Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 3. 2020,
11.40

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

64

Natisni članek

virus žrtve Slovenija Koronavirus

Petek, 27. 3. 2020, 11.40

4 leta, 1 mesec

V Sloveniji koronavirus terjal deveto smrtno žrtev. Okužena tudi vojak in policist. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

64

Koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po zadnjih podatkih je v Sloveniji potrjenih 632 okužb s koronavirusom. Od tega je 90 oseb hospitaliziranih, 22 pa jih je na intenzivni negi. Okuženih je tudi 90 zdravstvenih delavcev. Prve okužbe pa so danes potrdili tudi v Slovenski vojski in med policisti. Po zadnjih uradnih podatkih je umrlo devet ljudi. V metliškem domu starostnikov so sicer potrdili, da je za posledicami bolezni covid-19 umrl tudi stanovalec, ki so ga negovali v izoliranem delu doma.

Včeraj so potrdili 70 novih okužb s koronavirusom, tako da je skupno število potrjenih primerov naraslo na 632. Do zdaj so opravili 18.369 testiranj, od tega včeraj 1.075. Med obolelimi je 307 moških in 325 žensk. Za zdaj je v Sloveniji zaradi bolezni covid-19 umrlo devet oseb.

Število obolelih po statistični regiji. | Foto: NIJZ Število obolelih po statistični regiji. Foto: NIJZ

Danes potrdili dve smrti

Danes so potrdili še dve smrtni žrtvi, skupno število pa je po podatkih urada vlade za komuniciranje tako naraslo na devet. V celjski bolnišnici sta v četrtek in danes umrla oskrbovanca Doma starejših občanov Šmarje pri Jelšah, v Kliniki Golnik pa je danes umrla ena oseba. Po navedbah Ukoma gre za starejše osebe s pridruženimi boleznimi, poroča STA.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so ob četrtkovem skoku števila potrjenih okužb pojasnili, da so že v začetku marca odkrili uvožene primere na koronavirus pozitivnih oseb, okoli katerih so se pojavili tako imenovani skupki, ti pa še niso ugasnili. "Tudi pri porastu od četrtka gre za že znane skupke," so navedli.

Povečanje števila okužb je tako po navedbah NIJZ pričakovano, saj gre večinoma za povezane okužbe v domovih starejših občanov Metlika in Šmarje pri Jelšah. V prihodnjih dneh na inštitutu pričakujejo, da se bosta razvoj bolezni in povečevanje števila okuženih zaradi vseh sprejetih ukrepov umirila, piše STA.

Koronavirus graf vlada | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Država za nabavo 326 ventilatorjev plačala 11-milijonski predujem

Slovenija je za nabavo 326 ventilatorjev plačala predujem v višini skoraj 11 milijonov evrov, predplačilo pa je bilo zavarovano z bančnimi garancijami, so za Televizijo Slovenija (TVS) povedali na gospodarskem ministrstvu. Medtem je skupina za vrednotenje ponudb pregledala čez 450 različnih vlog, od katerih jih je skozi prvo fazo postopka prišlo devet.

Po poročanju TVS bi podjetje MD Global Logistic skladno s pogodbo danes v Slovenijo moralo dostaviti 2,8 milijona zaščitnih mask tipa FFP2, a se to ni zgodilo. V podjetju krivdo valijo na državo, kjer so naročili maske, saj naj bi ta blokirala izvoz opreme. Za katero državo gre, ne razkrivajo. (STA)

V metliškem domu pristojne obvestili o novem primeru smrti

V Domu starejših občanov Metlika so v sredo dodatne brise odvzeli 27 stanovalcem, pozitivih na okužbo z novim koronavirusom pa je bilo 18 brisov. Z zdravljenja v bolnišnici so se vrnili trije. Med zdravljenjem v bolnišnici so za posledicami okužbe umrli štirje stanovalci, eden pa v domu, so zapisali na spletni strani.

Direktorica Doma starejših občanov Metlika Ivica Lozar je za STA potrdila, da je poleg štirih okuženih s koronavirusom, ki so v bolnišnici umrli med zdravljenjem, za posledicami koronavirusne bolezni umrl tudi okuženi stanovalec, ki so ga po zdravniški odločitvi negovali v izoliranem delu metliškega doma. O novem primeru smrti so obvestili pristojne, je dodala.

Po današnjih podatkih metliškega doma starejših, kjer skrbijo za približno 170 starostnikov, so morali stanovalci, ki so se vrnili z zdravljenja, po navodilih zdravniške ekipe ostati v izolaciji. Ocenili so tudi, da se število stanovalcev z znaki okužbe s koronavirusom zvišuje. Med zaposlenimi metliškega doma starejših je osem okuženih z virusom covid-19, nobeden od njih se še ni vrnil v službo, piše STA.

