. Slovensko igralništvo stagnira, podjetja se namesto z razvojem ukvarjajo z dnevnim preživetjem, zaradi vsega tega posledično stojijo pomembni turistični projekti, ki bi se lahko ob ustrezni zakonski podlagi financirali tudi iz uspešnega igralniškega sektorja," je dejala Zupanova.

Ohranjanje zdrave igralniške dejavnosti Poslanec SD in nekdanji župan Nove Gorice Mirko Brulc je v odzivu izpostavil, da je nova igralniška ponudba le napoved propada obstoječe igralniške dejavnosti, v kateri je zaposlenih več kot 2000 občank in občanov Goriške. Svetnike občin Šempeter-Vrtojba in Nova Gorica poziva, naj ne sprejmejo sklepov, ki bi omogočili izdajo nove koncesije, in naj dobro premislijo, kaj pomeni širitev igralniške dejavnosti v tem obmejnem območju za vse zaposlene v tej turistični panogi.

Brulc tudi od ministrstva za finance pričakuje, da ne odobri nove koncesije in "s tem prispeva k ohranjanju zdrave igralniške dejavnosti na Goriškem". Ob tem je spomnil, da je v predlogu strategije razvoja igralniške dejavnosti v Sloveniji predvideno manjšanje števila koncesij in ne njihovo povečevanje.

Ne spreglejte