Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2013,
20.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dopust osebni dokument

Sobota, 29. 6. 2013, 20.04

8 let

Preverite veljavnost dokumentov, sicer bo gneča na cesti še najmanjša težava (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Priprave na dopust so za marsikoga stresne in v hipu se lahko zgodi, da pred odhodom pozabimo preveriti, ali imamo pri sebi veljavne dokumente. Posledice so lahko sila neprijetne.

Za ta čas je gneča na cestah in mejnih prehodih povsem običajna. Sezona poletnih počitnic je tu, pred odhodom na dopust v tujino pa ne pozabite preveriti veljavnosti potnega lista oziroma osebne izkaznice. Predvsem starši morajo biti pozorni na veljavnost listin otrok, saj je ta krajša kot veljavnost njihovih dokumentov.

Preseneti vas lahko tudi globa "Nerodno je, če se moraš vračati z meje, zato je dobro preveriti datum veljavnosti in ali imamo dokumente pri sebi. To je zelo pomembno," je dejal eden izmed tujcev na mejnem prehodu.

V nasprotnem primeru vas lahko po besedah Denisa Amežiča, pomočnika komandirja PMP Dragonja, na mejnem prehodu preseneti tudi globa, ki znaša za našega državljana 400 evrov, za tujce pa 500 evrov.

Poleg veljavnosti dokumentov je dobro preveriti tudi, "ali država, kamor potujemo, zahteva kakšne posebne pogoje vstopa, kot je na primer veljavnost potnega lista vsaj še šest mesecev", je opozorila Alenka Colja z ministrstva za notranje zadeve.

Kaj naredimo v primeru kraje? Potovalni dokument je obvezen tudi za otroke. A pozor, veljavnost otroških dokumentov je bistveno krajša kot pri dokumentih za odrasle.

Veljavne potovalne dokumente boste za prečkanje meje s Hrvaško potrebovali tudi v prihodnje, pa čeprav bodo južni sosedje v EU vstopili že čez dobrih 28 ur.

V primeru kraje ali izgube dokumenta v tujini se obrnite na najbližje veleposlaništvo. Ob prihodu v Slovenijo je treba o tem obvestiti tudi upravno enoto, kjer vam bodo izdelali nov dokument. Pri tem boste za osebno izkaznico odšteli dobrih 18, za potni list pa 44 evrov.

Ne spreglejte