Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2019,
9.37

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

98

Natisni članek

Jelka Godec SDS

Torek, 22. 1. 2019, 9.37

5 let, 3 mesece

Poslanka SDS z zapisi o bralni znački razburkala javnost #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

98

Poslanka SDS in nekdanja učiteljica Jelka Godec je z včerajšnjo objavo tvita o smiselnosti bralne značke v osnovnih šolah sprožila buren odziv uporabnikov. Da bi popravila vtis nevednosti, se je še globlje zapletla. Prepričana je, da je teror učiteljic in knjižničark daleč od ukrepov, ki bi pomagali izpolniti cilj bralne značke.

Poslanka Slovenske demokratske stranke (SDS) je na družbenem omrežju Twitter postavila vprašanje, zakaj je bralna značka v osnovnih šolah obvezna. Zapisala je, da "zamorjenost z bralno značko, ki zasleduje osnovni cilj vzgojiti bralca, ki bo rad bral vse življenje, opazuje pri otrocih že uhuhu let …"

Na njen zapis se je vsul plaz ogorčenja uporabnikov Twitterja, ki so ji najprej pojasnili, da za razliko od domačega branja bralna značka ni obvezna, tudi nikoli ni bila. Da je res tako, je pritrdilo tudi šolsko ministrstvo in dodalo, da bralno značko sicer "spodbujajo, saj z njo otrok krepi več stvari: bralne navade, veselje do branja, besedni zaklad, bralno razumevanje, splošno razgledanost, spomin in še in še. Otrok si knjižno delo (tudi poezijo) praviloma poljubno izbere. Največkrat z veseljem," pojasnjujejo.

"Teror učiteljic je daleč od ukrepov, ki bi pomagali cilj izpolniti"

Ko so nekdanji učiteljici matematike in fizike na Twitterju razložili, da ne gre za obvezno branje, je sicer odvrnila, "da ve, da ni obvezno, je pa v šoli obravnavano kot prostovoljno obvezno." Nadaljevala je, da se "raje vprašajte, zakaj se v resnici ne izpolnjuje temeljnega cilja bralne značke, vzgojiti bralca, ki bo rad bral vse življenje ..."teror" učiteljic in knjižničark v OŠ je daleč od ukrepov, ki bi pomagali cilj izpolniti. Pa politiko pustite pri miru ..." je še zapisala. Problem vidi v tem, da učitelji prikazujejo otrokom bralno značko kot obvezno. Enako kot domače branje.

Jelka Godec | Foto: STA , Foto: STA ,

Izrabljanje za plehke ideološke spore?

Ambasador slovenskega jezika in bralne značke Boštjan Gorenc Pižama je na Twitterju izrazil upanje, "da to slovensko posebnost uspešno ohranimo še naprej in je ne mislimo izrabljati za plehke ideološke spore. Hvala pisatelju Leopoldu Suhodolčanu in učitelju Stanku Kotniku, da sta zasejala rodovitno seme, ki je vzklilo v košato bralno drevo."

Bralna značka je namreč že več kot 55 let edinstvena na svetu.

Zbrali smo nekaj najbolj zanimivih tvitov iz debate:

Ne spreglejte