Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
15.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 15.41

8 let

Potrč: Koalicija v tem mandatu onemogočala opozicijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Vodstvo DZ je v tem mandatu vse metode svojega delovanja uporabljalo za to, da je oteževalo delo opozicijskih poslanskih skupin."

Metoda dela vladne koalicije pa je bila izključno večinsko odločanje, delo DZ v iztekajočem se mandatu, še ocenjujejo v poslanski skupini SD. Potrč: Aktivnosti poslancev SD so bile ustrezne Njen vodja Miran Potrč je prepričan, da so bile aktivnosti poslancev SD ustrezne, svoje politike pa zaradi onemogočanja s strani koalicije niso mogli izraziti. Komisiji onemogočeno delovanje Potrč opozarja, da je bilo med 600 zakoni, ki jih je predlagala vlada, več kot polovica vloženih po skrajšanem ali nujnem postopku. Poleg tega je bila v tem mandatu le ena preiskovalna komisija ustanovljena za to, da bi preučevala zadeve iz tega mandata in ne tega, "kar se je dogajalo deset ali 50 let nazaj", pravi Potrč. "In še tej preiskovalni komisiji je bilo oteženo in na koncu celo onemogočeno delovanje in zaključek dela." Metode dela te koalicije so bile izključno večinsko odločanje, je prepričan Potrč To po besedah vodje poslanske skupine kaže na nepripravljenost koalicije, "da bi dovolila, da kar koli, kar bi bilo kritično do njih, pride v državni zbor". Metode dela te koalicije so bile izključno večinsko odločanje, je prepričan Potrč, ki opozarja, da je koalicija zlorabljala možnosti, ki jih ima na voljo. Poleg tega ni upoštevala stroke ter si poskušala "uzurpirati" vse veje oblasti in jih podrediti svojemu vplivu. SD, stranka, ki je pripravljena za sodelovanje Socialni demokrati so kljub temu poskušali delovati konstruktivno, pravi Potrč. Sodelovali so tudi v partnerstvu za razvoj, ki ga sicer v poslanski skupini SD vidijo nekoliko drugače kot v stranki. Potrč odločitve za sodelovanje v partnerstvu ne obžaluje, saj so se v njem izkazali kot stranka, ki je pripravljena za sodelovanje in ima jasna stališča.

SD je bila zelo aktivna, meni Potrč

Med aktivnostmi poslanske skupine je Potrč izpostavil 25 zakonov, ki so jih predlagali, skupaj z ostalimi predstavniki opozicije pa še dodatnih 22. Postavili so 668 poslanskih vprašanj, skupno vložili 1061 dopolnil na vladne zakone. Skupaj so imeli 3689 razprav ter vložili nekaj ustavnih pritožb in sodelovali pri interpelacijah.

Delo DZ, vlade in poslanske skupine Socialnih demokratov na področjih, s katerimi se ukvarjajo, so ocenili še nekateri poslanci SD. Darja Lavtižar Bebler je denimo opozorila na zniževanje standardov pri uveljavljanju načela delitve oblasti, človekovih pravic ter demontažo pravne države. Spomnila je tudi na način spreminjanja kazenske zakonodaje ter opozorila, da je pravosodno ministrstvo v tem mandatu v DZ vložilo 54 zakonov, od tega več kot polovico po skrajšanem ali nujnem postopku.

Bojan Kontič je poudaril pozitivno vlogo opozicije Bojan Kontič pa je poudaril pozitivno vlogo opozicije, ki je omogočila spremembo ustave ter s tem ustanovitev pokrajin in decentralizacijo države. Vendar z razvojno naravnanimi pokrajinami, ki bodo sposobne opravljati svoje naloge in pristojnosti, poudarja. Kontič je sicer prepričan, da pokrajin dva meseca pred volitvami ni mogoče uvajati, zato poslanci SD vladnih predlogov, ki naj bi jih pripravila, ne nameravajo podpreti.

V SD so opozarjali na pospešeno privatizacijo

Na področju zdravstva pa v SD po Kontičevih besedah delijo nezadovoljstvo in zaskrbljenost ljudi, saj je bilo področje v zadnjih štirih letih "prestreljeno" z aferami. Te se kažejo tudi v delovanju pristojne ministrice, ki se ukvarja z gradbenim nadzorom, namesto da bi oblikovala zdravstveno politiko. V SD so ves mandat tudi opozarjali na pospešeno privatizacijo in podeljevanje koncesij.

majda Potrata o šolski zakonodaji Za vse vladne predloga s področja šolske zakonodaje pa je po besedah Majde Potrata značilno, da so predlagatelji poskušali marginalizirati pomen sprememb in zaobiti socialne partnerje, zlasti pa so opazni pomanjkanje strokovnih podlag in ignoriranje stroke. Ministrstvo za šolstvo ima po njenih besedah vse večji vpliv in si je tudi podredilo vrsto institucij. Socialni demokrati so se po besedah poslanke takšnemu ravnanju upirali tako z nasprotovanjem predlaganim zakonom kot predlaganju svojih. Oboje je bilo neuspešno, pravi Majda Potrata, le 100-odstotno financiranje javnih šol je bilo zaradi možnosti referenduma umaknjeno.

Drastično poslabšanje razmer na področju stanovanjske problematike

Janko Veber pa je opozoril na drastično poslabšanje razmer na področju stanovanjske problematike, ki po njegovem mnenju še nikoli ni bila tako slabo obravnavana. Poslanec še opozarja na pomanjkanje kmetijske politike ter na sistem, ki je prinesel netransparentno poslovanje Slovenskih železnic.

Cukjati: To ne drži Predsednik državnega zbora France Cukjati je v zvezi z očitki Potrča, da je vodstvo DZ oteževalo delo opozicijskih poslanskih skupin, povedal le, da "to ne drži".

Ne spreglejte