Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Nedelja,
8. 9. 2019,
10.03

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

5

Natisni članek

poštarji Pošta Slovenije rop pokojnine

Nedelja, 8. 9. 2019, 10.03

4 leta, 7 mesecev

Poštarji še vedno dostavijo za več milijonov evrov pokojnin v gotovini

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

5

Poštar | Foto STA

Foto: STA

Čeprav se ropi poslovalnic pošte še vedno dogajajo, so na drugi strani prava redkost postali ropi poštarjev. K temu je pripomogel tudi vse manjši delež pokojnin, ki jih poštarji upokojencem dostavljajo na dom.

Po podatkih Pošte Slovenije sta se v zadnjih petih letih zgodila dva ropa pismonoš. Ti so bili v preteklosti pogosto tarče zaradi večjih vsot denarja, ki so jih imeli pri sebi zaradi dostave pokojnin nekaterim upokojencem na dom.

Pretekli teden se je po dolgem času znova zgodil primer, povezan s pismonošami in dostavo pokojnin, vendar je šlo za kaznivo dejanje velike tatvine, saj so pismonoši štiri tisoč evrov za pokojnine ukradli iz torbe, medtem ko je bil pri stranki.

Številka se je v 20 letih zmanjšala za več kot 40 tisoč

Poštar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Pred 20 leti so poštarji na dom dostavili okrog 60 tisoč pokojnin, pred nekaj več kot 15 leti nekaj manj kot 40 tisoč, leta 2013 pa nekaj manj kot 37 tisoč pokojnin, kar je takrat pomenilo okrog pet odstotkov vseh izplačanih pokojnin.

Letos je ta odstotek še manjši. Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) so julija 18.268 pokojnin dostavili prek poštne dostave, kar pomeni okrog 2,5 odstotka vseh izplačanih pokojnin.

"Novejše generacije upokojencev so že vajene drugačnega poslovanja"

Če za preračun vzamemo povprečno višino pokojnine, ki je julija znašala 657 evrov (starostna pokojnina), poštarji vsak mesec dostavijo 12 milijonov evrov.

"Prisoten je trend zmanjševanja obsega izplačil pokojninskih nakaznic zaradi naravnega zmanjševanja populacije, ki prejema pokojnino na ta način. Novejše generacije upokojencev so namreč že vajene drugačnega poslovanja s sredstvi," o pokojninah, ki jih na dom dostavljajo pismonoše, odgovarjajo na Pošti Slovenije.

poštar
Novice Poštarju ukradli štiri tisoč evrov za pokojnine

Pismonoše imajo dodatna usposabljanja z zunanjimi strokovnjaki, seznanijo pa jih tudi s krajevnimi dejavniki tveganja, ki so jih opazili v preteklosti. Dodajajo, da med usposabljanjem poudarjajo, da je treba najprej zagotoviti osebno varnost, šele nato varnost premoženja.

Zadnji napad na poštarja leta 2017

Zadnji rop pismonoše se je po podatkih Pošte Slovenije zgodil pred dvema letoma. Takrat je v Kamniku ropar poštarja počakal za pošto. Ko se je poštar pripeljal s službenim avtomobilom, mu je s pištolo zagrozil, naj mu izroči denar, nato pa segel v vozilo in vzel vrečo z 19.500 evri gotovine. Roparja so ujeli po letu in pol ter ga obsodili na štiri leta in dva meseca zapora.
Intereuropa
Novice Največji logistični posel v državi dobil zeleno luč bank
Ne spreglejte