Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 12. 2020,
11.43

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

29

Natisni članek

Borut Štrukelj COVID-19 Koronavirus cepivo

Sreda, 9. 12. 2020, 11.43

3 leta, 4 mesece

Profesor Štrukelj o cepivu: Ima zelo malo neželenih učinkov, držalo naj bi vsaj eno leto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

29

Cepiva proti covid-19 imajo zelo malo neželenih učinkov, pojavijo se lahko bolečina na mestu vboda, rahel glavobol in bolečina v mišicah, ki pa izzveni v dveh ali treh dneh, je dejal redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj. Štrukelj pravi, da se bo cepil takoj, ko bo to mogoče.

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci povedal Štrukelj, je trenutno v klinični fazi raziskav 71 cepiv. Trinajst jih je v tretji fazi, sedem jih ima dovoljenje za omejeno rabo, od tega štiri na Kitajskem, dve v Rusiji in eno v Veliki Britaniji, kjer uporabljajo cepivo Pfizerja in nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech.

Evropska agencija za zdravila (EMA) naj bi uporabo Pfizerjevega cepiva dovolila 29. decembra. V kratkem naj bi bili na voljo tudi cepivi Moderne in AstraZenece.

Kot je povedal Štrukelj, Pfizerjevo cepivo temelji na novi tehnologiji, in sicer gre za RNA-cepivo. Tovrstno cepivo je razvilo tudi podjetje Moderna, ki naj bi dovoljenje EMA dobilo v prvi polovici januarja. Kmalu se na evropskem trgu pričakuje tudi cepivo podjetja AstraZeneca in oxfordske univerze, ki prav tako temelji na novi tehnologiji, gre pa za DNA-cepivo.

Pri vseh treh cepivih bosta potrebna dva odmerka. Pri cepivu AstraZenece in Moderne bo drugi odmerek sledil mesec dni po prvem, pri Pfizerju pa tri tedne po prvem. Zaščita bo nastopila od sedem do devet dni po drugem odmerku, je povedal Štrukelj.

Nosečnice in doječe matere naj se ne cepijo

Ta tri cepiva so varna za uporabo tudi za bolnike s kroničnimi vnetnimi boleznimi, je dejal. Priporočajo, da se nosečnice in doječe matere za vsak primer ne cepijo, saj podatkov še ni dovolj. Cepljena ženska, ki načrtuje nosečnost, pa naj ne zanosi vsaj dva meseca po zadnjem odmerku cepiva, je povedal.

Prav tako imajo premalo podatkov glede cepljenja otrok, velja priporočilo, da se cepijo vsi starejši od 16 let, je dejal Štrukelj.

Bolniki s kroničnimi vnetnimi boleznimi se lahko cepijo

Za bolnike s kroničnimi vnetnimi boleznimi pa se priporoča, da se cepijo z RNK ali DNK cepivom, saj ne bo možnosti reakcije na antigene. S to vrsto cepiva namreč v telo ne vnesejo antigena, ampak gensko informacijo. Bolnike, ki jemljejo imunosupresive, prav tako lahko cepijo, ampak bo verjetno učinkovitost cepiva zaradi zdravil manjša, je še povedal

Odgovori na novinarska vprašanja:

Štrukelj: Zelo malo neželenih učinkov

Kot je še povedal, so cepiva glede na klinične študije učinkovita in varna ter imajo zelo malo neželenih učinkov. Pojavijo se lahko bolečina na mestu vboda, rahel glavobol in bolečina v mišicah, ki izzveni v dveh ali treh dneh.

Kako dolgo bo cepivo učinkovalo, še ni jasno. Kaže, da bo učinkovalo vsaj eno leto, je dejal.

Kot je še povedal, bo cepljenje prostovoljno in brezplačno tudi za vse, ki ta trenutek nimajo zdravstvenega zavarovanja. Prostovoljno cepljenje pomeni odgovornost do sebe in sodržavljanov, je še dejal Štrukelj, ki pravi, da se bo sam cepil takoj, ko bo to mogoče.

Vladni govorec Jelko Kacin je sicer dejal, da pri izkazovanju interesov za cepljenje beležijo izjemen odziv državljanov. V 24 urah je bilo oddanih že 16.930 vlog za izkaz interesa za cepljenje, je povedal.

Celotno predstavitev profesorja Boruta Štruklja poglejte v posnetih zgoraj.
Kako delujejo ta cepiva

Kot je povedal Štrukelj, bo sestava cepiv javno objavljena, ko bo EMA dala pozitivno mnenje. So pa cepiva sestavljena iz genetske informacije RNA oziroma DNA, zaradi česar celice v telesu začnejo ustvarjati protein S, na kar se bo odzval posameznikov imunski sistem in začel ustvarjati protitelesa in celice T, katerih glavni namen je prepoznavanje in uničevanje invazivnih patogenov ali okuženih celic. Ta informacija je zavita v maščobni ovoj, medtem ko ne vsebuje adjuvansov in konzervansov, poroča STA.

Pfizerjevo cepivo je 95-odstotno učinkovito, Modernino 94,5-odstotno, pri tem pa je Štrukelj poudaril, da je več kot 90-odstotna učinkovitost čudovita. Učinkovitost cepiva AstraZenece je blizu 90 odstotkov, če posameznik prejme prvi odmerek v polovični dozi, je še dejal.
Kako se cepiva shranjujejo

Cepivo Pfizerja bo treba shranjevati in transportirati na temperaturi od minus 70 do minus 80 stopinj Celzija, za kar bo poskrbel proizvajalec oz. distributer. To cepivo je stabilno tudi pet dni na temperaturi od dveh do osmih stopinj Celzija in celo do dve uri na sobni temperaturi. To je po besedah Štruklja zelo pomembno za logistiko države.

Točke, kjer se bo cepivo hranilo, so v Sloveniji že predvidene. Cepivo bo prišlo v t. i. vialah, vsaka bo vsebovala pet odmerkov. Cepivo bo pred uporabo treba redčiti s fiziološko raztopino.

Cepivo Moderne bo stabilno pol leta na minus 20 stopinjah Celzija, sicer pa 30 dni na temperaturi od dveh do osmih stopinj Celzija. Ti dve cepivi se razlikujeta le v maščobnem ovoju okoli informacije RNA, zato tudi različna temperaturna stabilnost, je pojasnil Štrukelj.

Medtem gre pri cepivu AstraZeneca za DNA-cepivo, ki ga bo mogoče hraniti na temperaturi od dveh do osmih stopinj Celzija vse leto, piše STA.

Preberite še:

Cepivo proti covid-19
Novice Prve težave: tem ljudem že odsvetujejo cepljenje proti bolezni covid-19
Cepljenje
Novice Se nameravate cepiti proti covid-19? Izrazite interes na spletu. #obrazec #video
Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice V torek 2.139 novih okužb, tudi delež pozitivnih višji #video
Ne spreglejte