Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2024,
11.16

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

podrto drevo neurje Rožnik

Ponedeljek, 25. 3. 2024, 11.16

1 mesec

Previdno, to vas čaka na Rožniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Rožnik | Na sprehodu po Rožniku vam pot prekrižajo številna podrta drevesa.  | Foto JP Voka Snaga

Na sprehodu po Rožniku vam pot prekrižajo številna podrta drevesa.

Foto: JP Voka Snaga

V noči na nedeljo se je nad Slovenijo razbesnelo močno neurje. A že v nedeljo o slabem vremenu ni bilo ne duha ne sluha in sonce je marsikoga spravilo na svež zrak. Tisti, ki so za svojo destinacijo izbrali ljubljanski Rožnik, so bolj kot ne skakali čez ovire. Pot so jim namreč prekrižala številna podrta in izruvana drevesa.

Sobotno neurje je povzročilo nemalo težav. V Ljubljani je veter, ki je pihal s hitrostjo do 95 kilometrov na uro, lomil veje ter ruval in podiral drevesa. Posledice neurja so dobro vidne na Rožniku, kjer je sprehod bolj podoben teku čez ovire. 

Veter je namreč podrl več dreves in na nekaterih odsekih sprehajalne poti ne gre drugače, kot da splezate čez podrto drevo ali pa se splazite pod drevesom in tako nadaljujete pot. 

Ekipe na terenu že odstranjujejo podrta drevesa, do zaključka sanacije pa bo zaprta pot Roberta Blinca, so sporočili na strani Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib na Facebooku. Ob tem poudarjajo, da je situacija zaradi obviselih vej ali celih dreves lahko tudi nevarna, zato sprehajalce prosijo za večjo previdnost. 

Podoben prizor je sprehajalce pričakal na Poti spominov in tovarištva v Murglah. 

Podrta drevesa | Foto: I. J. Foto: I. J.

Neurje je težave povzročalo tudi v Kranju. Kot so danes sporočili z Mestne občine Kranj, je strela udarila v eno izmed dreves v Prešernovem gaju, močan udar strele pa je poškodoval tudi vhod v park. Poškodovan je en izmed stebrov, odpadla so tudi železna vrata.

Kot so zagotovili v mestni upravi, bo občina še danes poskrbela za zaščito poškodovanega drevesa, v najkrajšem možnem času pa bo popravljen tudi vhod v spominski park.

Danes sončno, že jutri poslabšanje vremena

Po burnem vremenskem dogajanju ob koncu tedna, ko je ponekod po dveh mesecih celo zapadel sneg, smo se danes prebudili v sončno, a mrzlo jutro. Po podatkih Arsa je bilo med drugim danes ob 7. uri v Ratečah minus 5,1 stopinje, v Postojni minus 3,5 stopinje Celzija, v Kočevju in na brniškem letališču minus tri, v Slovenj Gradcu minus dve in pol, v Celju minus 1,4 stopinje, v Bilju pri Novi Gorici pa minus 0,2 stopinje Celzija.

Podobne temperature lahko pričakujemo tudi v torek, najnižje jutranje temperature bodo od –4 do 2 stopinj Celzija. Čez dan se bo ogrelo od 11 do 16 stopinj Celzija. Oblačnost bo počasi naraščala in popoldne bo na zahodu in jugu države že rahlo deževalo, slabo vreme pa bo vztrajalo tudi v sredo, napovedujejo meteorologi agencije za okolje (Arso). 

nevihta, neurje, dež
Novice Odkrite strehe in podrta drevesa: nad Slovenijo se je razbesnelo močno neurje #foto

 

Ne spreglejte