Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
13. 12. 2016,
15.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

sodišče

Torek, 13. 12. 2016, 15.49

6 let, 7 mesecev

Primer Šilih: po 23 letih so se država in starši umrlega poravnali

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Primer Šilih | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Na okrožnem sodišču v Mariboru je bila sklenjena sodna poravnava med državo in zakoncema Šilih. Poravnava pomeni konec več kot dve desetletji trajajočih sodnih postopkov zaradi nesrečne smrti Gregorja Šiliha.

Zakonca Franja in Ivan Šilih sta maja 1993 takrat 20-letnega Gregorja Šiliha pripeljala v slovenjegraško bolnišnico zaradi znakov alergije. Dežurna zdravnica mu je brez predhodnih preiskav vbrizgala dve različni učinkovini, po katerih je doživel anafilaktični šok, padel v komo in nekaj dni pozneje umrl v ljubljanskem kliničnem centru. Po dobrih 23 letih so danes na mariborskem sodišču sklenili sodno poravnavo.

Zaveza države, da sprejme sistemske rešitve

"Sodna poravnava vsebuje opravičilo države zaradi kršitve pravice do učinkovitega sodnega varstva in trajanja postopka v konkretnem primeru, obžalovanje in sožalje Splošne Bolnišnice Slovenj Gradec, da je Gregor Šilih umrl ob prejemu medicinske pomoči, zavezo države, da sprejme vse potrebne ukrepe za vzpostavitev sistemske rešitve, s katero bo zagotovljeno učinkovito, neodvisno in nepristransko ugotavljanje vzrokov in odgovornosti za smrt posameznika, ki je prejemnik medicinske pomoči v Sloveniji, ter denarna odškodnina," so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Višino denarne odškodnine strani niso želele razkriti. Odškodnino bo plačala država in ne gre v breme slovenjgraške bolnišnice.

Po dobrih 23 letih so danes na mariborskem sodišču sklenili sodno poravnavo v primeru Šilih. | Foto: Matjaž Vertuš Po dobrih 23 letih so danes na mariborskem sodišču sklenili sodno poravnavo v primeru Šilih. Foto: Matjaž Vertuš

Slovenija obsojena pred Evropskim sodiščem

Slovenija je bila zaradi dolgotrajnosti in neučinkovitosti postopka ugotavljanja odgovornosti za Šilihovo smrt leta 2007 obsojena pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Postopek bi se, če danes ne bi sklenili poravnave, še naprej odvijal pred prvostopenjskim sodiščem, kamor ga je junija letos znova vrnilo ustavno sodišče.

S sodno poravnavo se je ukvarjal mediator Janez Starman. | Foto: Matjaž Vertuš S sodno poravnavo se je ukvarjal mediator Janez Starman. Foto: Matjaž Vertuš

Ministrstvo za pravosodje se je na podlagi sklepa vlade vključilo v reševanje konkretnega primera in s soglasjem vseh strank uporabilo postopek mediacije. "Odločitev se je izkazala za pravo, saj mediacija kot zakonsko urejeno alternativno reševanje sporov omogoča nepristranost in nearbitrarnost ter enakovrednost vseh strank, ki je v takšnih, izjemno težkih primerih nujen predpogoj za skupno rešitev," pojasnjujejo na ministrstvu.

Minister Klemenčič: Nesprejemljivo je, da se morajo državljani zatekati k najvišjim instancam

Minister Goran Klemenčič je v izjavi za javnost poudaril, da je dolgotrajnost postopkov v tej tragični zgodbi zahtevala odločen odziv vlade, ki mora državljankam in državljanom sporočiti, da je nesprejemljivo, da se mora kdorkoli v sodobni pravni državi v iskanju pravice zateči, in to večkrat, na najvišje sodne instance tako doma kot v Strasbourgu.

Primer Šilih | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

Del poravnave zato pomeni pomembno zavezo države, da vzpostavi mehanizem učinkovitega, neodvisnega in nepristranskega ugotavljanja vzrokov in odgovornosti za smrt posameznika, ki je prejemnik medicinske pomoči. Klemenčič je zagotovil, da se bo, ob ustreznem sodelovanju z ministrstvom za zdravje in drugimi deležniki, s koordinacijo pravosodnega ministrstva takšen postopek tudi vzpostavil. Mehanizem so v spomin na pokojnega Gregorja Šiliha simbolično poimenovali Projekt Šilih.

Pooblaščenec Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Andrej Kac, ki je sodeloval v mediaciji, je Franji in Ivanu Šilihu izrazil sožalje ob izgubi njunega sina in obžalovanje, da se je njegova smrt zgodila ob prejemu medicinske pomoči. Obenem je poudaril, da je vsak tovrsten dolgotrajen postopek močno obremenjujoč za vse vpletene strani, in izrazil zadovoljstvo, da se je ob aktivni vključitvi države poravnava vendarle zgodila.

Ne spreglejte