Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2023,
9.31

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

Natisni članek

poplave Koroška Robert Golob

Sreda, 27. 9. 2023, 9.31

7 mesecev, 1 teden

Golob: Poklicali bomo vse, ki so imeli več kot 150 tisoč evrov škode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60
Robert Golob, poplave | Srečanje predsednika vlade Roberta Goloba z županom Občine Prevalje Matijo Tasičem ter ogled odprave posledic poplav in obnove vodovoda. | Foto STA

Srečanje predsednika vlade Roberta Goloba z županom Občine Prevalje Matijo Tasičem ter ogled odprave posledic poplav in obnove vodovoda.

Foto: STA

Predsednik vlade Robert Golob je ob današnjem obisku vlade v koroški regiji, ki jo je avgusta prizadela huda ujma, napovedal, da bo že prihodnji teden na terenu bistveno več mehanizacije in 30 novih ekip, pa tudi, da bodo v kratkem na individualne pogovore povabili vseh 222 družin, katerih škoda v ujmi presega 150 tisoč evrov.

Kot je Golob povedal v izjavi po skupnem srečanju s koroškimi župani, predstavniki gospodarstva in drugimi v Slovenj Gradcu, so ob današnjem obisku dobili veliko zelo konkretnih in koristnih pobud županov o tem, kako premagati likvidnostni krč in stopiti nasproti, da bo nujno potreben in tudi že odobren državni denar čim prej pritekel na račune občin ter do izvajalcev, pa tudi nujnost, da se čim prej poveča število gradbene mehanizacije v strugah.

"Že prihodnji teden bo tega bistveno več. Na teren naj bi prišlo 30 novih ekip. Danes sem se z enim samim namenom srečal z nekaterimi najbolj prizadetimi posamezniki, ki so v poplavah izgubili vse, in sicer, da jim pomagam premagati negotovost, ki pri njih še vedno obstaja kljub vsem velikim besedam in načrtom vlade," je dejal Golob.

Obljubil je, da bodo 222 družin, ki so v ujmi utrpele škodo, višjo od 150 tisoč evrov, začeli v kratkem klicati na individualne pogovore. Na njih jim bodo svetovali, kako si povrniti domove in kako jim bo država pri tem pomagala. "Poklicali vas bomo mi, ker hočemo, da se postavite na noge," je najbolj prizadetim sporočil predsednik vlade.

Ob tem je znova spomnil na hitro številko 114 ter vseh okoli deset tisoč družin v Sloveniji, ki so se znašle v stiski, pozval, da se nanjo obrnejo v primeru kakršnihkoli vprašanj. Kot je dejal, jim bo tam na razpolago celotna javna uprava, ki bo podala ali pa poiskala prave odgovore.

Regijski obisk vlade na Koroškem. Srečanje vlade z župani, predstavniki gospodarstva in drugimi nosilci razvoja v regiji, ki so jih prizadele poplave in plazovi. | Foto: Matic Prevc/STA Regijski obisk vlade na Koroškem. Srečanje vlade z župani, predstavniki gospodarstva in drugimi nosilci razvoja v regiji, ki so jih prizadele poplave in plazovi. Foto: Matic Prevc/STA

V Črni na Koroškem nova tehnična pisarna

Premier Robert Golob je ob današnjem obisku vlade na Koroškem po uvodnih pogovorih na Prevaljah napovedal, da bodo tehnično pisarno za koroške občine po ujmi odprli v Črni na Koroškem.

Tehnična pisarna bo veliko pozornosti namenila poškodovani občinski infrastrukturi, saj je po vodni ujmi največja škoda nastala prav na tej infrastrukturi, je dejal premier.

Kot je še povedal, sta z županom Prevalj Maticem Tasičem na današnjem pogovoru izmenjala poglede o tem, kje vse lahko vlada še pomaga, da bodo sanacijska dela tekla hitreje in učinkoviteje.

Poudaril je, da bo treba spremeniti tudi notranje predpise na ministrstvih, ki bodo pripomogli k sprejetju odpornejših rešitev, da se katastrofe, kot je bila avgustovska vodna ujma, ne bi ponavljale.

Meni tudi, da je treba še več dela vložiti v sanacijo vodotokov to jesen, da se čim bolje očistijo. "Danes sem videl sedem odprtih delovišč, poskušali bomo najti še več mehanizacije, ki jo imamo v državi, treba pa je to spraviti na pameten način tudi v pogon," pravi Golob.

Na vprašanje, kaj bo z gradnjo nadomestnih domov, je premier odgovoril, da je na prvem mestu varnost ljudi. O teh domovih bo odločala stroka, ki že pripravlja ustrezne podlage.

