Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 2. 2012,
15.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 17. 2. 2012, 15.39

8 let

Prodaja ali predstavitev izdelkov po telefonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potrošniška pismenost je vse pomembnejša vrednota vsakdanjega življenja, tovrstno izobraževanje pa tudi nikoli dokončana zgodba, ki jo med drugim gradimo tako na lastnih kot tujih izkušnjah.

Pred kratkim smo v uredništvo prejeli pismo bralca, ki pravi, da naj bi mu podjetje Helvetia Apotheke iz Maribora želelo zaračunati nagrado za sodelovanje v anketi. Po njegovih besedah so ga iz omenjenega podjetja pred nekaj meseci poklicali in prosili, ali lahko sodeluje v kratki anketi. Po približno enem mesecu so ga znova poklicali in mu sporočili, da je za sodelovanje v anketi dobil nagrado. Med tremi vrstami tablet je izbral tablete Neoslim, vendar jih je za vsak primer, takoj ko je dobil pošiljko, poklical in jih opozoril, da pošiljk ne želi, če nameravajo za njih zahtevati plačilo. Odgovorili so mu, naj ne skrbi, saj gre za nagrado. Tretji mesec pa je dobil prvi opomin, naj plača pošiljko, ki jo je dobil prejšnji mesec. Tretjo pošiljko jim je poslal nazaj, za drugo pa še vedno pošiljajo opomine in zahtevajo plačilo za izdelek, ki ga bralec nikoli ni naročil kakor tudi ni izpolnil nobene naročilnice. V zadnjem opominu so mu zagrozili s podjetjem Creditexpress, ki je specializirano za izterjavo dolgov.

V podjetju Helvetia Apotheke pa pravijo, da ni šlo za anketo, temveč le predstavitev izdelkov njihovega podjetja. Izbrani izdelek, ki naj bi ga po trditvah omenjenega podjetja bralec naročil, je bil v prvi pošiljki brezplačen ob plačilu poštnine, pošiljajo pa ga kontinuirano po redni ceni do odjave. Na podjetju tudi zagotavljajo, da so bralca seznanili, da bo telefonska številka, na kateri lahko odjavi nadaljnje pošiljke, navedena v dopisu ob prejemu prvega paketa. Bralec naj bi podjetje poklical po prejemu tretje pošiljke in jim sporočil, da želi odjaviti nadaljnje pošiljke, kar naj bi v podjetju tudi storili. "Nato je klical znova in trdil, da je vrnil drugo in tretjo pošiljko, vendar smo mi prejeli le tretjo pošiljko. Zato smo ga prosili, da podpiše izjavo, ki mu jo bomo poslali, in s tem potrdi, da je tudi drugo pošiljko oddal na pošti. V tem primeru bi mu po vrnjeni podpisani izjavi stornirali dolg za drugo pošiljko. Hkrati je želel tudi položnico za prvi promocijski paket, ki smo mu jo poslali. Gospod je nato tudi poravnal znesek za prvi paket, ni pa vrnil izjave za drugi paket, zato je tudi prejel opomin za ta paket," še pojasnijo v podjetju.

Nagrade ni mogoče šteti kot naročilo blaga Če je resnično šlo za nagrado za sodelovanje v anketi, izbrane nagrade ni mogoče šteti kot naročilo blaga, pojasni odvetnica Irena Ferme. V skladu z določbami 45. člena zakona o varstvu potrošnikov bralec v takšnem primeru nima nobene obveze plačila za navedeno nenaročeno blago. "V smislu določb citiranega člena zakona o varstvu potrošnikov nenaročene ponudbe blaga ali storitve, ki pozivajo potrošnika k takojšnjemu ali odloženemu plačilu, niso dovoljene. Potrošnik nima nikakršnih obveznosti v primeru nenaročene ponudbe blaga ali storitve. Če potrošnik na ponudbo ne odgovori, se ne šteje, da ponudbo sprejema."

V primeru vztrajanja podjetja pri plačilu takšnega blaga pa odvetnica Irena Ferme svetuje, da bralec zadevo prijavi tržnemu inšpektoratu, če pa bi ga "doletel" kakšen sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine, pa mora zoper ta sklep pravočasno, to je v roku osmih dni, ugovarjati in k ugovoru priložiti tudi vsa dokazila, to je korespondenco s podjetjem Helvetia Direct Marketing, iz katere je razvidno, da navedenega blaga ni naročili in da iz tega razloga plačilo tudi zavrača.

Ne spreglejte