Za posledicami okužbe z novim koronavirusom so umrli štirje stanovalci Doma starejših občanov Metlika.  | Foto: Posnetek zaslona: Google maps Za posledicami okužbe z novim koronavirusom so umrli štirje stanovalci Doma starejših občanov Metlika. Foto: Posnetek zaslona: Google maps

Za zdravstveno stanje stanovalcev sicer skrbi zdravniška ekipa iz Splošne bolnišnice Novo mesto in zdravstvenih domov Novo mesto, Metlika in Črnomelj. V domu so ob vseh dozdajšnjih varnostnih ukrepih dodatno uvedli še merjenje telesne temperature. To vsem zaposlenim merijo dvakrat na dan, navaja STA.

V domu se "soočamo s potencialnim pomanjkanjem zaščitne opreme – količina zaščitnih plaščev za enkratno uporabo zadostuje samo še za tri dni". Svojce stanovalcev redno obveščajo o stanju njihovih bližnjih, so še zapisali na spletni strani.

Zavarovalnice z donacijo za nakup zaščitne opreme, s Kitajske prispeli testi

Zavarovalne skupine Sava, Vzajemna, Generali in Triglav so Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje prispevale sredstva za nakup opreme za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom. Slovenija je medtem danes prejela 30.048 kompletov testov za covid-19, ki sta jih donirali kitajski fundaciji Alibaba in Jack Ma, ki sta naši državi že donirali 300 tisoč zaščitnih mask.

Donacija zavarovalnic bo namenjena za nakup razkužil in dezinfekcijskih sredstev, zaščitnih rokavic, zaščitnih mask in respiratorjev, dekontaminacijskih postaj, zaščitnih kombinezonov in ostalih opreme za zaščito reševanje in pomoč, so sporočili z ministrstva za obrambo. (STA)

Novice V obdobju koronavirusa še posebej pazite na svoje živali #video

V šmarskem domu upokojencev okuženih že 39 stanovalcev

V šmarskem domu upokojencev je okužba z novim koronavirusom trenutno potrjena pri 39 stanovalcih, kar je sedem več kot v četrtek. Pri zaposlenih je število okuženih poraslo s šest na sedem, je prek Twitterja danes sporočila Občina Šmarje pri Jelšah. 

Po mnenju direktorice doma Gordane Drimel je virus izjemno agresiven, širi se hitreje, kot so pričakovali. V domu izvajajo vse mogoče ukrepe s sredstvi, ki jih imajo na voljo. Ker se bolezenski znaki še pojavljajo, pričakuje porast števila potrjenih okužb tudi v prihodnjih dneh. Dodatne brise bodo odvzemali po navodilih zdravnika. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa, poroča STA.

Starejši so najranljivejša skupina prebivalcev. | Foto: Getty Images Starejši so najranljivejša skupina prebivalcev. Foto: Getty Images

Z novim koronavirusom do zdaj okuženih 67 stanovalcev domov za starejše

V domovih za starejše je z novim koronavirusom okuženih 67 stanovalcev. Ti so poleg domov v Metliki in Šmarju pri Jelšah še v enoti Bokalce Doma za starejše občane Vič Rudnik v Ljubljani, v enoti Naklo doma v Preddvoru in v domu Deos Horjul, so za STA navedli na ministrstvu za delo.

V obeh žariščih okužb, tako v domu v Metliki kot domu v Šmarju pri Jelšah, je kadra trenutno dovolj, za stanovalce pa je ustrezno poskrbljeno, so zagotovili. V enoti Naklo doma Preddvor in enoti Bokalce doma Vič-Rudnik pa trenutno največjo težavo predstavlja pomanjkanje zaščitne opreme. Oba domova so v četrtek obiskali strokovnjaki z ministrstva za zdravje, ki bodo podali dodatne usmeritve o sprejetih ukrepih, so še navedli na ministrstvu. (STA)

V mariborskem kliničnem centru šest bolnikov v kritičnem stanju 

Iz mariborskega kliničnega centra so sporočili, da je pri njih hospitaliziranih 28 pacientov, od tega je šest bolnikov na zdravljenju na intenzivni enoti. Vseh šest je intubiranih oziroma so priklopljeni na respirator. 93 zaposlenih v bolnišnici je trenutno preventivno v domači izolaciji, nadaljnjega širjenja okužbe med zaposlenimi pa v UKC Maribor niso zaznali.

V mariborskem UKC so zaradi hitrega povišanja števila okuženih z virusom covid-19, predvsem tistih, ki potrebujejo intenzivno terapijo, aktivirali fazo 5.

