Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
8. 11. 2016,
16.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

Natisni članek

poslanci Državni zbor politiki politika Bojan Dobovšek

Torek, 8. 11. 2016, 16.39

6 let, 6 mesecev

Prioritete poslanca Dobovška: DZ o interpelaciji ministrice, on je novačil volivce

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

Bojan Dobovšek | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Namesto da bi glasoval o interpelaciji zoper ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič, se je Bojan Dobovšek včeraj udeležil političnega dogodka njegovega (političnega) zavoda v Velenju. "Nisem samo jaz manjkal, a jaz sem se vsaj opravičil," pravi.

V času včerajšnjega glasovanja o interpelaciji ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič je bilo v dvorani 68 poslancev. Od teh jih je 48 glasovalo proti interpelaciji, 18 za, dva pa nista glasovala, kar pomeni, da ministrica ostaja na položaju.

Nižje plače za manjkajoče?

Neupravičena odsotnost s seje državnega zbora (DZ) bi morala biti po zakonu kaznovana z znižanjem plače poslanca. | Foto: Bor Slana Neupravičena odsotnost s seje državnega zbora (DZ) bi morala biti po zakonu kaznovana z znižanjem plače poslanca. Foto: Bor Slana Iz zapisnika seje izhaja, da se sicer osem poslancev za čas glasovanja ni opravičilo, torej so neupravičeno manjkali na seji v času glasovanja. Roberto Batelli (poslanec italijanske narodne skupnosti), Julijana Bizjak Mlakar (DeSUS), Mirjam Bon Klanjšček (nepovezani poslanci), Alenka Bratušek (ZaAB), Andrej Čuš (nepovezani poslanci), Matjaž Hanžek (ZL), Marjana Kotnik Poropat (DeSUS), Zvonko Lah (nepovezani poslanec).

Opomba avtorice: v prvotni verziji sem zaradi napačnega razumevanja napisanega v zapisniku navedla precej daljši seznam poslancev, ki jih ni bilo na seji. Iz SDS, NSi in ZL so me opozorili, da so se njihovi poslanci pravočasno opravičili. Za napako se opravičujem. Iz ZL so sporočili še, da se je poslanec Matjaž Hanžek sprva opravičil do 17. ure (glasovanje je bilo kasneje), nato naj bi opravičilo podaljšal za cel dan. 

Poteza, ki bi zaposlenega zunaj hrama demokracije zelo verjetno stala zaposlitve, naj bi poslancu znižala prejemke - a še to le na papirju. 

Poslovnik DZ predvideva, da za dneve neopravičene odsotnosti poslancu ne pripada plača, regres za prehrano med delom in povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela. V DZ pa so pred časom za Finance pojasnili, da se morebitne neopravičene odsotnosti ugotavljajo le v primeru, da je DZ nesklepčen.

Vabilo na velenjski dogodek | Foto: Vabilo na velenjski dogodek Dobovšek novačil volivce

Danes pa je zaokrožilo pismo anonimnega avtorja, v katerem ta opozarja, da je nepovezani poslanec Bojan Dobovšek, eden od 22 manjkajočih, v času glasovanja predaval na dogodku Rotary kluba Velenje in zavoda Dobra država v Velenju.

Zavod je, spomnimo, konec lanskega leta ustanovil Dobovšek, njegov strokovni sodelavec je Peter Jamnikar (oba sta bila med ustanovnimi člani SMC, a se pozneje odcepila), direktor zavoda pa nekdanji član LDS Gregor Vovk Petrovski.

Naslov predavanja je bil Zakaj država ne funkcionira tako, kot si želimo? Kot izhaja iz vabila, so bile osrednje teme korupcija, finančna kriminaliteta, siva ekonomija. "Na teh dogodkih predstavljamo ideje, iščemo somišljenike," nam je pojasnil Dobovšek.

Namesto kolobocije raje malo promocije

Pojasnil je, da je včeraj bil na seji, a jo je moral predčasno zapustiti, za kar se je pravočasno opravičil. To je razvidno tudi iz zapisnika seje, pa vendarle - je primerno, da poslanec "šprica" sejo DZ zaradi udeležbe na političnem dogodku, namenjenem promociji lastnega političnega gibanja?

"Dogodek v Velenju smo napovedali in vabila razposlali že pred nekaj časa, pred sklicem izredne seje, ki je bila izjemoma na ponedeljek. Na ta dan načeloma ni sej, saj imamo poslanci dan za stike z volivci. Ker so bila vabila že poslana, nismo mogli odpovedati," nam je pojasnil Dobovšek, ki se sprašuje, ali je glede na izid interpelacije hrup okrog njegove odsotnosti upravičen.

Ob tem je s prstom pokazal tudi na kolege. "Nisem samo jaz manjkal, a jaz sem se vsaj opravičil."

Na vprašanje, ali je torej zanj prioriteta udeležba na sejah v DZ ali iskanje političnih somišljenikov, je odvrnil, da je njegova prioriteta dobra država.

Ne spreglejte