Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2013,
16.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borut Pahor Avstrija

Nedelja, 1. 9. 2013, 16.17

8 let

Predsednik Pahor sprejel avstrijskega predsednika Fischerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik države Borut Pahor je na Kongresnem trgu v Ljubljani z vojaškimi častmi sprejel avstrijskega predsednika Heinza Fischerja.

Heinz Fischer je s soprogo Margit pripotoval na dvodnevni uradni obisk v Slovenijo, takoj po sprejemu pa sta se predsednika napotila proti Kočevju, kjer sta se sešla s pripadniki nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji. Na skupnem sestanku so njeni predstavniki večinoma zahtevali, da jih priznajo kot avtohtono etnično manjšino.

Avstrija bo skupino še naprej finančno podpirala Fischer je povedal, da se je skupaj s Pahorjem seznanil s problemi nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji. Oba sta do manjšin poudarjeno naklonjena in jih spoštujeta, sicer pa imajo te v slovenski ustavi zagotovljeno, da lahko razvijajo in ohranjajo svojo kulturo in svoj jezik, je pristavil. Glede predlogov o sodelovanju pa je dejal, da jo bo Avstrija na temelju kulturnega sporazuma, ki ga je sklenila s Slovenijo, še najprej finančno podpirala.

Pahor ni naklonjen priznanju nove manjšine Predsednik Pahor je dodal, da sporazum o kulturnem sodelovanju med državama daje pripadnikom, ki čutijo nemške korenine, dovolj možnosti, da se znotraj 61. člena ustave Slovenija obveže - in to tudi počne - da lahko izrazijo svojo identiteto. Ker so bile na sestanku s predstavniki manjšine izrečene tudi želje po priznanju nemško govoreče skupine kot avtohtone manjšine, je poudaril, da ni zagovornik njihovih pričakovanj. Svetoval pa je, naj se tako kot drugi potrudijo za svobodno izražanje svoje identitete, kar bo po njegovem podprla tudi država. Slovenija je k temu zavezana kot demokratična in odprta družba, je še povedal Pahor.

Kočevarje je obisk razočaral Predsednik društva Kočevarjev staroselcev August Gril pa je dejal, da jih je obisk razočaral. Namreč, slovenska vlada in politika še vedno vztrajata pri navedenem kulturnem sporazumu, ki pa zanje ni rešitev. Nastopil je čas za priznanje nemške manjšine v Sloveniji in kaj takega je zanjo nujno, je izpostavil Gril.

Predsednik Fischer si je v Kočevju, kjer ga je najprej pozdravil tamkajšnji župan Vladimir Prebilič, v pokrajinskem muzeju oz. Šeškovem domu ogledal razstavo Kočevska izgubljena dediščina in se vpisal v muzejsko knjigo gostov. Po ogledu razstave se je vnovič sešel s predstavniki nemško govoreče manjšine, po neformalnem druženju z njimi pa je odšel v Ljubljano, kjer mu bo predsednik republike Pahor priredil slovesno večerjo.

Fischer se bo v ponedeljek srečal tudi z Bratuškovo Poleg tega ima Fischer v ponedeljek na programu še pogovor s predsednikom državnega zbora Jankom Vebrom in obisk ljubljanske stolnice sv. Nikolaja. Obisk bo nato nadaljeval na Bledu, kjer se bo na delovnem pogovoru sešel s slovensko premierko Alenko Bratušek. Udeležil se bo tudi odprtja Strateškega foruma Bled, kjer bo sodeloval na glavnem panelu voditeljev pod naslovom Spremembe v Evropi in svetu.

Prijateljski odnosi Slovenija in Avstrija gojita zelo dobre sosedske odnose. Politiki z obeh strani se tudi redno srečujejo. Pahor se je nazadnje na uradnem obisku na Dunaju mudil februarja, medtem ko je avstrijski predsednik Slovenijo nazadnje obiskal aprila 2011. Bratuškova, ki je bila na uradnem obisku na Dunaju junija, je tako kot Pahor Avstrijo obiskala kot prvo med sosednjimi državami po nastopu mandata.

Avstrija je najpomembnejša tuja investitorka v Sloveniji Še posebej intenzivni so gospodarski stiki med državama. S 5,6 milijarde evrov in 48-odstotnim deležem pri tujih neposrednih investicijah v letu 2012 je Avstrija daleč najpomembnejša tuja investitorka v Sloveniji.

Slovenski izvoz v Avstrijo je bil lani vreden 1,73 milijarde evrov, uvoz iz te države pa je znašal 2,59 milijarde evrov, kažejo podatki statističnega urada. V prvih petih mesecih letošnjega leta je izvoz dosegal vrednost 742 milijona, uvoz pa 1,06 milijarde evrov.

Ne spreglejte