Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 11. 2012,
19.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 11. 2012, 19.53

8 let

Predsedniški kandidati so si enotni: reforme so potrebne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Planet TV se je odvilo soočanje za predsedniške volitve 2012, kjer so svoja stališča soočili aktualni predsednik Danilo Türk ter njegova izzivalca Borut Pahor in Milan Zver.

Predsedniški kandidati so v soočenju najprej odgovarjali na vprašanje o pokojninski reformi. Borut Pahor je povedal, da je bila pokojninska reforma nujna že v času njegove vlade in da bi bilo danes, če bi bila reforma takrat sprejeta, veliko lažje. Dodal je, da je bila njihova reforma bolj velikopotezna in finančno vzdržljiva, zdajšnja reforma pa ne bo rešila vsega, a bi pomenila pomemben korak naprej. Predsedniški kandidat Milan Zver pa je mnenja, da Pahorjeva reforma ni bila temeljita in da je zdajšnja pokojninska reforma veliko bolj realna. Aktualni predsednik Danilo Türk je dejal, da se je vedno zavzemal za pokojninsko reformo in da "potrebujemo sistem, ki bo preprečil upadanje pokojnin". Pahor: Storili smo vse, da bi Slovenija ostala socialna država Na vprašanje, ali je Slovenija še socialna država, je Pahor odgovoril, da so v obdobju njegovega mandata storili vse, da bi Slovenija ostala socialna država. "Bili smo žrtve kritik, ker naj bi preveč denarja namenjali za socialne transferje. Ampak ko je moja vlada predčasno odšla, smo za Slovenijo pustili potencial." Zver pa je povedal, da Slovenija ne more tiskati denarja in da nimamo svoje monetarne politike, zato lahko porabimo samo toliko, kolikor zaslužimo. Po njegovem mora za revne poskrbeti socialna država. Aktualni predsednik Türk meni, da rešitve obstajajo, da pa je pot do njih zahtevna. Po njegovem ne smemo delati očitnih napak, kot je na primer ukinjanje subvencij za kosila v šolah. Pravi, da so to pomembne zadeve, delovati pa moramo tako, da so socialne skupine zavarovane. Glede varčevanja v predsedniškem uradu so si tekmeci blizu Glede varčevanja v predsedniškem uradu so bili kandidati podobnega mnenja. Zver je v soočenju na Planet TV poudaril, da bi znižal stroške za delovanje urada predsednika države. Dodal je, da bi se njegova žena odpovedala fondu, do katerega so upravičene prve dame, in da bi nadaljevala svojo poklicno kariero. Bi pa po njegovih besedah sodelovala pri protokolarnih zadevah. Pahor je zagotovil, da bo, če postane predsednik republike, "najbolj skrbno in gospodarno obrnil vsak porabljen evro. Storil bom vse, kar je v moji moči, da bi tisti, ki imajo več premoženja, delili breme krize". Predsednik Türk pa je povedal, da v uradu že imajo varčevalni program in da so letos stroški za 40 odstotkov nižji kot leta 2008. "Spet so na ravni tistih iz leta 2002. Varčevali smo izjemno precizno in dosledno."

Türk: Golobič bi se moral za odstop odločiti sam Voditelji so predsedniške kandidate spomnili tudi na nekatere očitke in napake, ki so jih ti storili v preteklosti. Glede Türkovega leta v Sarajevo, za katerega je predsednikov urad takrat odštel 89.000 evrov, je aktualni predsednik dejal, da potuje z letali, ki jih najema vlada. "Kar zadeva let v Sarajevo, je predsedniški urad zakupil let, ko se je po Evropi dogajala stavka pilotov, takrat je bilo treba obiskati tri kraje v BiH," je dejal in dodal, da za odločitev urada ni vedel, ko pa je izvedel zanjo, je zaprosil za mnenje računsko sodišče in se držal njihovih pripomb. Na očitek, da je Türk nekdanjemu predsedniku stranke Zares Gregorju Golobiča kril hrbet, je predsednik odgovoril, da je Golobič svojo napako obžaloval, za odstop pa bi se moral odločiti sam. Pahor pa je ob tem dejal, da je bilo takrat težko sprejeti odločitev in da so bili na voljo "taki in drugačni argumenti". "Oba sva se odločila, da bova živela s tem bremenom."

"V Evropi je samo pri nas premier obtožen kaznivega dejanja" Na vprašanje, koga bi predlagali za mandatarja po parlamentarnih volitvah leta 2011, je Zver dejal, da bi predlagal Jankovića, saj mora imeti prvi možnost oblikovanja vlade tisti, ki je dobil največ glasov. Podobnega mnenja je bil tudi Pahor. Türk pa je dejal, da je treba standarde politične kulture v Sloveniji dvigniti in da je v Evropi samo pri nas premier obtožen kaznivega dejanja.

Pahor: Mislim, da so moje napake velika deviza, ne breme Pahor je o svojih napakah dejal, da obstajata dve poti: da poskušaš ukrepati ali pa ne. "Mislim, da so moje napake velika deviza, ne breme, in da bom kot predsednik republike svaril druge pred njimi. Dostikrat sem prevzel breme odločitev, s katerimi se nisem strinjal." Nekaj očitkov je letelo tudi na Pahorjev obisk pri nekdanjem libijskem voditelju Gadafiju. Zver je dejal, da sam ne bi šel na obisk, Türk pa je povedal, da je Gadafi na praznovanje obletnice revolucije povabil tudi njega, vendar je povabilo odklonil, medtem ko so številni drugi evropski voditelji tja odšli predvsem zato, da bi sklepali posle.

