Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 1. 2017,
8.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

sneg avtocesta avtocesta ceste ceste

Sobota, 14. 1. 2017, 8.34

6 let, 6 mesecev

Pozor, avtoceste so ledene plošče, vozite previdno!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38
Zima sneg cesta | Foto Tanjug/STA

Foto: Tanjug/STA

Ceste po državi so po včerajšnjem sneženju večinoma očiščene, na nekaterih predelih na primorski in dolenjski avtocesti ter na ljubljanski obvoznici pa so ledene plošče, zato vozite previdno, opozarjajo na prometnoinformacijskem centru.

Večji del države je v petek prvič v tej zimi pobelil sneg. Ta je povzročal nemalo preglavic, predvsem na cestah, na katerih se je zgodilo več nesreč in zdrsov. Pod težo snega se je po podatkih centra za obveščanje na cestišča podrlo več dreves, ki so promet med drugim ovirala v Destrniku, Razkrižju, Brežicah, Sevnici, Celju, Podvelki, Podlehniku in Juršincih. Ker je sprva deževalo in so bila tla zamrznjena, je poledica povzročila številne nesreče in poškodbe, ki so zelo obremenile ljubljansko urgenco.

Foto in video: ljubljanski Tivoli se je spremenil v sankališče

V ljubljanskem parku Tivoli se je nekaj sto ljudi predajalo zimskim radostim. Manjši hrib v parku so zlasti otroci izkoristili za letošnje prvo sankanje. V Ljubljani je po podatkih agencije za okolje zapadlo okoli 15 centimetrov snega.

Fotogalerija
1 / 2

Kje so namerili največ snega

Po nižinah so najvišjo snežno odejo namerili v Ratečah, in sicer 30 centimetrov, v Postojni je 20 centimetrov snega.

Višina snežne odeje po Sloveniji: 
 | Foto:

Po tokratnem sneženju se obetata dva dneva suhega vremena. Po napovedi agencije za okolje bo danes pretežno oblačno, popoldne pa bo že več sonca. Delno jasno vreme se obeta tudi v nedeljo, medtem ko v ponedeljek lahko pričakujemo nekaj centimetrov novega snega.

Razmere na ljubljanski urgenci po petkovem alarmu danes običajne

Razmere na ljubljanski urgenci so danes povsem običajne, potem ko je v petek zaradi velikega priliva pacientov, ki so pomoč iskali zaradi padcev, zlomov in zvinov, pokala po šivih. Glavni vzrok za petkove razmere je bila poledica, na kirurškem delu urgence so pregledali 275 pacientov, so pojasnili v službi za odnose z javnostmi UKC Ljubljana.

Potem ko so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) v petek aktivirali zeleni alarm za množične nesreče, so se razmere zvečer umirile. Danes povečanega priliva zaradi padcev ne opažajo.

Na štajerski avtocesti bo med Vranskim in Blagovico promet do preklica oviran zaradi čiščenja snega. Občasno bodo kratkotrajno zapirali tudi predore.

Zaradi ledenih plošč in poledenelega cestišča vozite previdno:
- ponekod na primorski in dolenjski avtocesti ter na ljubljanski obvoznici,
- na regionalni cesti Podnanos-Razdrto.

Prepoved za priklopnike in polpriklopnike:
- na mejnih prehodih Babno Polje in Petrina zaradi zimskih razmer na Hrvaškem,
- na regionalnih cestah Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič.

Snežne razmere, zapore in verige:
- Zaprta je cesta čez prelaz Vršič zaradi zasneženega cestišča. 
- Na cesti čez prelaz Jezersko je obvezna uporaba verig na avstrijski strani. 
- Na cestah Zatrnik-Pokljuka in Sorica-Bohinjska Bistrica je obvezna uporaba verig.

Megla v pasovih ponekod po Sloveniji zmanjšuje vidljivost. 

Elektro Maribor po sneženju odpravil že skoraj vse okvare omrežja

Na severovzhodu Slovenije, ki ga z električno energijo večinoma oskrbuje Elektro Maribor, je bilo v petek zvečer zaradi številnih podrtih dreves pod težo mokrega snega na nekaterih območjih nekaj večjih izpadov oskrbe z elektriko. Kot so sporočili iz mariborskega elektrodistributerja, jim je zdaj že uspelo odpraviti skoraj vse okvare.

Malo po 18. uri je brez napajanja ostalo 3.565 uporabnikov na srednjenapetostnem omrežju, predvsem na območju Pomurja in Slovenskih goric, kjer je padlo največ snega. Čeprav so se občasno pojavljale nove poškodbe omrežja, pred polnočjo tudi na Ribniškem Pohorju, je njihovim elektromonterskim ekipam do polnoči 2.000 odjemalcem uspelo znova zagotoviti oskrbo z električno energijo.

Za 1.400 odjemalcev, ki so še bili brez elektrike, so njihovi delavci kljub mrazu in temi nadaljevali delo. Okoli tretje ure zjutraj jim je uspelo odpraviti skoraj vse okvare na srednjenapetostnem omrežju, tako da so vzpostavili praktično normalno obratovalno stanje. Danes delavci Elektra Maribor odpravljajo še nekaj manjših okvar na nizkonapetostnem omrežju.

Ne spreglejte