Poplave, škoda
Novice Škoda v gospodarstvu po ujmi ocenjena na blizu 400 milijonov evrov

Golob: Hitrih rešitev za nadomestne gradnje ne more biti 

"Ko bomo imeli te podlage, bomo ljudi obvestili, vendar hitrih rešitev za nadomestne gradnje ne more biti. Nadomestna gradnja se lahko realizira tudi takrat, ko imamo zemljišče, in informiran sem bil strani župana Prevalj, da je občina nekatera zemljišča že pridobila. To zimo morajo ljudje preživeti na varnem. Žal tisti, ki so na ogroženih območjih, ne bodo doma in tudi ne še v novih domovih," je povedal Golob.

Pričakuje, da bi lahko prihodnje leto tam, kjer bodo imeli zemljišča - in Občina Prevalje se zaenkrat kaže kot tista, kjer zemljišča naj bi bila - gradnjo teh objektov finančno pomagali, ali pa jih bo zgradila država. To bo v zakonu o obnovi in razvoju, ki bo sprejet do konca leta, jasno predpisano, je dodal.

Glede nevarnega poplavnega mulja je premier pojasnil, da iščejo trajno odlagališče, hkrati pa čakajo na dokončne rezultate, da ugotovijo, kakšna je dejanska nevarnost mulja, koliko mulja se lahko uporabi kot gradbeni material, koliko pa ga bo treba trajno odložiti kot nevarno snov.

Boštjan Šefic, vladni koordinator obnove, je najbolj prizadetim v ujmah obljubil brezplačno pravno pomoč.  

Marjan Pipenbaher
Novice Pipenbaher: Če bi redno vlagali v vodotoke, bi imeli danes bistveno manjšo škodo

Do konca tedna bodo odpravili vse popolne zapore 

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je po srečanju na Prevaljah novinarjem povedala, da bodo do konca tega tedna odpravili vse popolne zapore na državnih cestah, tako da bodo ceste prevozne. Cilj ministrstva je, da do spomladi naslednjega leta spravi državno infrastrukturo v stanje, v kakršnem je bila pred avgustovsko poplavo.

"V proračunu našega ministrstva za naslednji dve leti so območja, ki so bila prizadeta s poplavami, pravzaprav največja prioriteta ali pa tako rekoč skoraj edina prioriteta, razen projektov, ki so začeti in se zaključujejo," je dejala Bratušek. Zatrdila je tudi, da tretja razvojna os ostaja prioriteta, dela na tem projektu pa tečejo naprej skoraj nemoteno.

Brežan: Z optimizmom lahko gledamo na naslednje tedne 

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je ponovil, da je njihova prioriteta urejanje vodotokov in zagotavljanje njihove pretočnosti. Vlada je za ta namen zagotovila dodatna sredstva, direkcija za vode pa lahko angažira dodatno mehanizacijo preko koncesijskih pogodb.

"Zato lahko z optimizmom gledamo na naslednje tedne, da bomo lahko zagotovili dodatne kapacitete in mehanizacijo, saj je treba močno poseči v struge in zagotoviti maksimalno možno pretočnost ob potencialnih poplavah ali pa večjih padavin, ki nas lahko čakajo v jesenskem času," je dodal Brežan.

Klugler: Pričakujemo konkreten datum 

Kot je pred obiskom povedal Tasič, ga zelo skrbi urejanje vodotokov, na prvem mestu Meže. Ob obisku bo predstavnikom vlade predstavil dosedanjo sanacijo po ujmi, gradnjo vodovoda ter glavne probleme, s katerimi se soočajo.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler od vlade pričakuje konkreten datum, kdaj bodo dobili povrnjene intervencijske stroške. Izrazil je tudi pričakovanje, da bodo prizadete občine čim prej dobile predplačilo na podlagi predhodne ocene škode ter da bodo predstavniki vlade predstavili grobi osnutek zakona o obnovi in razvoju.

Predstavniki koroškega gospodarstva ob vladnem obisku pričakujejo tudi pogovor o pričakovanjih gospodarstva, da je treba pospešiti projekt izgradnje tretje razvojne osi.

Robert Golob
Novice "Očitki ne držijo, zasebne polete si Golob plačuje sam"
letalo cessna citation
Novice SDS zanimajo visoki stroški najema letala v kabinetu Roberta Goloba
Robert Golob
Novice Golob: Po trenutni zakonodaji bi novo jedrsko elektrarno dobili šele leta 2049
Erik Brecelj
Novice Brecelj: Kakšna reforma? Jaz sem za evolucijo.
Ne spreglejte