Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
18.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 18.09

8 let

Potrč: Pošten bi bil enak odnos do vseh kršitev človekovih pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Miran Potrč (SD) je zapisal, da bi lahko imel predsednik vlade Janez Janša v govoru na državni proslavi ob svetovnem dnevu človekovih pravic do vseh aktualnih kršitev človekovih pravic enak odnos.

"Če jih ne bi razlikoval po ideoloških kriterijih," je še dodal. Janša se je sicer v govoru v imenu države opravičil političnim preganjancem v letih 1945-1990, obenem pa je spregovoril tudi o sodnih zaostankih, socialni izključenosti, t.i. izbrisanih, Romih ter revščini doma in po svetu.

"Moral bi popraviti tudi tiste krivice, pri katerih nastajanju je sodeloval"

Potrč je prepričan, da bi moral biti premier "pripravljen popraviti tudi tiste krivice, ki jih ne priznava, ker je pri njihovem nastajanju sam sodeloval". Ob tem je še dodal, so Socialni demokrati zlorabe prejšnje oblasti obsodili že leta 1995 na kongresu v Slovenj Gradcu. "Podprli smo tudi zakon o popravi krivic, ki je zagotovil materialno odškodnino za posledice obsodb," je poudaril in dodal, da bi bilo "sedaj prav, da bi Janševa vlada popravila tudi krivice, ki jih je povzročila aktualna slovenska država". Pri tem vodja poslancev SD omenja zlasti "najemnike v denacionaliziranih stanovanjih in nezakonito izbrisane iz registra stalnega prebivališča".

Janša: Če niso hoteli izkoristiti možnosti, to ni kršitev človekovih pravic

Janša je na proslavi pojasnil, da je Slovenija po osamosvojitvi podelila kar 200.000 državljanstev vsem tistim, ki so si hoteli urediti status. Opozoril je tudi, da je vlada za ureditev položaja t. i. izbrisanih pripravila ustavni zakon, s katerim bi popravila vsako krivico posebej. Ob tem je poudaril, da ne gre za kršenje človekovih pravic, če nekateri ob osamosvojitvi niso hoteli izkoristiti ponujenih možnosti in si urediti statusa v Sloveniji. Glede Romov je premier povedal, da je država sprejela poseben romski zakon, s katerim se uresničujejo pravice romske skupnosti. Revščine in socialne izključenosti pa ne more odpraviti le država, ampak vsi državljani z medčloveško solidarnostjo, je še dodal predsednik vlade.

Ne spreglejte