Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
18. 11. 2015,
13.06

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vreme sneg zima ARSO Brane Gregorčič zimska rekreacija

Sreda, 18. 11. 2015, 13.06

2 leti, 7 mesecev

Pripravite topla oblačila in lopate, vremenoslovci napovedujejo sneg do nižin

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Toplo vreme se poslavlja, vremenoslovci namreč za konec tedna napovedujejo začetek zimskih razmer. Že v soboto lahko državo povsem pobeli letošnji prvi sneg.

Izkoristite še zadnje tople dni v tem letu. Do konca tedna nas bo še grelo toplo sonce z najvišjimi dnevnimi temperaturami do okoli 15 stopinj Celzija, na vzhodu tudi do 19 stopinj.

Prva oblačnost bo državo prekrila v petek. Delno jasno bo le še na vzhodu, medtem ko so na zahodu države že mogoče prve padavine. V soboto nas bo zajela hladna fronta, ki bo prinesla dež in ohladitev.

Sneg do nižin po vsej državi "Padavine pričakujemo samo v soboto, začelo se bo z dežjem, čez dan pa se bo hladilo in meja sneženja se bo spuščala. Drugi del sobote in v noči na nedeljo tako lahko marsikje zapade prvi letošnji sneg," napoveduje vremenoslovec Brane Gregorčič. Po najnovejših izračunih lahko sneg doseže tudi nižine.

Zasneženo jutro lahko v nedeljo po nižinah preseneti vso državo, z izjemo nižin Primorske ob obali.

 

Nas v nedeljo zjutraj čaka rekreacija z lopato? Za napoved, koliko snega bo zapadlo, je danes še nekoliko prezgodaj. Lahko ga zapade zgolj za vzorec ali pa tudi več centimetrov, pravi Gregorčič.

"Gre za proces velikih razsežnosti, polarni zrak bo preplavil večji del Evrope, količina padavin in posledično mogoča višina snežne odeje pa bo odvisna od lege sredozemskega ciklona, ki bo nastal. Bližje ko bo ta našim krajem in globlji ko bo, več padavin bo. Ker je ta napoved še nekoliko nezanesljiva, o količini padavin še ne moremo govoriti."

Konec toplega obdobja, čas je za zimo S polarnim zrakom se bo tudi precej ohladilo. Od nedelje dalje bodo jutranje temperature večinoma pod nič stopinj Celzija, čez dan pa se bo živo srebro dvignilo do največ pet stopinj Celzija.

"Takšne temperature bodo vsaj kakšen teden. Nadpovprečnih, ki smo jim zdaj priča, pa ne bo več," napoveduje Gregorčič in pravi, da je zdaj čas za nekoliko hladnejše obdobje.

Ob takšnih temperaturah se sneg lahko obdrži tudi nekaj dni, seveda odvisno od njegove količine. "Če ga bo nekje zapadlo do pet centimetrov, ga bo v dnevu ali dveh pobralo, če ga bo več, pa se lahko obdrži nekaj dni."

Ne spreglejte