Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
17.52

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

1

Natisni članek

RTV Slovenija Natalija Gorščak

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 17.52

5 let, 1 mesec

RTV ima spet direktorico s polnim mandatom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

1

RTV Slovenija | Foto STA

Foto: STA

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji seji soglašal z imenovanjem Natalije Gorščak za direktorico televizije. Za soglasje je morala zbrati najmanj 15 svetniških glasov podpore, dobila pa jih je 20. Proti ni glasoval nihče, vzdržali pa so se štirje svetniki. Gorščakova je bila doslej v. d. direktorice televizije.

Gorščakova bo vodenje nacionalne televizije s polnimi pooblastili prevzela predvidoma že v torek. V današnji predstavitvi svoje vizije razvoja televizije je napovedala, da se bo najprej lotila urejanja težave "nespoštljivih odnosov v sami hiši". Spoštovanje sodelavcev je namreč po njenih besedah izhodišče normalnih delovnih pogojev, ki jih želi zagotoviti.

Med načrtovanimi ukrepi je navedla tudi novo razporeditev zadolžitev med zaposlenimi, saj so po njenih besedah na televiziji "konji, ki jih tepejo in vlečejo voz naprej, ob tem pa nekateri počivajo v senci". Zavzela se je tudi za prilagoditev kadrovske strukture potrebam programa in za programsko strukturo po zgledu kakovostnih javnih televizij.

Okrepiti izobraževanje znotraj televizije

Natalija Gorščak | Foto: STA , Foto: STA , "Z novim načinom načrtovanja programa in produkcije se sama po sebi ponuja tudi potreba po spremembi organizacije znotraj televizije, ki pa je stvar dogovora z generalnim vodstvom in socialnimi partnerji," je opozorila Gorščakova in poudarila potrebo po prevetritvi kadrovskih shem in prerazporeditvi oddaj.

"Samo s strokovnim in neodvisnim delom bomo tudi v prihodnje ohranili in pridobili gledalce, pri čemer bomo morali na področju izobraževanja znotraj televizije storiti več," je menila. Televizija Slovenija mora po njenih besedah ostati ponudnica vseh kakovostnih vsebin, saj ji prav raznolikost prinaša svojevrstno mesto na medijskem trgu.

Nujno je povezovanje znotraj televizije

Prepričana je, da je za uspešno prihodnost RTVS nujno povezovanje znotraj hiše. "Zavedanje, da je ustvarjanje televizijskih in radijskih vsebin korporativen posel javne radiotelevizije, je bistveno ne samo za razvoj televizije in radia, temveč predvsem za ves zavod," je dejala. Zavzela se je tudi za manjše spremembe letošnjega programsko-produkcijskega načrta.

Sicer se je na zadnji razpis za direktorja televizije, ki se je končal 25. februarja, prijavila le Gorščakova. Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je svojo odločitev, da poskuša dobiti soglasje programskega sveta za njeno imenovanje, utemeljil z razlago, da je Gorščakova dobro opravila odgovorno in nehvaležno delo v. d., čeprav funkcija v. d. prinaša omejitve.

Programski svet v nadaljevanju današnje seje razpravlja o predlogu finančnega načrta RTVS za leto 2019.

Ne spreglejte