Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 3. 2023,
13.03

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

10

Natisni članek

NSi Gibanje Svoboda zakon vojaki Slovenska vojska

Sreda, 22. 3. 2023, 13.03

1 leto

NSi podprla Šarčev zakon, SDS pa vojaško resolucijo. Levica proti obema.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

10

Slovenska vojska | Foto STA

Foto: STA

Poslanci koalicijske Svobode so danes s pomočjo opozicijske NSi izglasovali novelo zakona o službi v Slovenski vojski (SV), ki uvaja znižanje izobrazbenih pogojev za zaposlitev v SV pod pogojem, da pripadnik srednješolsko izobrazbo konča na delovnem mestu. Poslanci so novelo izglasovali z 49 glasovi za in petimi glasovi proti. Poleg tega so poslanci s 55 glasovi za in šestimi glasovi proti podprli resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040. Dokument med drugim načrtuje dvig obrambnih izdatkov na dva odstotka bruto domačega proizvoda in določa financiranje vojaških investicij in raziskav.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved je med včerajšnjo predstavitvijo novele spomnil, da vojski močno primanjkuje kadra, zato ministrstvo v noveli predlaga, da se izobrazbeni pogoji za zaposlitev v vojski znižajo na osnovno šolo in nedokončano srednjo šolo. Mlade, ki bi se na ta način zaposlili, bi spodbudili, da nadaljujejo šolanje in znotraj SV opravijo ustrezna usposabljanja.

Poslanka Svobode Andreja Rajbenšu je v predstavitvi stališč poslanske skupine dejala, da novela v svojih rešitvah ni revolucionarna, saj bo vojski omogočila, da pripadnike usmeri v izobraževanje za poklice, ki jih v vojski primanjkuje. Napovedala je podporo zakonu.

Damir Črnčec, državni sekretar
Novice Črnčec: Zavezali smo se, da bomo dvignili obrambne izdatke

SDS zakonu ne nasprotuje, a opozarja na pomanjkljivosti 

Anton Šturbej je v imenu poslanske skupine SDS napovedal, da zakonu ne bodo nasprotovali, ob tem pa opozoril, da bi moral bolj natančno opredeliti delovni čas v SV in na obrambnem ministrstvu v primeru povišane pripravljenosti, češ da raziskave kažejo, da delo v nočnem času in neurejenih časovnih presledkih neugodno vpliva na zdravje zaposlenih.

Janez Žakelj iz poslanske skupine NSi je dejal, da je najboljši promotor zaposlitve v SV zadovoljen vojak, za kar so pomembni dobri medosebni odnosi v vojaških enotah, krepitev ekipnega duha pa je odgovornost častnikov in podčastnikov. V NSi bi po njegovih besedah večji poudarek namenili tudi promociji poklica in večji predvidljivosti kariernega razvoja vojaka. Z nižanjem vstopnih kriterijev po njegovih besedah pada raven znanja in kompetenc pripadnikov SV, zato so do zakona zadržani, a ga bodo vseeno podprli, je dodal.

Poslanec SD Damjan Zrim je poudaril, da morajo pripadniki SV vsak dan ravnati premišljeno in preudarno, česar se lahko naučijo le skozi izobrazbo. Kot primer je navedel koncept kulturnega relativizma, ki ga pridobijo v okviru pouka sociologije v srednji šoli. Glede novele zakona imajo v SD pomisleke tudi, ker ni jasno, ali bodo pripadniki vključeni v javni ali zasebni srednješolski program izobraževanja.

Miha Kordiš je v predstavitvi stališča poslanske skupine Levice dejal, da so številke o kadrovskem pomanjkanju v vojski izmišljene. V SV bolj kot vojakov manjka domišljen koncept, kako braniti domovino, je dejal. Teh 20 tisoč državljanov, ki imajo le nedokončano osnovno šolo, bi po njegovih besedah bolj potrebovalo pomoč in roko države, namesto tega pa jim ponujajo puško in maskirno uniformo. Takšni politiki v Levici absolutno nasprotujejo, je dejal.

SDS podprla resolucijo, Levica pa ne
Poslanci DZ so danes s 55 glasovi za in šestimi glasovi proti podprli resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040. Dokument med drugim načrtuje dvig obrambnih izdatkov na dva odstotka bruto domačega proizvoda in določa financiranje vojaških investicij in raziskav.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec je med torkovo predstavitvijo resolucije spomnil, da jo prenavljajo zaradi spremenjenega varnostnega okolja po začetku vojne v Ukrajini. Po njegovih besedah Slovenija svojo obrambo zagotavlja v sklopu kolektivne obrambe zveze Nato.

Država se je zvezi Nato politično zavezala, da bo svoje obrambne izdatke dvignila na dva odstotka bruto domačega proizvoda, je dejal Črnčec. V resoluciji so ta dvig zastavili z jasno časovnico do leta 2030. Novosti so vzporedna in ne več zaporedna gradnja zmogljivosti srednje in srednje izvidniške bataljonske skupine, dvig obrambnih izdatkov za investicije na 20 odstotkov in dvig izdatkov za razvoj na dva odstotka. Črnčec je izpostavil še postopno menjavo flote helikopterjev in njihovo številčno krepitev.

Med predstavitvami stališč poslanskih skupin je Jožef Lenart iz SDS napovedal soglasno podporo resoluciji in v njej predlaganim rešitvam. Kljub temu je izrazil pomisleke glede prepogostega spreminjanja resolucij in strategij, saj da je bila prejšnja resolucija sprejeta februarja lani. Podporo je napovedal tudi Janez Žakelj iz NSi, ki pa v resoluciji pogreša bolj dorečeno vlogo rezervne sestave SV in tega, kako bodo dodatna finančna sredstva porabljena. 

Damijan Zrim iz poslanske skupine SD je dejal, da resolucija uvaja potrebne ukrepe proti dolgoročnemu razvoju in opremljanju SV. V stranki pričakujejo, da bo ustrezno naslovila tudi pomanjkanje kadra v SV. Poslanec Levice Miha Kordiš pa je dejal, da zapravljanje denarja za orožje pomeni izgubo omejenih virov za potrebe državljanov doma. Dodal je, da je vojska največji onesnaževalec, zato s to resolucijo sledijo politiki, ki stopnjuje podnebni zlom, kar po njegovem pod vprašaj postavlja njen cilj zagotavljanja večje varnosti državljanom.
slovenska vojska
Novice Slovenija po obrambnih izdatkih ostaja pri repu članic Nata
Marjan Šarec, Pomoč Turčiji
Novice Šarec: Nabava streliva za Ukrajino mora biti hitra in učinkovita
Slovenska vojska
Novice Odbor za obrambo podprl resolucijo o Slovenski vojski
Ne spreglejte