Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
12.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 12.28

8 let

Potrč: V SD se ne dogaja nič presenetljivega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Podpredsednik SD Miran Potrč ob kritikah nekaterih območnih organizacij stranke ocenjuje, da se v SD ne dogaja nič presenetljivega.

V stranki se po njegovih besedah dobro zavedajo, da bo treba jeseni sprejemati pomembne odločitve. Če vlada v doglednem času ne bo utrdila svojega položaja, pa so predčasne volitve koristne in potrebne, meni.

Ideje in predloge ne bi štel za nenormalne

Kot je Potrč dejal, se dobro zavedajo, da bodo morali jeseni sprejemati odločitve, prve bodo povezane z imenovanjem predsednika državnega zbora, kasneje s proračunom in predlogi novih ministrov. "O vsem tem bo stranka morala odločati, vsi se tega zavedamo, absolutno tudi predsednik stranke Borut Pahor," pravi Potrč. Ker pa odločitve še niso sprejete, prihaja do različnih idej in predlogov, ki jih Potrč "ne bi niti dramatiziral, še manj pa štel za nenormalne v tem času".

Predčasne volitve za rešitev problemov

Podpredsednik stranke in parlamenta sicer meni, da bi bile predčasne volitve koristne in potrebne, če vlada ne bo v doglednem času utrdila svojega položaja, ne bo imela jasnega kratkoročnega programa izpolnjevanja nalog v naslednji mesecih in si v parlamentu zagotovila potrebne večine, da bo program tudi uresničila. V tem primeru bi bile predčasne volitve potrebne, da se rešijo problemi, s katerimi se Slovenija sooča.

Sam se za predsedniški položaj ne bo potegoval

Glede iskanja novega predsednika DZ pa so se v SD dogovorili, da bo treba predlog pripraviti v zgodnji jeseni, konec avgusta ali najpozneje v prvih dneh septembra. Predlog bodo pripravili v SD, pravi Potrč, ki meni, "da je v osnovi prav, da ga pripravi naša stranka". Podporo kandidatu - konkretnega predloga sicer še niso oblikovali - bodo iskali pri LDS kot edini uradni koalicijski stranki ter toliko drugih poslancih, da bi kandidat dobil potrebnih 46 poslanskih glasov. Potrč sicer še vedno vztraja, da se sam za predsedniški položaj ne bo potegoval.

V javnost namreč prihajajo kritike nekaterih območnih organizacij stranke, ki od predsedstva SD želijo jasne odgovore, kako naprej. Tako je novogoriška SD na predsedstvo naslovila kritično pismo, v katerem predlaga nujni sklic konference stranke, pričakujejo pogovor o predčasnih volitvah, predsednik SD in premier Borut Pahor pa naj bi se jasno opredelil, ali bo ostal predsednik stranke in ali bo kandidiral za poslanca.

Že minuli teden so v SD Murska Sobota, ki jo vodi državni sekretar v premierovem kabinetu Andrej Horvat, v dopisu svojim članom izrazili skrb nad politično situacijo, vodstvu SD pa so v razmislek ponudili predlog o predčasnih volitvah.

Ne spreglejte