Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 6. 2017,
7.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,60

1

Natisni članek

nevihta neurje vreme

Sreda, 28. 6. 2017, 7.18

6 let, 6 mesecev

Možne močnejše nevihte z viharnim vetrom, ponekod tudi toča #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,60

1

Do sredine noči so ob nevihtah še možna krajevna neurja, opozarjajo na Agenciji za okolje (Arso). Močni sunki vetra zahodnih smeri in nalivi bodo ob prehodu hladne fronte najprej, predvidoma okoli 22. ure, zajeli obalo, nato pa v približno treh urah prešli vso Slovenijo. 

Radarska slika padavin. Foto: Arso | Foto: Radarska slika padavin. Foto: Arso

Morje bo razburkano in lahko poplavi nižje dele obale

Zaradi močnega nevihtnega vetra zahodnih smeri je morje razburkano in lahko v večjem obsegu poplavi nižje dele obale. Arso ob tem opozarja na možnost večje materialne škode na plovilih, vozilih, obalnih cestah in obalni infrastrukturi ter na objektih v urbanem priobalnem območju.

Nekatere priobalne ceste so lahko povsem neprevozne, sprehajalne poti ob morju neuporabne, dostop do plovil pa otežen ali nemogoč. Nastanejo lahko težave z odvajanjem komunalnih vodov in komunalne infrastrukture v obalnih mestih, poveča se tudi možnost ekoloških nesreč, povezanih s komunalnimi vodi.

Ne hodite ob morju, avtomobile parkirajte stran od morja

"Ne hodite ob morju in sprehajalnih poteh ob morju. Ne plavajte v morju. Ne vozite po poplavljenih obalnih cestah, avtomobile parkirajte na parkiriščih, ki niso v neposredni bližini morja. Lastniki plovil, preverite stanje na privezih. Pozorno spremljajte obvestila o morebitnih težavah s komunalnimi vodi in kanalizacijo. Upoštevajte navodila civilne zaščite in uprave za pomorstvo," svetujejo na Arsu.

Zaradi neviht in močnega vetra so težave že drugje po državi, od koder so že popoldne poročali o podrtih drevesih, ki ovirajo promet, odkritih strehah in zalitih prostorih. Trenutno je po podatkih Arsa ponekod po državi tudi velika verjetnost pojavljanja toče.

Ljubljana: poplavljeni podvozi in podrta drevesa

V Ljubljani so zaradi močnega naliva na Zadobrovški cesti zaprli poplavljen podvoz pod železniško progo in odprli ter očistili jaške za odvod meteornih voda, poroča uprava za zaščito in reševanje. Na območju Brezovice pri naselju Pod Goricami so zamašeni prepusti meteorne vode, v več naseljih pa so zaradi poplav morali črpati meteorno vodo.

Veliko dela s podrtimi drevesi, ki so poškodovala nekaj osebnih vozil in ostrešja stanovanjskih hiš, so imeli gasilci tudi na območju Celja in Maribora. Ostrešja stanovanjskih hiš so poškodovale tudi strele. V naselju Videm pri Ptuju je veter podrl električni drog.

V občini Mislinja je cesto Dolič-Vitanje v Zgornjem Doliču zasul večji nanos gramoza, ki so ga kasneje odstranili, cesto, na kateri je zaradi neurja ostalo več naplavin, zemlje in vej, pa so očistili.

V Domžalah veter odkrival strehe

Tudi proti večeru in zvečer so krajevna neurja podirala drevesa, odkrivala strehe, zaradi podrtih dreves so za promet zapirali posamezne ceste. Meteorne vode so ponekod zalile ali ogrožale stanovanjske hiše in druge objekte, nekatere odtočne cevi so se zamašile, je razvidno s spletne strani uprave za zaščito in reševanje. Največ posledic neurja so beležili v Domžalah, Kamniku in Mengšu.

V Domžalah je močan nevihtni veter odkrival strehe, iskrilo se je na daljnovodu, cesto Radomlje-Rova so zaprli za promet zaradi padlega drevesa, na parkirišču pa je drevo padlo na vozilo. V Kamniku so prav tako beležili odkrite strehe, zaradi padlega drevesa pa so zaprli tudi cesti Motnik-Ločica in Špitalič-Kamnik.

Tudi v Ljubljani so prekinili promet na cesti Podutik-Toško čelo zaradi podrtega drevesa. V občini Šenčur je poplava meteorne vode ogrožala hiši, v Kranju je voda ogrožala poslovni objekt, na spletni strani še poroča uprava za zaščito in reševanje.

V noči na četrtek bodo krajevna neurja zajela večji del Slovenije

Arso je še izdal opozorilo, da bodo danes popoldne in zvečer nastale močnejše nevihte, ob prehodu vremenske fronte v noči na četrtek bodo krajevna neurja z močnim vetrom in nalivi prehodno zajela večji del Slovenije.

Velika je tudi verjetnost pojavljanja toče na območju Bovške, Gorenjske, Goriške, Ljubljane in okolice, Notranjske in Podravja, poroča spletna stran Arsa.

Močni sunki vetra zahodnih smeri bodo najprej, predvidoma med 20. in 22. uro, zajeli obalo, morje bo razburkano. Ob nalivih so možni hitri porasti hudourniških voda. Vreme se bo v drugi polovici noči umirjalo.

Družba za avtoceste v RS in policija opozarjata, da je v primeru neurja in toče ustavljanje na avtocesti in hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno. "Vozniki lahko ustavijo vozilo na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo vozišču," svetuje policija.

V neurju je treba vožnjo prilagoditi razmeram. "Če ste takrat na avtocesti, se izključite iz prometa na prvem primernem mestu, nato pa poiščite primerno zavetje za vozilo, kjer je to dovoljeno," so še zapisali.

Nikar ne počnite tega

Hladneje bo, v noči na soboto spet dež

V četrtek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami. Več sonca bo na vzhodu. Nekoliko hladneje bo. Jugozahodni veter se bo še okrepil. V petek bodo predvsem na zahodu še občasno padavine, drugod pa bo še precej sončno. Jugozahodnik bo nekoliko oslabel. V noči na soboto bo dež od zahoda zajel vso Slovenijo in v soboto čez dan postopno ponehal.

Mercator bo danes zvečer in ponoči zaradi nevarnosti neviht, neurij in toče omogočil brezplačno parkiranje na pokritih parkiriščih in v garažnih hišah Mercator centrov.

Nočno parkiranje bodo danes omogočili: Mercator center Šiška in Mercator center Šmartinska v Ljubljani, Mercator hipermarket Domžale, Mercator center Kranj Primskovo, Mercator center Maribor Tabor 2 ter Mercator center Maribor Pobrežje, Mercator center Bršljin Novo mesto, Mercator center Celje in Mercator center Velenje, SM Grosuplje, HM Postojna, HM Koper, HM Nova Gorica in SM Ivančna Gorica.
Ne spreglejte