UKC Maribor | Foto: STA , Foto: STA ,

V celjski bolnišnici 12 hospitalizacij

V celjski bolnišnici je bilo danes popoldne skupno hospitaliziranih 12 bolnikov, od tega sta dva na respiratorju v intenzivni enoti, je bolnišnica danes sporočila prek Twitterja. Število hospitaliziranih bolnikov je tako v primerjavi s četrtkom poraslo za tri, število bolnikov na respiratorju pa za enega.

V Kliniki Golnik je danes hospitaliziranih 11 bolnikov z boleznijo covid-19, od tega sta dva na intenzivni negi. En bolnik na Golniku je danes umrl, enega pa so odpustili. Ker so sprejeli dva nova bolnika, je število hospitaliziranih na Golniku enako kot v četrtek, so sporočili iz bolnišnice za pljučne bolezni.

koronavirus Avstrija
Novice Koronavirus: hitra rast okuženih pri sosedih Avstrijcih #video

Na ljubljanski infekcijski kliniki 13 pacientov na intenzivni negi

Na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se danes zdravi 50 bolnikov, medtem ko so v četrtek popoldne poročali o 41. V enoti intenzivne terapije jih je danes 13, kar sta dva več kot v četrtek. Hkrati v UKC Ljubljana spremljajo bolnike z blago obliko bolezni s pomočjo telemonitoringa na daljavo. Kot so zapisali na Twitterju, so do danes v telemedicinsko spremljanje vključili 30 bolnikov, navaja STA.

Infekcijska klinika | Foto: STA , Foto: STA ,

V samoizolaciji štirje okuženi iz murskosoboške bolnišnice

V murskosoboški bolnišnici so v sredo pri enem od zaposlenih potrdili četrto okužbo z novim koronavirusom, testi sodelavcev, ki so bili z njim v stiku, pa so bili negativni. Tako kot preostali trije okuženi v bolnišnici je tudi zadnji v samoizolaciji. Stanje bolnikov je stabilno oziroma nimajo večjih težav.

Zadnji okuženi v bolnišnici je delal v skrajšanem delovnem času in na oddelku, kjer zaradi odpovedi nenujnih storitev v tem obdobju skoraj ni imel stikov z bolniki. Zato so, po besedah strokovnega direktorja bolnišnice Daniela Grabarja, morebitne okužbe preverjali le pri zaposlenih, ki so bili z okuženim v tesnejšem stiku, ne pa tudi pri bolnikih. Vsi brisi pri bolnikih, ki so jih obravnavali ta teden, so bili negativni, poroča STA.

finance denar varčevanje
Novice Nasvet strokovnjaka: Kako poskrbeti za osebne finance v teh negotovih časih?

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Slovenski vojski

Medtem o prvi okužbi s koronavirusom poročajo tudi iz Slovenske vojske. Pripadnike, ki so bili v stiku z okuženim, so že identificirali in testirali. Vsi testi na okužbo s koronavirusom so bili negativni. Razkužili so tudi prostore, v katerih je bil okuženi, so zapisali na spletni strani Slovenske vojske, poroča STA.

Med okuženimi tudi policist na nekdanjem mejnem prehodu Dolga vas

Po poročanju TV Slovenija naj bi okužbo s koronavirusom odkrili na nekdanjem mejnem prehodu Dolga vas, kjer zdaj delujeta policijska postaja za izravnalne ukrepe in center za sodelovanje varnostnih organov, v katerem skupaj delajo policisti iz Slovenije, Madžarske, Avstrije in Hrvaške. Med tremi okuženimi naj bi bil tudi policist iz Slovenije.

Poleg slovenskega policista naj bi bila okužena tudi policista iz Avstrije in Hrvaške. Na Generalni policijski upravi več informacij o tem niso podali, potrdili so le, da so danes izvedeli za prvega okuženega v vrstah policije, piše STA.

Slovenija po številu postelj za intenzivno nego pri repu med članicami EU

Med članicami EU so precejšnje razlike pri številu postelj za intenzivno nego, ki so nujne ob pandemiji koronavirusne bolezni. Medtem ko so v Nemčiji leta 2012 imeli 29,2 postelje na 100 tisoč prebivalcev, je bila Portugalska opremljena le s 4,2 postelje za toliko ljudi. Tudi Slovenija je bila z manj kot 6,5 postelje na repu seznama. STA


Preberite še:

Brussels Airlines, letalo
Novice Občina ni vedela, da k njim prihajajo v karanteno #video
UKC Maribor
Novice Težave v UKC Maribor: Prišel bolnik, ki je bil včeraj negativen, danes pa pozitiven
Koronavirus
Novice "Če bomo vsi disciplinirani, bomo epidemijo začeli nadzirati v 13 tednih"
Koronavirus v Italiji
Novice Nov črn dan v Italiji #video
Ne spreglejte