Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 6. 2018,
17.30

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Boris Štefanec Erar

Četrtek, 14. 6. 2018, 17.30

5 let, 10 mesecev

Prijavljenih lobističnih stikov lani kar 3.943

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
sestanek | Foto STA

Foto: STA

Predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec je predsedniku republike Borutu Pahorju danes predstavil letno poročilo o delu komisije za lani. Pahor je poudaril pomen, ki ga ima uspešno delo komisije za stanje na področju korupcijskih tveganj. Štefanec je omenil uspehe pri nadzoru lobiranja. Prijavljenih lobističnih stikov je bilo kar 3.943.

Štefanec je izrazil zadovoljstvo, da senat komisije z imenovanjem Uroša Novaka deluje v polni sestavi in da se lahko v celoti osredotoča na naloge in aktivnosti v pristojnosti senata. V tem okviru komisija bolj namenja pozornost na primer preiskavam sistemske narave, področju javnega naročanja, korupcijskim tveganjem v zdravstvu in lobističnim stikom, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Poseben uspeh je spletno mesto Erar

Štefanec je posebej omenil uspehe na področju nadzora lobiranja, saj je bilo prijavljenih lobističnih stikov v letu 2017 kar 3.943, v letu prej pa so bili 2004. To po njegovem mnenju kaže na uspešno delo komisije pri osveščanju glede sprejemanja lobiranja kot pomembnega vidika demokratičnega odločevalskega procesa.

Kot poseben uspeh je navedel spletno orodje Erar, ki je plod lastnega znanja komisije in zdaj deluje brez motenj ter je omogočilo izvedbo dveh pomembnih analiz na področju korupcijskih tveganj pri delovanju javnega sektorja.

Novice Boris Štefanec: Prenehanja delovanja Supervizorja nisem odredil

Člani senata komisije so kot pomemben cilj v prihodnjem delu komisije omenili aktivno zavzemanje za sprejetje novega zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in sodelovanje pri pripravi vsebine zakona.

Predsednik Pahor je znova poudaril pomen, ki ga ima uspešno delo komisije za stanje na področju korupcijskih tveganj v Sloveniji in za zaupanje javnosti v njeno delo. Izrazil je pričakovanje, da bo komisija s senatom v polni sestavi lahko v prihodnje še uspešneje izpolnjevala pričakovanja javnosti glede preprečevanja korupcije.

Novice Boris Štefanec: Bratuškova izvaja pritisk in napada KPK (video)
Ne spreglejte