Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
3. 3. 2021,
14.55

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

13

Natisni članek

sproščanje regije Slovenija COVID-19

Sreda, 3. 3. 2021, 14.55

3 leta, 2 meseca

Premikanje po polžje: kako oddaljena je rumena faza?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

13

V primerjavi s preteklim tednom se stanje glede epidemije ni bistveno spremenilo. Nekoliko bližje je izpolnitev kriterija glede števila bolnikov v bolnišnicah, medtem ko se sedemdnevno povprečje okužb praktično ne spreminja. Negotovost prinašajo tudi nove različice virusa.

Primerjava med 2. marcem in 23. februarjem


Kriterija za prehod v rumeno fazo tako kot pretekli teden še vedno nista izpolnjena. Število oseb v bolnišnicah zaradi covid-19 se je po zadnjih uradnih podatkih spustilo na 516 in je že zelo blizu meji 500, vendar je drugi pogoj (sedemdnevno povprečje dnevnih okužb) še vedno enako oddaljen kot pretekli teden.

Infekcijska klinika
Novice V torek potrdili 1.209 novih okužb #video

Sedemdnevno povprečje skoraj brez sprememb

V primerjavi s preteklim torkom se je sedemdnevno povprečje okužb s 766 znižalo na 761 in je še vedno precej oddaljeno od meje 600, ki je postavljena za prehod v rumeno fazo. Ponedeljkovi podatki glede števila potrjenih primerov so bili sicer za 19 odstotkov nižji od ponedeljka pred tem, včerajšnje številke, ko so potrdili 1.209 novih primerov okužbe, pa so v primerjavi s preteklim torkom višje za slabih 11 odstotkov.

Celotna država je tako še naprej v oranžni fazi, z izjemo obalno-kraške regije, ki je v rdeči.

Koroška in Zasavje slabše, Posavje in Pomurje boljše

Tudi pogled na stanje po regijah razkriva, da epidemija stagnira. V večini regij je stanje podobno kot pred tednom dni. Večje poslabšanje je opaziti na Koroškem in v zasavski regiji, medtem ko se je stanje še nekoliko popravilo v posavski regiji, ki je že na meji za zeleno fazo, negativni prirast pa imata pomurska regija in jugovzhodna Slovenija.

Slovaška Češka meja
Novice Slovaška uvaja policijsko uro, na Češkem največ hospitaliziranih do zdaj #video

V posavski regiji se je v zadnjem tednu tedenski prirast znižal za več kot 44 odstotkov, sledi pa ji pomurska s skoraj 26 odstotki.

Še naprej je, epidemiološko gledano, najslabše v obalno-kraški regiji, kjer pa se je stanje v zadnjem tednu umirilo in ostaja ne isti ravni. Še vedno je v rdeči fazi, vendar se je približevanje črni fazi ustavilo. V zadnjem tednu so tako doživeli malenkostno izboljšanje.

Najvišji tedenski prirast sta odstotkovno dosegla Zasavje s 47,5 odstotka več potrjenih okužb kot pretekli teden in Koroška s 38,5 odstotka več potrjenih okužb.

 

V meniju grafike je treba izbrati možnost Tedenski prirast.

Danes seja vlade, večjih sproščanj ne gre pričakovati

Vlada bo današnjo sejo na temo epidemioloških razmer in ukrepov za preprečevanjw širjenja okužb z novim koronavirusom po napovedi ministra za zdravje Janeza Poklukarja večinoma namenila zamejevanju širjenja novih različic virusa. Spregovorila naj bi tudi o predlogu za vrnitev še preostalih dijakov v šole po modelu C.

Poklukar je na torkovi novinarski konferenci pojasnil, da je bilo po neuradnih podatkih v zadnjem tednu potrjenih 62 primerov angleške različice virusa in en primer južnoafriške, uradno tedensko poročilo pa pričakuje danes. Nove različice po njegovih besedah predstavljajo izziv, kako z ustreznimi ukrepi zamejiti njihovo čezmerno širjenje.

Z namenom preprečevanja vnosa novih različic koronavirusa lahko sicer pričakujemo spremembe ukrepov na meji. Kot je v torek za STA pojasnila nova vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, bodo vladi predlagali, da bi bilo za vstop v Slovenijo treba izpolniti obrazec na spletu. Na podlagi podatkov iz tega obrazca bo potem po potrebi odrejena karantena, lažje pa bo tudi slediti, ali se ljudje držijo odrejene karantene.

Kljub postopnemu umirjanju epidemioloških razmer sicer občutnejših sprostitev ukrepov ne gre pričakovati, saj oba ključna kriterija državo še vedno uvrščata v oranžno fazo sproščanja ukrepov. STA
Ne spreglejte