Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 6. 2018,
6.20

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

9

Natisni članek

Alain Berset Združeni narodi človekove pravice Borut Pahor

Sreda, 20. 6. 2018, 6.20

5 let, 10 mesecev

Pahor kritičen do poteze Trumpa: Umik ZDA je slaba novica #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

9

Odločitev ZDA, da se umaknejo iz Sveta ZN za človekove pravice, je "slaba novica za Svet, Združene narode, ZDA in vsakogar, ki mu je mar za človekove pravice", je danes v nagovoru na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi poudaril predsednik republike Borut Pahor.

Kot je pojasnil Pahor kot osrednji govornik na zasedanju in voditelj države, ki trenutno predseduje temu mednarodnemu telesu, bo brez ZDA Svet ZN za človekove pravice šibkejši, a tudi prizadevanja ZDA za spodbujanje človekovih pravic po svetu bodo šibkejša.

''Vsaka članica bi morala ohranjati standarde na področju človekovih pravic''

Ob tem je poudaril, da človekove pravice lahko uspešno promoviramo, če sodelujemo. Sodelovati moramo za izboljšanje dela Sveta ZN. Sodelovati moramo v dobri veri in spoštovanju človeškega dostojanstva.

Nikki Haley
Novice ZDA se uradno umikajo iz Sveta ZN za človekove pravice

"Vsaka članica sveta, tudi Slovenija, bi morala vedno izpolnjevati svoje obveznosti na področju človekovih pravic in ohranjati najvišje standarde na področju človekovih pravic, tudi s podporo in izvrševanjem mednarodnega prava ter odločitev mednarodnih sodišč," je še dejal Pahor. "Vladavina prava za vsakogar je temelj zaščite človekovih pravic," je dodal.

Izpostavil je še, da je Slovenija močno zavezana multilateralizmu, katerega osrednji steber so ZN. "Obstoječa multilateralna struktura je ključna za ohranjanje miru in varnosti, napredek in zagotavljanje spoštovanja človekovih pravic," je dejal.

Pahor je še poudaril, da človekove pravice lahko uspešno promoviramo, če sodelujemo. Po njegovem si moramo skupaj prizadevati za izboljšanje dela Sveta ZN, ki je eno najpomembnejših teles za zaščito človekovih pravic.

Slovenija v ZN dobro deluje že drugo leto

Sodelovanje članic je nujno tudi za izvedbo reform, ki jih to telo po oceni slovenskega predsednika potrebuje. Kot je dejal Pahor, moramo sodelovati v dobri veri in spoštovanju človeškega dostojanstva.

Svet ZN za človekove pravice, v katerem je Slovenija članica že od ustanovitve leta 2006, in njegovi mehanizmi po Pahorjevih besedah dobro delujejo, a so še možnosti za izboljšave.

Slovenija je svoj drugi mandat članstva v Svetu začela lani, končala pa ga bo letos, ko temu vodilnemu mednarodnemu telesu na področju človekovih pravic prvič predseduje.

Predsednik republike je dvodnevni obisk v Ženevi začel v torek.

Predsednik republike je dvodnevni obisk v Ženevi začel v torek, pred nagovorom Sveta pa je obiskal sedež Evropske agencije za jedrske raziskave Cern, kjer se je sestal z generalno direktorico Fabiolo Gianotti, pa tudi s slovenskimi znanstveniki, ki delujejo v tej instituciji. Obiskal je še sedež Svetovne organizacije za intelektualno lastnino in se srečal z njenim predsednikom.

Ne spreglejte