Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2019,
15.45

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

21

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Marjan Šarec vlada DeSUS

Četrtek, 21. 11. 2019, 15.45

4 leta, 5 mesecev

Poslanec DeSUS: Sodeloval bi tudi v Janševi vladi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

21

Poslanec DeSUS Robert Polnar je ob vztrajanju pri višjih povprečninah dejal, da vlado Marjana Šarca podpira, a da je trenutno podpornik politike, ki ni sposobna alternativ. Če bi bila v tem mandatu državnega zbora kakršnakoli možnost za sodelovanje v drugi vladi, ki bi zmogla več poslanskih mandatov, bi sodeloval, tudi s SDS pod vodstvom Janeza Janše, je povedal Polnar.

Poslanec DeSUS Robert Polnar je v izjavi ob robu proračunske seje državnega zbora dejal, da ostaja podpornik vlade Marjana Šarca, v kateri sodeluje, a je poudaril: "Sem trenutno podpornik politike, ki ni sposobna oblikovati alternativ, kar je zame velik problem. Politika na nacionalni ravni namreč mora biti vedno pripravljena izoblikovati alternative, zlasti če nima posebne večine v državnem zboru."

Kot smo v začetku novembra razkrili na Siol.net, bi se v državnem zboru po dokončnem razhodu med Levico in Šarčevo koalicijo lahko oblikovala nova koalicija pod vodstvom Janeza Janše, ki bi jo poleg SDS sestavljali še SMC, NSi in SAB, v zadnjih dneh pa se omenja tudi DeSUS.
Državni zbor, glasovanje, poslanec, poslanci
Novice Šarčeva vlada uspešno do proračunov za leti 2020 in 2021 #video

Polnar kritičen do potez finančnega ministra

Kot je pojasnil Polnar, zanj ni alternativa, da minister za finance pride v državni zbor in reče, da je to, kar je predlagal, pač to, sicer bo odstopil: "To ni način vodenja politike. Minister za finance (Andrej Bertoncelj, op. a.) mora biti v takšnih okoliščinah, kot so trenutno, pripravljen, da bo v državnem zboru soočen tudi z nasprotovanji glede njegovih predlogov proračunov in da se bo temu ustrezno tudi prilagodil."

Če bi bila v tem mandatu državnega zbora kakršnakoli možnost za sodelovanje v drugi vladi, ki bi zmogla več poslanskih mandatov, bi sodeloval, tudi s SDS pod vodstvom Janeza Janše, je dejal Polnar. | Foto: STA , Če bi bila v tem mandatu državnega zbora kakršnakoli možnost za sodelovanje v drugi vladi, ki bi zmogla več poslanskih mandatov, bi sodeloval, tudi s SDS pod vodstvom Janeza Janše, je dejal Polnar. Foto: STA ,

Jasen je bil tudi ob vprašanju, ali bi bil pripravljen sodelovati v kakšni novi vladi. "To je za zdaj še predaleč, vsekakor pa nisem prepričan, da bi takšna vlada, kot je zdaj, s tako šibko podporo v državnem zboru, lahko obstala. Če bi bila kakršnakoli možnost za sodelovanje v kakšni drugi vladi v tem mandatu, ki bi zmogla zagotoviti več poslanskih mandatov, bi bil pripravljen sodelovati," je povedal Polnar in dodal, da bi sodeloval tudi z Janševo SDS.

Bodo poslanci danes podprli proračun? Novinarka: Lea Majcen/Video: Planet.


Janez Janša
Novice Janševa vlada 3.0 – spin ali realna možnost? #analiza

Če bo vladno dopolnilo sprejeto, ne bo podprl proračuna

Zatrdil je, da deluje po načinu, zaradi katerega je prišel v državni zbor: "Sem predstavnik vsega ljudstva, delujem po svoji vesti in po svojem prepričanju." Tako je na parlamentarnem odboru za finance, ki mu predseduje, minuli petek podprl občutno zvišanje povprečnin za občine in pri tem tudi vztraja. Glasoval bo proti dopolnilu koalicije, s katerim povprečnino vračajo na vladni predlog. Če bo slednje sprejeto, bo nasprotoval zakonu o izvrševanju proračuna. Podporo mu bo odrekel tudi v primeru vnovičnega glasovanja o zakonu.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je potrdil, da se je glede oblikovanja morebitne nove koalicije pogovarjal z Janezom Janšo. | Foto: STA , Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je potrdil, da se je glede oblikovanja morebitne nove koalicije pogovarjal z Janezom Janšo. Foto: STA ,

Po njegovih navedbah bo državni svet zanesljivo izglasoval veto na zakon o izvrševanju proračuna in kolikor ve, bo seja 28. novembra. Ob tem je spomnil, da je tudi pri sprejemanju sprememb zakona o dohodnini glasoval proti prav z namenom, da se dodatno ne jemlje sredstev za temeljni finančni vir financiranja občin. Tako je presenečen nad tem, da je bil kdorkoli presenečen nad njegovo odločitvijo na odboru za finance.

Proračun: če bodo amandmaji sprejeti, bo finančni minister odstopil. Video: Planet.


Glede povprečnin za občine je pojasnil, da ima pred drugimi poslanci prednost v tem, da zadevo pozna od znotraj, saj se je ukvarjal z občinskimi proračuni. "Zato v resnici vem, kaj počnem," je zatrdil Polnar. Na vprašanje, ali pričakuje težave zaradi svojega glasovanja, je odgovoril: "Kar zadeva koalicije, ne vem. Slišim, da so določeni ljudje malo jezni name. S tem se pretirano ne ubadam." V poslanski skupini imajo različna stališča, a za zdaj po njegovih navedbah vse skupaj poteka v demokratični razpravi.

Novice Šarec: Dogovorili smo se, da nikomur ni v interesu padec vlade #video

Počivalšek potrdil, da se je srečal z Janšo

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je medtem po poročanju Radia Ognjišče potrdil, da se je na temo morebitnega oblikovanja druge vlade srečal s prvakom SDS Janezom Janšo. Vodja poslanske skupine Igor Zorčič je na vprašanje, ali se omenjeni pogovori res dogajajo, sicer odgovoril, da ne vedo za kakršnokoli drugo koalicijo.

Janša je ob robu kongresa EPP v Zagrebu sredino izjavo Šarca, da so se koalicijski partnerji na srečanju dogovorili, da padec vlade nikomur ni v interesu, označil za smešno. Ob tem je dejal, da imamo po odhodu Levice v opozicijo res prvič v zgodovini samostojne Slovenije manjšinsko vlado: "Ta koalicija ne bo zdržala do konca, ali se bo prej zgodila rekonstrukcija vladne koalicije ali drugačna prerazporeditev sil v parlamentu ali pa predčasne volitve. Verjetno oboje po tem istem vrstnem redu."

Predsednik NSi Matej Tonin je v izjavi za Radio Ognjišče dejal, da je v politiki vse mogoče: "Pogovori ves čas tečejo. NSi je takšna stranka, da pušča odprto komunikacijo z vsemi strankami." Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je danes zatrdil, da o pogovorih za morebitno novo vlado ne ve nič.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je zatrdil, da pri morebitnih takšnih pogovorih ni sodeloval, zdajšnja vladna ekipa pa da bo zdržala do konca. Po njegovih navedbah je imel Janša priložnost, a ni prevzel mandatarstva, pri čemer je po Jelinčičevem mnenju naredil napako, saj da bi tudi oblikoval vlado. "Tisti, ki danes letajo okoli njega, bi že takrat," je še dodal Jelinčič.

Ne spreglejte