Pahor pri Erjavcu ni videl "vnetosti in rezultatov" O očitkih, da je imel dvojna merila pri ministrih glede pozivov računskega sodišča, je Pahor povedal, da pri Erjavcu, od katerega je zahteval odstop, ni videl "vnetosti in rezultatov", Križaničevo ministrstvo pa je napake odpravilo, zato se mu odstop ni zdel potreben. Ob tem je Zver poudaril, da je ravno Križanič Slovenijo popeljal na rob bankrota. Pahor je odvrnil, da je Janševa vlada Slovenijo še dodatno zadolžila in da je cena denarja zrasla, ker prejšnja opozicija ni podprla njegovih reform.

Zver: Sem za ločitev Cerkve od države Glede očitkov Zveru, da je svoji ženi pomagal na ponovljenem razpisu vlade za člana upravnega odbora Agencije Evropske unije za temeljne pravice, je predsedniški kandidat dejal, da je njegova žena vključena v vrsto mednarodnih organizacij, izbira pa je bila več kot korektna. Tudi imenovanje soproge na mesto direktorice Študijskega centra za narodno spravo za Zvera ni sporno, saj je - tako Zver - imela najboljše reference.

Na vprašanje, ali bi morala tudi Cerkev plačevati davke, pa je Zver odgovoril, da se bo to morda zgodilo, "ampak kolikor vem, ima Cerkev veliko finančnih težav". Dejal je, da se ni nikoli zavzemal za uvedbo verouka v šolah in da je za ločitev Cerkve od države.

"Pahor in Türk sta bolj del težave kot del rešitve" O reformnih ukrepih je Zver dejal, da so vladne ukrepe podprle vse mednarodne institucije. "Ne želim, da bi se kot predsednik republike, ki ne podpira vladnih ukrepov, izkazal za neverodostojnega samo zato, da bi si razširil politični domet." Dodal je, da sta bila tako Pahor kot Türk v obdobju krize na vrhu in da sta bolj del težave kot del rešitve.

Türk: Potreben je premislek, sprejeti pa moramo najboljšo odločitev Zdajšnji predsednik pa je v soočenju na Planet TV povedal, da je podprl pokojninsko reformo in reformo trga dela, in meni, da minister Vizjak dela dobro. Glede fiskalnega pravila pa je dejal, da se v tem primeru ustvarja predstavo, da bo reforma rešila vse. Po njegovem je zato v času, ki je še na voljo, potreben premislek, sprejeti pa moramo najboljšo odločitev. Pahor je prepričan, da bi s fiskalnim pravilom trgom poslali znamenje, da gremo skupaj naprej. O državnem holdingu pa Türk pravi, da bo podprl boljšo rešitev, ko jo bomo imeli.

Aktualni predsednik je med svojimi uspehi v tem mandatu opozoril na to, da je v primerjavi z vlado našel socialni stik z delavci takrat, ko jih je vlada zapuščala ob razpadu gradbenih podjetij. Pahor mu je odgovoril, da je bilo to tudi zaradi uspehov njegove vlade in njegovega osebnega napora. Nekdanji predsednik vlade je povedal še, da je mnenja, da se včasih splača biti nepriljubljen zavoljo uveljavitve dobrih ukrepov.

Zver: Odgovornost je tudi na predsedniku republike, ne samo na vladi Zver je sicer prepričan, da je ključna funkcija predsednika republike povezovalna, zlati v teh prelomnih časih. "Odgovornost je tudi na predsedniku republike, ne samo na vladi. Vsi postavljajo Janšo in Jankovića v isti koš. Ampak Janša je v zadnjih mesecih pokazal veliko truda za rešitev iz krize." Türk je dejal, da ima največjo odgovornost pri vsem vlada, saj da je opozicija šibkejša stranka, zato se morajo sporazumeti, kjer je to mogoče. "Imamo priložnost, da naredimo korak nazaj, zato da lahko stopimo skupaj." Po Pahorjevi presoji pa imamo v Sloveniji na voljo največ leto dni, da sklenemo dogovor političnih strank.

Borut Pahor je že na začetku soočenja za Planet TV povedal, da njegova izjava, da težko preživi s plačo, ki je znašala 3.000 evrov, ni bila umestna. "Izjava je bila neprimerna in sem se opravičil," je povedal predsedniški kandidat, ki upa, da se je s prostovoljnim delom za to izjavo tudi oddolžil ljudem.

Na vprašanje, kje ima denar, ki ga je zaslužil pri svojem delu v OZN, pa je Danilo Türk dejal, da je svoje stanovanje podaril hčerki, sredstva pa je vložil v meščansko stanovanje v Ljubljani, ki ga je obnavljal skupaj z ženo.

Milan Zver je ob omembi, da se slabo spomni slabih potez aktualne vlade, povedal, da je ta ukinjala svete in sosvete za manjšine, a da si bo prizadeval, da jih uvede nazaj.

Soočenje predsedniških kandidatov je potekalo v SNG Opera in balet Ljubljana, vodili pa so ga Živa Rogelj, Jerca Zajc Šušteršič, Marko Potrč in Tomaž Bratož.

Ne spreglejte