Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Nedelja,
18. 12. 2016,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

prazniki prazniki praznik nasvet odpadki recikliranje

Nedelja, 18. 12. 2016, 4.04

6 let, 6 mesecev

Preden se odločite za nakup novega aparata, pomislite, kaj boste naredili s starim

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Zbirni center | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Slovenci vsako leto kupimo okoli 27 tisoč ton novih elektronskih naprav in aparatov, prodaja pa se naglo poveča prav v obdobju decembrskih obdarovanj. Kam z odsluženimi aparati, da ne bomo škodovali okolju?

"Trije dobri možje spodbujajo kupce, hkrati pa je decembrska ponudba trgovcev bistveno večja in ugodnejša. Po naših podatkih je december daleč najmočnejši mesec prodaje," pojasnjuje Matej Hribar, direktor podjetja Trigana, ki skrbi za zbiranje in predelavo odpadne električne in elektronske opreme.

Recikliramo zgolj tretjino naprav

V Sloveniji letno ločeno zberemo okoli deset tisoč ton elektronskih odpadkov, kar pomeni le tretjino količine kupljenih proizvodov. Velik del konča v mešanih komunalnih odpadkih oziroma črnih zabojnikih.

Trgovci v akcijskih ponudbah kupcem pogosto ponujajo popuste, če ob nakupu novega televizorja ali druge naprave s seboj prinesejo odsluženo napravo, ki ni nujno delujoča. Gre za trženjsko potezo, s katero podjetje izkazuje svojo okoljsko ozaveščenost. | Foto: STA , Trgovci v akcijskih ponudbah kupcem pogosto ponujajo popuste, če ob nakupu novega televizorja ali druge naprave s seboj prinesejo odsluženo napravo, ki ni nujno delujoča. Gre za trženjsko potezo, s katero podjetje izkazuje svojo okoljsko ozaveščenost. Foto: STA ,

Največ teh prihaja iz razreda zabavne elektronike in informacijske tehnologije. Sem spadajo slušalke, računalniške miške, tipkovnice, igrače na baterije … V Trigani razlog za takšno početje uporabnikov pripisujejo slabemu poznavanju možnosti, kam z odsluženimi aparati. A rešitev je več.

Trgovcu oddajte staro napravo

Veliko slovenskih potrošnikov namreč še vedno ne ve, da lahko kupec nove naprave staro brezplačno prepusti prodajalcu. Če kupite nov hladilnik, je prodajalec dolžan brezplačno prevzeti starega, posledično pa poskrbeti za njegovo oddajo v predelavo. To mu nalaga desetletje stara okoljska zakonodaja.

Trgovci v akcijskih ponudbah kupcem pogosto ponujajo tudi popuste, če ob nakupu novega televizorja ali druge naprave s seboj prinesejo odsluženega, ki ni nujno delujoč. Gre za trženjsko potezo, s katero podjetje izkazuje svojo okoljsko ozaveščenost.

Več kot sto zbirnih centrov brezplačno sprejema odslužene aparate

Če aparata niste predali prodajalcu, pa imate še vedno možnost, da odsluženo elektronsko opremo brezplačno oddate v enem izmed več kot sto zbirnih centrov, ki jih upravljajo komunalna podjetja.

Če odsluženega aparata niste predali prodajalcu, imate še vedno možnost, da ga brezplačno oddate v enem izmed več kot sto zbirnih centrov po Sloveniji. | Foto: Bojan Puhek Če odsluženega aparata niste predali prodajalcu, imate še vedno možnost, da ga brezplačno oddate v enem izmed več kot sto zbirnih centrov po Sloveniji. Foto: Bojan Puhek

Zakonodaja pa definira tudi pojem ponovne uporabe aparatov. A ker serviserji ne morejo in ne želijo izdati jamstva za popravilo in ponovno prodajo, jih lahko na primer podarite v dobrodelne namene.

Stare računalnike lahko podarite socialno ogroženim

Eno izmed takšnih društev je Vez-je, kjer sprejemajo odslužene računalnike, jih pregledajo in popravijo ter podarijo mladim, ki si jih težko privoščijo. Podobno ravnajo tudi v društvu Duh časa, kjer računalnike podarijo posameznikom in družinam v socialni stiski ali neprofitnim organizacijam.

Še delujoče aparate lahko kupci oddajo tudi v centre ponovne uporabe, tam jih pregledajo in prodajajo po ugodni ceni. Oddate jih lahko tudi v posameznih komunalnih podjetjih, ki imajo posebej za to organizirane centre prevzema starih, še delujočih naprav in nadaljnje ugodne prodaje.

Ravno tako boste lahko pomagali društvu Kralji ulice. Če jim oddate stare, še delujoče naprave, jih bodo prodali pod okriljem Posredovalnice rabljenih predmetov Stara roba nova raba. Vsa sredstva so namenjena vključevanju in zaposlovanju brezdomcev in za nadaljnje delovanje društva.

Ne spreglejte