Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 3. 2012,
16.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 10. 3. 2012, 16.59

8 let

Primc: Družinski zakonik največ prinaša istospolnim parov, ničesar pa otrokom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Družinski zakonik največ prinaša istospolnim parom, medtem ko otrokom ne prinaša nobenih novih pravic, je v intervjuju dejal vodja Civilne iniciative za družine in pravice otrok Aleš Primc.

Za navedbe, da zakonik istospolnim omogoča zgolj posvojitev partnerjevega biološkega otroka, pa pravi, da so veliko zavajanje.

Kaj je osnovni kamen spotike, zaradi česar v iniciativi nasprotujete družinskemu zakoniku?

Družinski zakonik je treba zavrniti, ker ne spoštuje temeljnih pravic otrok, razvrednoti materinstvo in očetovstvo, ter uvaja pravno podlago za uvedbo t. i. nadomestnega materinstva, ki je v svojem bistvu trgovina z otroki in izkoriščanje revnih žensk.

Prav tako ne prinaša potrebnih izboljšav za vsakdanje življenje družin. Otrokom v ločenih družinah bi denimo prinesel celo zmanjšanje preživnine, če bi dobili štipendijo ali morebiti kaj podedovali.

S čim utemeljujete navedbo, da zakonik odpira vrata nadomestnemu materinstvu?

Zakonik daje pravico, da istospolni par svobodno odloča o rojstvu otrok. Kako lahko moški istospolni par to naredi drugače kot s nadomestnim materinstvom. Kaj pa je sicer nadomestno materinstvo? To je v svojem bistvu trgovina z otrokom in izkoriščanje revnih žensk, ki zato, da preživijo, prodajajo svoje otroke. Tragedijo teh žena smo lahko videli v filmu Dojenček na spletu, ki je bil pred kratkim predvajan na Televiziji Slovenija.

Družinski zakonik vseeno prinaša nekatere nove rešitve, denimo ko gre za preprečevanje nasilja v družini ...

Tukaj gre za veliko zavajanje. V smislu preprečevanja nasilja v družini družinski zakonik ne prinaša novosti. Od leta 2008 v Sloveniji velja zakon o preprečevanju nasilja v družini, ki podrobno ureja to področje, vključno s sankcijami za nasilneže.

V svojih dosedanjih nastopih ste večkrat poudarjali, da bi zakonik zrušil zdajšnjo definicijo družine. Kako?

Zakonik ženski in moškemu ne priznava izključne naravne zmožnosti, da lahko spočneta otroka. Ne priznava, da je otrokova korist, da ima skrbna in ljubeča mamo in očeta, ter da imata mama in oče urejene in spoštljive odnose, ne glede na to ali živita skupaj ali ne. Gre torej za nerazumen umik od temeljnih naravnih danosti.

Je pa družinski zakonik šele začetek procesa zanikanja naravnih danosti in razgradnje družbe, kot jo poznamo, saj so že pripravljena učna gradiva za spolno prevzgojo otrok od vrtcev in osnovnih šol naprej. Verjamem, da se to marsikomu zdi neverjetno, tudi meni se je, ko sem prvič videl te stvari. Vendar pa obstaja učbenik Ljubezen je ljubezen, ki ga je izdala Amnesty International Slovenija, ki otroke na pedagoško zvit način napeljuje k eksperimentiranju s svojim spolom in spolno usmerjenostjo.

V vrtcih pa nekateri tudi na vsak način vsiljujejo branje "otroške" literature o homoseksualnosti. V primeru, da zakonika na referendumu ne bi zavrnili, bi se moč teh skupin, ki to precej na silo zahtevajo in so že sedaj zelo vplivne, tako okrepila, da jih ne bi bilo več mogoče ustaviti.

Še vedno ni povsem jasno, ali zakonik istospolnim omogoča zgolj posvojitev biološkega otroka enega izmed partnerjev ali katerega koli otroka. Kaj točno po vašem razumevanju določa zakonik?

Zakonik ne uvaja samo možnosti posvojitve bioloških otrok, saj bioloških otrok enega od partnerjev zakonik sploh ne omenja. Ti, ki to trdijo, močno zavajajo.

Ampak drugi odstavek 17. člena pravi: Partnerja partnerske skupnosti ali partnerja zunajpartnerske skupnosti ne moreta skupaj posvojiti otroka, lahko pa partner partnerske skupnosti ali partner zunajpartnerske skupnosti posvoji otroka svojega partnerja.

Res je, kar ste navedli, vendar pa pri tem ne govori o biološkem otroku enega od partnerjev. Istospolni partner lahko tako posvoji tudi otroka, ki ga je prej posvojil drug partner in ne samo biološkega otroka svojega partnerja.

Zagovorniki zakonika pravijo, da predvsem ureja pravice otrok, ki živijo s svojo biološko materjo ali očetom in njenim oziroma njegovim partnerjem. Gre pri tem res za pravice otrok ali bolj za želje istospolnih partnerjev?

Z zakonikom največ pridobijo istospolno usmerjeni, ki se jim na široko odpira pot do otrok. Strinjam se, da istospolno usmerjeni pridobijo vse pravice, ki jih imajo pari ženske in moškega, v odnosu med njima, ne morejo pa istospolno usmerjeni zahtevati pravice do otroka, ki sploh ne more biti pravica.

Vseeno skupnosti, v kateri poleg dveh istospolnih partnerjev živi še biološki otrok enega izmed njih, obstajajo. Kako urediti pravice teh otrok?

Žal zagovorniki zakonika za dosego svojih interesov jemljejo otroke za talce svojih interesov in pri tem neizmerno zavajajo. Še enkrat ponavljam: družinski zakonik otrokom v istospolnih skupnostih ne prinaša novih pravic. Te pravice so za te otroke že sedaj urejene povsem enako kot za vse druge otroke.

Ne spreglejte