Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2015,
14.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 12. 3. 2015, 14.29

8 let

Prašičja gripa v Srbiji: Umrlo že 24 ljudi. Virus vsako leto kroži tudi v Sloveniji.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letošnjo zimo je v Srbiji zaradi virusa t. i. prašičje gripe umrlo že 24 oseb. To je več kot v zadnjih treh letih skupaj. V Sloveniji primeri so, a je panika odveč.

Ogroženi so običajno predvsem kronični bolniki, nosečnice in otroci, skrb vzbujajoč pa je podatek, da je letošnjo sezono zaradi gripe umrlo tudi več mladih ljudi, ki so bili sicer zdravi, piše srbski medij Telegraf.

Strah pred gripo narašča Letošnjo zimo je za to boleznijo po podatkih zavoda Milan Jovanovic Batut umrlo že 24 ljudi, kar nakazuje na to, da je virus smrtonosnejši, kot je bil, saj je žrtev več kot v zadnjih treh letih skupaj.

Zadnja žrtev je bila 58-letnica, ki je umrla na infekcijski kliniki v Kragujevcu, z virusom prašičje gripe pa je okuženih še najmanj sedem pacientov. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da se epidemija šele začenja.

Od 24 smrtnih žrtev jih je imelo največ kronično obolenje. Strah pred gripo se medtem v Srbiji, predvsem zaradi smrtih žrtev, vedno bolj povečuje.

Virus že od leta 2009 kroži naokrog, tudi v Sloveniji Čeprav se je izraz prašičja gripa že povsem uveljavil, pa zdravnica Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje opozarja, da poimenovanje ni pravo, saj je prava prašičja gripa virus, ki se prenaša s prašičev na ljudi. "To se včasih dogaja v ZDA in bolj ali manj povzroča zgolj lažje obolenje," je pojasnila ter dodala, da tako poimenovanje in mešanje izhajata iz leta 2009, ko se je o novem pandemskem virusu, ki je izbruhnil v Mehiki, govorilo kot o swine flu (prašičja gripa).

A ne glede na to je virus influence A H1N1, ki je v Srbiji zahteval smrtne žrtve, sezonski virus, ki pri določenem delu prebivalstva lahko povzroči težek potek in tudi smrtni izid.

Enak virus je prisoten tako v Sloveniji kot drugod po Evropi. "Virus že od leta 2009 kroži naokrog in ga ne poimenujemo več pandemski virus, ampak je to običajen sezonski virus, saj že peto, šesto sezono kroži v svetovni, evropski in naši populaciji," je pojasnila Sočanova.

Tako smo v Sloveniji letos imeli že veliko primerov tega virusa, število primerov pa zdaj pada, ker se tudi sezona izteka.

Ne moremo govoriti o epidemiji, ampak o sezoni gripe Glede smrtnih primerov Sočanova težko govori, saj opažajo predvsem smrti zaradi zapletov, ne neposredno zaradi virusa gripe.

O epidemiji t. i. prašičje gripe v Sloveniji ne moremo govoriti, saj, kot pojasnjuje Sočanova, vedno govorimo o sezoni gripe. "To, da je obolevnost večja, da je več hospitalizaciji in tudi večja smrtnost, je običajno za zimske mesece. To ni nekaj izjemnega. Sezona poteka na tak način. Največ primerov smo zaznali pred približno tremi tedni, s šolskimi počitnicami pa se je sezona začela umirjati. Izraza epidemija za nekaj, kar se pojavlja vsako leto, ne uporabljamo," je pojasnila.

Dodatna skrb ni potrebna Dodala je, da Svetovna zdravstvena organizacija(WHO) glede Srbije ali Evrope ni izdala nobenega posebnega opozorila, zato dodatna skrb ni potrebna.

Razlog, da je bil leta 2009 izbruh virusa A H1N1 tako odmeven, lahko pripišemo predvsem temu, da gre za državo, kjer je revščina velika, zdravstveni sistem pa zelo slab, zato niso mogli priskrbeti ustrezne oskrbe, število obolelih pa se je hitro širilo.

Ne spreglejte