Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 3. 2017,
15.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Zoran Petrovič sindikat odstop Boris Koprivnikar afera

Petek, 31. 3. 2017, 15.30

6 let, 6 mesecev

Predsednik sindikata policistov Petrovič odstopil zaradi spoštovanja sodbe delovnega sodišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Zoran Petrovič | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič je z današnjim dnem odstopil s funkcije. Kot so danes sporočili iz sindikata, se je za to odločil zaradi spoštovanja sodbe ljubljanskega delovnega sodišča, to je presodilo, da je bila odpoved pogodbe o zaposlitvi na policiji zakonita.

Petrovič je eden od petih policistov, ki so zaradi razkritij o dogovarjanju nekaterih funkcionarjev SPS o policijskem nadzoru nad ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem, kar se je dogajalo konec novembra 2015, marca lani dobili odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov.

Več jih je vložilo tožbe zoper ministrstvo za notranje zadeve oziroma policijo zaradi domnevno nezakonite odpovedi. Delovna sodišča so tožbe policistov Denisa Kadirića, Mihe Sakača ter Petroviča že zavrnila in potrdila ustreznost razlogov za odpoved.

Mlekuš začasni vršilec dolžnosti predsednika

Petrovič je svoj nepreklicni odstop svetu sindikata podal v torek. Kot so pojasnili v sindikatu, sodba delovnega sodišča še ni pravnomočna in "bo nadaljnji postopek končan na višjih sodnih instancah".

Svet sindikata je za vršilca dolžnosti predsednika začasno imenoval dosedanjega generalnega sekretarja sindikata Kristjana Mlekuša, ki bo funkcijo začasno prevzel s 1. aprilom.

Kot so poudarili v sporočilu za javnost, s tem dejanjem "v celoti spoštujejo odločitev delovnega in socialnega sodišča, ki je razsodilo v primeru domnevno nezakonite in dogovorjene ustavitve ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja dne 29. 11. 2015".

Petrovič je eden od petih policistov, ki so za razkritja o dogovarjanju nekaterih funkcionarjev SPS o policijskem nadzoru nad ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem, marca lani dobili odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov. | Foto: Bor Slana Petrovič je eden od petih policistov, ki so za razkritja o dogovarjanju nekaterih funkcionarjev SPS o policijskem nadzoru nad ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem, marca lani dobili odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov. Foto: Bor Slana

"Vsem vpletenim v sporni dogodek se iskreno opravičujemo"

Izražajo obžalovanje, da se je dogodek sploh zgodil, in se od ravnanja posameznikov ograjujejo, hkrati pa dokončno odločitev o tem prepuščajo pristojnim. "Vsem vpletenim v spornem dogodku se iskreno opravičujemo za vse neprijetnosti, ki so jih bili zaradi ravnanj posameznikov iz sindikata deležni," so še zapisali.

"Sindikat policistov Slovenije bo v prihodnje ostal kompetenten in konstruktiven socialni partner ter še naprej skrbel za zaščito policistk in policistov ter zagotavljal ustrezne delovne in socialne pogoje. Poslanstvo, ki mu ga podeljujejo njegovi člani, bomo vestno in odgovorno izpolnjevali tudi v prihodnje," so zagotovili.

Manjši od dveh policijskih sindikatov

Sindikat je leta 2008 ustanovil Petrovič skupaj z nekaterimi sodelavci. Kot ustanovni član ima Petrovič po statutu sindikata tudi pravico ohraniti članstvo v sindikatu.

Sindikat policistov Slovenije je manjši od dveh policijskih sindikatov. Kot je poudaril Petrovič v uvodnem nagovoru na spletnih straneh sindikata, so v socialnem dialogu vselej zagovarjali razumne, argumentirane in realne rešitve, "s katerimi smo kljub težkim razmeram ohranjali in dvigovali raven pravic zaposlenih".

V začasnem vodstvu članom sindikata zagotavljajo, da ne bodo občutili spremembe pri vodenju sindikata.  | Foto: Ana Kovač V začasnem vodstvu članom sindikata zagotavljajo, da ne bodo občutili spremembe pri vodenju sindikata. Foto: Ana Kovač

"Od ustanovitve sindikata smo doživeli veliko sprememb, negotovost družbenih razmer, ki se je odražala tudi načinu socialnega dialoga in spoštovanju sklenjenih dogovorov. Naš odziv je bil hiter, odražal je razmere, v katerih delajo in živijo naši člani. Dosegli smo prepoznavnost zaradi premočrtnega zastopanja naših interesov ob široki podpori javnosti, ki naše zahteve razume," je še zapisal Petrovič.

Članom zagotavljajo, da ne bodo občutili spremembe pri vodenju

V začasnem vodstvu članom sindikata zagotavljajo, da ne bodo občutili spremembe pri vodenju sindikata. "Na vsako vašo težavo bomo odzivni in pomagali vam bomo v maksimalnem obsegu. Sindikat nismo posamezniki, članov je skoraj tri tisoč. Zato moramo stopiti skupaj in pokazati svojo poklicno solidarnost, saj bomo le tako močnejši in se bomo lahko še naprej borili za svoje pravice," so poudarili.

Ne spreglejte