Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 9. 2023,
15.52

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

javno zdravstvo Marko Jug Nataša Pirc Musar zdravstvena reforma UKC Ljubljana

Ponedeljek, 4. 9. 2023, 15.52

8 mesecev

Predsednica ocenjuje, da zdravstvena reforma v tem mandatu ne bo končana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Marjan Pintar, Marko Jug, Nataša Pirc Musar | Foto STA

Foto: STA

Reforma zdravstva ne bo končana v mandatu te vlade, sta ob obisku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana poudarila predsednica republike Nataša Pirc Musar in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar. Pirc Musarjeva je ob tem izrazila upanje, da kljub katastrofalnim poplavam zdravstvena reforma ne bo potisnjena v ozadje.

Nataša Pirc Musar je poudarila, da se je po prvem predsedničinem forumu, ki je bil maja posvečen zdravstvu, odločila, da bo obiskala večje zdravstvene ustanove po Sloveniji. Najprej je obiskala UKC Ljubljana, kjer se ji je pridružil tudi državni sekretar Marjan Pintar.

"V teh časih, ko se vlada ukvarja z obnovo Slovenije po katastrofalnih poplavah, res ne smemo pozabiti na zdravstveno reformo," je poudarila v izjavi za medije. Ob tem je dodala, da celovite zdravstvene reforme ne bo brez sodelovanja stroke.

Meni, da zdravstvena reforma v tem mandatu ne bo končana. Njena naloga je, da jo "pelje naprej" v primeru menjave vlade ali če bo aktualna vlada dobila drugi mandat, je izpostavila.

Je rešitev reguliran zdravstveni sistem?

Na vprašanje, na kateri točki je trenutno zdravstvena reforma, je Pintar odgovoril, da je v zdravstvu v zadnjem času potekal t. i. stresni test, "ki je poskušal liberalizirati pogoje dela v zdravstvu".

Tak pristop v zdravstvu, kjer vedno primanjkuje tako denarnih kot kadrovskih virov, po njegovih besedah preprosto ne deluje. "Odgovor na to je reguliran zdravstveni sistem," je poudaril. Zagotovil je, da potekajo koraki v smeri priprave ustrezne zakonodaje in da ekipa na ministrstvu intenzivno dela.

Porodnišnica Ljubljana
Novice Vročinski val v UKC Ljubljana: 40 let stare klimatske naprave, bolnice se prhajo trikrat na dan

Enega od reformnih zakonov – predlog zakona o digitalizaciji zdravstva – bi moral sicer v torek obravnavati matični odbor DZ za zdravstvo, a so koalicijske stranke Svoboda, SD in Levica predlagale umik te točke z dnevnega reda.

Kot razlog so navedle "namen kakovostne priprave zakonske materije in konkretne opredelitve nalog, odgovornosti in pristojnosti različnih deležnikov ter izvajalcev zakona". Na vprašanje glede zamika priprave zakona o digitalizaciji zdravstva je Pintar odgovoril, da bo zamaknjen na zelo kratek rok.

Sicer pa je Pirc Musar po obisku naše največje zdravstvene ustanove izpostavila uspehe UKC Ljubljana, s predstavniki kliničnega centra so govorili tudi o pomanjkanju delovne sile. Po njenih besedah se je znova pojavilo zanimanje strokovnjakov iz držav nekdanje Jugoslavije.

Zaradi sanacije zaprta osmina bolnišnice

Generalni direktor UKC Marko Jug je Pirc Musarjevi predstavil tudi stanje na področju investicij. Trenutno potekata energetska sanacija in revitalizacija glavne stavbe kliničnega centra, zato je zaprta osmina bolnišnice. Po trenutni časovnici bi lahko bila prva osmina prenovljena do pomladi, nato bodo nadaljevali z drugo osmino in četrtinami vse do leta 2026, je pojasnil.

UKC Ljubljana
Novice V UKC Ljubljana hlajenih le okoli 40 odstotkov objektov

Zaključuje se tudi prenova negovalne bolnišnice, pripravljajo javno naročilo za modularno bolnišnico, teče javno naročilo za gradnjo nove infekcijske klinike, objavljen je tudi razpis za obnovo urgentnega bloka, je dejal Jug.

Ne spreglejte