Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 3. 2015,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SMC referendum istospolni

Četrtek, 19. 3. 2015, 17.49

8 let

Poslanci SMC: Ne bomo dopustili referenduma o zakonski zvezi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslanska skupina SMC podpira vsebinske rešitve, ki jih vsebuje novela zakona o zakonski zvezi, in bo storila vse, kar je v njeni moči, da se zakon uveljavi.

Dodajajo, da nameravajo predlagati oziroma podpreti odločitev, da DZ ne dopusti referenduma, s katerim bi omejili ali kršili človekove pravice.

Poslanci SMC so ob tem ponovili stališče, da spoštujejo ustavno pravico do referenduma, zato ne pristajajo na pobude, ki bi v nasprotju z ustavo in zakoni preprečevale zbiranje podpisov v podporo referendumski zahtevi.

Ne podpirajo predloga ZL, da se onemogoči začetek zbiranja podpisov "Zato PS SMC ne podpira predloga ZL, kolikor želi ta onemogočiti začetek postopka zbiranja podpisov v podporo referendumski zahtevi," so zapisali v sporočilu za javnost.

Na drugi strani pa poudarjajo, da bodo vsekakor proti vsakemu referendumu, s katerim bi se želelo protiustavno omejevati ali kršiti človekove pravice posameznikov ali različnih družbenih manjšin.

"Zato namerava PS SMC v prihodnjih dneh vsekakor predlagati oz. podpreti odločitev, da DZ sprejme sklep, da se takšen referendum sploh ne dopusti. Predlagatelju referenduma pa v takšnem primeru seveda še vedno ostane pot do ustavnega sodišča, ki je v takšnih primerih pristojno za dokončno odločitev," so dodali

Ob tem so sporočili tudi, da so ponovno povabili predstavnike LGBT in drugih interesnih skupin, da jim pojasnijo nespremenjeno stališče do novele zakona in uresničevanja ustavnih pravic.

Podpirajo novelo, ker izenačuje enakost dveh odraslih oseb Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je sicer še v torek zagotavljala, da stranka SMC ne bo zavirala referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi.

Tudi takrat je sicer poudarila, da ostajajo pri podpori noveli, ker izenačuje enakost pravic dveh odraslih oseb, a da spoštujejo ustavno in zakonsko načelo, ki pravi, da je nad voljo parlamentarne večine volja ljudstva.

"Če volja ljudstva ni zadovoljna z voljo parlamentarne večine, ima na razpolago referendum," je v torkovi izjavi novinarjem spomnila Kustec Lipicerjeva.

Nasprotniki zakona bodo podpise začeli zbirati v ponedeljek Spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je v začetku marca DZ sprejel z 51 glasovi za in 28 glasovi proti. A je koalicija Za otroke gre v DZ vložila podpise državljanov za začetek postopka zbiranja potrebnih 40 tisoč podpisov za razpis referenduma. Podpise bo začela zbirati v ponedeljek.

Predlagatelji novele, ZL, želijo sklic izredne seje, na kateri bi referendum zavrnili, saj menijo, da je nedopusten, saj zakon odpravlja ugotovljeno neustavnost glede pravic istospolnih.

Če DZ razpis referendum zavrne, se lahko njegovi predlagatelji obrnejo na ustavno sodišče. Če DZ tega ne stori, pa referenduma ne more preprečiti nihče.

V ZL bodo zadovoljni šele potem, ko bodo dobili podpise poslancev SMC "Mislim, da se na to njihovo tako opevano načelnost ne moremo več zanašati, tako da ne bom izrekel preveč navdušenja nad to izjavo," se je odzval poslanec ZL Matej T. Vatovec. Po njegovih besedah bodo zadovoljni takrat, ko bodo dobili podpise poslancev SMC in ko bodo ti dejansko dali tudi glasove za to, da se referendum ne izvede.

V ZL sicer podpise že zbirajo, če jih bo dovolj, jih bodo po Vatovčevih napovedih vložili v ponedeljek.

V poslanski skupini SD pa so poudarili, da človekove pravice ne smejo postati predmet dnevnih premislekov in tehtanj v smislu, da te pravice ogrožajo pravico do referenduma ali obratno. "Prepričani smo, da je današnje sporočilo poslanske skupine SMC korak naprej k temu, da človekove pravice ne bodo več predmet teh pomislekov, ter da bo zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih zaživel brez tovrstnih polemik," je pojasnil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Ne spreglejte