Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 9. 2016,
15.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

25

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša SDS interpelacija vlada

Torek, 27. 9. 2016, 15.46

6 let, 6 mesecev

Janez Janša: Gre za šibko vlado, ki je lahek plen lobijev #video #interpelacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

25

SDS je vložila interpelacijo o delu vlade. Kot je pojasnil vodja opozicijske SDS Janez Janša, je vlada Mira Cerarja vlada državne administracije, hkrati pa gre za šibko vlado, ki je lahek plen botrov in lobijev oz. interesnih skupin in občasno bruseljske administracije. "Je vlada brez hrbtenice," je dejal.

"Upam, da bo po tej razpravi povprečnemu državljanu bolj jasno, kaj je narobe s smerjo ladje in krmarjem," je dejal Janša.

"Verjetno najšibkejša vlada do zdaj"

"Jasno je, da je to vlada državne administracije, da sta za delovanje vlade značilna birokratizacija in centralizem, da gre za šibko vlado, verjetno najšibkejšo do zdaj, ki je lahek plen botrov in lobijev oz. interesnih skupin in občasno bruseljske administracije," je ključne očitke zajel Janša, ki je med žrtvami aktualne vladajoče politike med drugim izpostavil davkoplačevalce, državljane v sodnih in administrativnih postopkih, mlade brez služb in stanovanj, delavce migrante in občine, z izjemo bogatih.

S to vlado pa so po njegovi oceni zadovoljni povzročitelji bančne luknje in prejemniki privilegiranih pokojnin, izdelovalci različnih študij ... Interpelacijo pa so v SDS vložili še zaradi slabega upravljanja z državnim premoženjem, zaradi razvojnega zaostanka in zaradi neuresničenih zavez.

Niso se odločili za vložitev konstruktivne nezaupnice

Kot je poudaril Janša, v SDS zahtevajo razpravo o delu vlade, niso pa se odločili za vložitev konstruktivne nezaupnice. Od odgovorov vlade in razprave pa bo odvisno, kakšne sklepe bi utegnili predlagati po koncu, glede na možnosti, ki jim jih nudi poslovnik DZ.

Po končani razpravi o interpelaciji lahko namreč pobudniki interpelacije predlagajo, naj državni zbor sprejme sklep, s katerim se oceni delo vlade. Lahko pa po končani razpravi najmanj deset poslancev zahteva, da se glasuje o nezaupnici vladi, če hkrati s to zahtevo predlagajo izvolitev novega predsednika vlade.

Kustec Lipicerjeva: Koalicija je pripravljena

Koalicija je pripravljena na kakršno koli interpelacijo, je dejala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Ob obravnavi interpelacije bodo imeli možnost povedati, kaj vse so naredili v prvih dveh letih in kaj načrtujejo narediti do konca mandata.

Interpelacija je sicer zanjo običajno in povsem legitimno orodje opozicije, da preverja delovanje koalicije. Zato nanjo gledajo kot izziv in ogledalo, ki jim ga nastavlja opozicija, "in to je čar vsake demokracije". Bo pa tudi priložnost, da opozicijo povabijo, naj se jim pridruži v projektih, v katerih se programsko najde.

Erjavec: Interpelacija prispevala k strnitvi vrst v koaliciji

Interpelacija bo po prepričanju prvaka DeSUS Karla Erjavca prispevala k strnitvi vrst v koaliciji. "Takšne poteze opozicije pozitivno vplivajo na vzdušje v koaliciji. Na neki način nam s tem dela uslugo," je dejal. O možnosti predčasnih volitev prihodnje leto pa je povedal, da so to "neke želje, ki se očitno ne bodo uresničile".

Han: Gre za interpelacijo zoper državljane

Interpelacija o delu vlade je za vodjo poslancev SD Matjaža Hana na neki način interpelacija zoper državljane, saj da SDS s tem ruši politično stabilnost. Kot je dejal, gre za projekt SDS, ki ima samo en namen – usmeriti kamere proti sebi.

Han je sicer poudaril, da ni politični analitik in ideolog SDS, a vzrok za interpelacijo vidi v "nekih težavah v stranki SDS".

Bratuškova: Za nami sta dve zamujeni leti

Poslanka NP in predsednica Zavezništva Alenka Bratušek v odzivu na interpelacijo pravi, da sta za nami dve zamujeni leti, v katerih se je vlada "bolj kot s čim drugim ukvarjala sama s seboj". Težko sicer komentira dokument, ki ga še ni videla, ga pa bodo v Zavezništvu proučili in se do njega opredelili organi stranke.

Bratuškova pravi, da smo v zadnjih dveh letih doživeli "cel kup kadrovskih fiaskov", spomnila je na dogajanje v SDH, NLB, Luki Koper in Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji.

Mesec: Janša v bistvu interpelira samega sebe v malo mehkejši obliki

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec meni, da SDS z interpelacijo kaže, da v resnici nima nobene alternative tej vladi. "Še več, njene antisocialne politike bi izvajal še bolj drastično in avtoritarno," meni Mesec, zato ocenjuje, da s tem predsednik SDS Janez Janša v bistvu interpelira samega sebe v malo mehkejši obliki.

Ne spreglejte