Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2017,
10.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

Natisni članek

toča vreme vročina

Petek, 23. 6. 2017, 10.54

6 let, 6 mesecev

Ponekod po državi veter podiral drevesa, strele netijo požare

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03
Toča | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Napovedi Agencije RS za okolje (Arso) o možnih močnejših popoldanskih in večernih nevihtah z nalivi in sunki vetra se uresničujejo. Predvsem na severovzhodu države veter podira drevesa, strele pa netijo požare. Največ težav imajo na Šentilju, v Tišini in v Mariboru.

V Šentilju je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje veter podrl več dreves in razkril dve strehi. Več dreves in nekaj električnih drogov je veter podrl tudi v Tišini. V Mariboru je večje drevo padlo na objekt balinarskega društva.

V Veliki Poljani je zaradi udara strele zagorela streha, v Turnišču pa njiva. V Ljutomeru je izbruhnil požar v tamkajšnjih industrijskih objektih.

Arso sicer za danes popoldne in zvečer napoveduje možnost močnejših neviht z nalivi in sunki vetra. Izključen ni niti pojav toče. Mogoči so porasti hudourniških voda.

Na Igu gorel travnik

Na Igu je danes okoli 14. ure izbruhnil travniški požar, na merilnih mestih Trbovlje in Hrastnik pa je koncentracija ozona ob 12. uri presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter. Povprečna osemurna koncentracija ozona je bila ob tem času v Trbovljah 156,5 mikrograma na kubični meter, v Hrastniku pa 158,6 mikrograma na kubični meter.

Visoka koncentracija ozona draži sluznico in dihala

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na agenciji priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporov v času previsoke koncentracije, poroča STA.

Jutri bo delno jasno, sredi dneva in popoldne bodo krajevne nevihte. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 17 do 22, v alpskih dolinah okoli 14, najvišje dnevne od 29 do 34 stopinj Celzija, napoveduje agencija za okolje.

Mogoči porasti hudourniških voda

Popoldne in zvečer so mogoče močnejše nevihte z nalivi in sunki vetra, ni izključena niti toča. Ob tem so mogoči porasti hudourniških voda. Sredi dneva in popoldne bo v večjem delu Slovenije velika toplotna obremenitev.

V nedeljo bo sprva še delno jasno, čez dan pa spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi padavinami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale tudi v noči na ponedeljek. V ponedeljek bo precej jasno in večinoma suho.

Ne spreglejte