Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 7. 2012,
8.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 17. 7. 2012, 8.34

7 let, 12 mesecev

Poslanec Pozitivne Slovenije naj bi prepisal magisterij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poslanec Pozitivne Slovenije Borut Ambrožič naj bi v svojem magisteriju prepisoval iz diplome študentke ljubljanske Ekonomske fakultete. Ambrožič očitke zavrača in trdi, da nima slabe vesti.

Analiza, ki jo je sicer s posebnim programom za iskanje plagiatov opravila Fakulteta za računalništvo v Mariboru (FERI), je pokazala, da magisterij poslanca vsebuje več kot 90 odstotkov tuje diplome, ki pa ni navedena kot vir, poroča Večer. Poslanec naj bi prepisoval iz diplome študentke ljubljanske ekonomske fakultete. Ambrožič je očitke že zavrnil in dejal, da ni prepisoval in zato nima slabe vesti.

Virant: Če navedbe držijo, mora poslanec odstopiti "Plagiatorstvo je obsojanja vredno. Če navedbe držijo, mora poslanec odstopiti. Ne želim ga pa obtoževati in obsojati, ker ne poznam podatkov," pa je v odzivu poudaril predsednik DZ-ja Gregor Virant.

"Primer je zrel za disciplinsko komisijo" Milan Ojsteršek iz FERI je povedal, da gre pri vsem tem vsaj za kršenje avtorskih pravic, ker so navedki predolgi. Prodekan ljubljanske Fakultete za družbene vede Jernej Pikalo pa meni, da je primer zrel za disciplinsko komisijo, še piše Večer.

Ne gre za osamljen primer V slovenskem političnem prostoru smo se sicer že v preteklosti soočili s podobnimi primeri. Diploma poslanca Pozitivne Slovenije Mitje Meršola naj bi bila skoraj dobesedni prepis njegove knjige. Nekdanji član stranke DeSUS, danes pa samostojni poslanec Ivan Simčič, je osumljen ponarejanja srednješolskega spričevala, poslancu Branku Mariniču, ki je bil izvoljen na listi SDS, pa je sodišče prisodilo pet mesecev pogojne kazni zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin pri izpitu iz nemščine. Ta sodba sicer še ni pravnomočna.

V zadnjem času pa je odmevala tudi afera, povezana z Markom Jakličem. Senat ljubljanske ekonomske fakultete je direktorju Lekarn Ljubljana Jakliču tudi uradno odvzel magistrski naziv. Fakulteta je namreč 16. decembra v Uradnem listu preklicala veljavnost izdane diplomske listine, ker je po ugotovitvah senata magistrsko delo Jakliča iz 25. novembra 2005 plagiat.

Kršitev zakona o avtorskih in sorodnih pravicah Prepisovanje v obsegu, kot ga je potrdil računalniški program omenjene fakultete, brez navajanja vira in ustreznega citiranja predstavlja kršitev zakona o avtorskih in sorodnih pravicah. Kot je za časnik povedala direktorica Inštituta za intelektualno lastnino Maja Bogataj Jančič, nedovoljena uporaba tujih avtorskih del predstavlja poseg v moralne, lahko pa tudi v materialne pravice tretjih oseb, v tem primeru avtorske pravice diplomskega dela.

Janković: Odločitev bo sprejel svet stranke Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je dejal, da bo odločitev, kako bodo ravnali, naslednji teden sprejel svet stranke. Še prej pa bodo poslali pismo na fakulteto, kjer je Ambrožič magistriral, in na fakulteto, kjer naj bi ugotovili nepravilnosti. Na podlagi tega bo svet nato sprejel odločitev.

Ambrožič pa je dejal, da ne pristane na trditve, da je njegova magistrska naloga plagiat in da je šla čez vse ustrezne postopke.

Ne spreglejte