Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
7. 8. 2013,
16.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zabava globa hrup

Sreda, 7. 8. 2013, 16.58

8 let

Pozor, preglasna "žurka" vas lahko drago stane

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če po deseti zvečer s hrupom ali glasbo sosedom kalite nočni mir, vas tovrstno početje lahko udari po žepu. Kazen: do 209 evrov.

Poletni večer sredi tedna. Namesto da bi sosedu po napornem delovniku privoščili več kot zasluženi odmerek miru, s prijatelji na ulici pod blokom z glasbo in vpitjem uprizorite pravi festival razposajenosti in dobre volje. Prvo, drugo, tretje opozorilo ne zaležejo. Ko vas za uvidevnost prosi četrtič, vi pa se mu še kar rogate v brk, sosedu naposled presede in pokliče policijo. Govorimo seveda o kršenju javnega reda in miru (JRM). Ni pomembno, ali gre za javni kraj ali za prostor med štirimi stenami, postava, torej zakon o vzdrževanju javnega reda in miru, določa, da JRM kali, kdor moti mir, ljudi moti pri delu, jih spravlja v nemir, v slabo razpoloženje ali jih vznemirja. JRM kršijo tudi tisti, ki pri izvrševanju pravic in dolžnosti ovirajo posameznike in uradne organe. Ponoči ne vpijte in ne brenkajte Modrost, da ima noč svojo moč, več kot očitno upoštevajo tudi družbena pravila, saj zakon o vzdrževanju javnega reda in miru v času med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj hrupu popolnoma odreka gostoljubje. To je seveda razumljivo, saj gre za čas, ki ga večina navadno porabi za počitek in spanje. Pravila varovanja tišine in miru lahko tako v nočnem času prekršite že z uporabo televizijskega ali radijskega sprejemnika, drugega akustičnega aparata, akustične naprave ali glasbila, če le s tem drugim kradete spokoj in počitek. Izjema, ko ima hrup prednost pred nočnim mirom, so tiste javne prireditve, za katere je organizator pridobil vsa potrebna dovoljenja. Zakonodajalec seveda ni pozabil na državne organe, kadar se ti v nočnih urah mudijo pri svojih interventno-vzdrževalnih opravilih, tudi ti so lahko hrupni. Globa do petine povprečne plače Če vas bodo modri fantje vpisali med motilce miru in ljudskega počitka, vas lahko udarijo po žepu z globo od 83,46 do 208,65 evra. Naj nam uradni organi ne očitajo, da bralce spodbujamo k tovrstnemu početju, a če se že podajate med kršitelje JRM-ja, potem je morda bolje, da si pri tem pomagate z napravami ali aparati, saj je globa za tovrstno početje enotna in nižja od prej omenjene zgornje globe. Znaša namreč 104,23 evra. Pravne osebe in samostojni podjetniki, recimo lastniki lokalov, ki s hrupom pri svojem poslovanju krajšajo čas nočnega počitka, lahko od policistov pričakujejo še višje globe, namreč od 417,29 evra do 2.503,76 evra. Njihove odgovorne osebe pa lahko doleti udarec po žepu, ki znaša od 208,65 do 417,29 evra.

Največ je drznih nasilnežev in nedostojnežev Največ kršitev JRM-ja po podatkih policije nastane z nasilnim in drznim vedenjem ali nedostojnim obnašanjem. V poduk: ne zasledujte drugih, ne bodite nesramni ali celo žaljivi, saj vas modre uniforme lahko olajšajo za 250,38 evra.

Med hujše oblike drznosti in nasilja postava uvršča udarce in pretepanje. Že en sam zamah z roko, ki se dotakne telesa drugega, je lahko dovolj, da vas policisti kaznujejo z globo 333,83 evra. Kdor se pretepa, ravsa po domače, mu ne uide še višja, 417,29 evra težka globa.

Za vpitje in žaljenje dobrih sto evrov globe Da nedostojno vedenje, na primer prepiranje ali vpitje, ni zaželeno, ni treba posebej poudarjati. Vendar tega ne predpisuje le bonton, ampak tudi zakon, sploh če s tovrstnimi "bravurami" okolico vznemirjate ali razburjate ali pa morda koga celo ogrožate.

Prav daleč ne boste prišli niti tedaj, ko boste druge žalili, za tovrstno početje vam bodo, enako kot za prepiranje in vpitje, izdali plačilni listek v višini 104,32 evra. Če se boste prepirali ali vpili na uradno osebo, ki vas bo na primer popisala zaradi kršitve nočnega miru, lahko plačate celo štirikrat več, namreč 417,29 evra.

Če ga lomite, ko ste pijani, ni izključeno pridržanje Modri fantje imajo za vzdrževanje javnega reda in miru na voljo različna sredstva. Začnejo seveda z blažjimi, če ta ne zaležejo, posežejo po ostrejših.

Tako lahko policisti tistega, ki krši javni red in mir pod vplivom alkoholnih hlapov ali drugih psihoaktivnih snovi, pridržijo. A to le tedaj, če je nevarnost, da bo takšno početje nadaljeval. V družbi policistov lahko preživi največ 12 ur.

Strožje do tistih, ki kršijo že izrečene prepovedi Kadar pa nekdo moti ali krši JRM brez pomoči psihoaktivnih snovi, se policisti lahko odločijo za pridržanje, če se reda in miru ne da zagotoviti drugače. Enako velja za ogrožanje drugih in kadar nekdo krši prepoved približevanja ali prepoved udeležbe na športnih prireditvah. Tudi takšno "druženje" objestneža s policisti lahko traja največ 12 ur.

Na še strožje obraze policistov pa bodo naleteli kršitelji, ki se požvižgajo na prepoved približevanja določenemu kraju ali osebi ali kršijo prepoved udeležbe na športnih prireditvah. Takšne kršitelje lahko doleti tudi začasna omejitev gibanja.

Ne spreglejte