Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 9. 2015,
8.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nevrološka klinika Milojka Kolar Celarc poročilo Ivan Radan

Sreda, 2. 9. 2015, 8.40

6 let, 7 mesecev

Poročilo o nevrološki kliniki: primer Radan bi lahko preprečili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko je v začetku leta v javnosti odjeknila afera Radan, je ministrstvo za zdravje odredilo izredni upravni nadzor. Poročilo o dogajanju na nevrološki kliniki je zdaj končano. Kaj razkriva?

Januarja je v javnost prišla informacija, da naj bi zdravnik Ivan Radan z usodno mešanico zdravil skrajšal življenje enemu izmed bolnikov. Februarja je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zato odredila izredni upravni nadzor na intenzivnem oddelku nevrološke klinike v UKC Ljubljana.

Sprva je bil izredni upravni nadzor odrejen za obdobje med 1. decembrom lani in 31. januarjem letos, ko so na dan prišli še novi sumi (policija Radana med drugim sumi osmih umorov), pa je bil nadzor razširjen na obdobje od 1. februarja 2009 do konca junija letos.

Nadzor ni presojal strokovnosti Kolar Celarčeva je danes na začetku izjave za javnost poudarila, da morajo biti rezultati tega poročila za vse zdravstvene delavce zelo resno opozorilo in vodilo, kako naprej, da do takih dogodkov ne bi več prihajalo. Ob tem je poudarila, da upravni nadzor ni presojal strokovnosti, ampak je presojal, ali je nadzorovanec ravnal v skladu s predpisi za področje zdravstva in v skladu s predpisi in pravili UKC Ljubljana.

Dodala je, da so pripravili določene ukrepe in priporočila, naloga UKC pa bo, da posamezne ukrepe izvede v roku dveh, treh, šest oziroma 12 mesecev in da ministrstvu poroča o doslednem izvajanju. Pozvala bo tudi ostale predstavnike svetov zavodov, da se seznanijo s poročilom in tudi pri sebi preverijo, kako sistemi delujejo.

Nekatere kršitve so ugotovili le na intenzivnem oddelku nevrološke klinike, kjer je deloval Radan, nekatere pa za celo kliniko, pa tudi za cel klinični center.

Primer kalij: Nihče se ni ustrezno odzval Glede primera Radan je ministrica dejala, da je nadzor pokazal, da se tako zaposleni kot vodstvo niso ustrezno odzvali. Med drugim so zatajili nadzorni mehanizmi (način dela v timu, dvojna kontrola, javljanje odklonov, itd.), nepravilno pa je bilo izvedenih tudi vrsta drugih postopkov, ki so omogočili, da je do obravnavanih dogodkov sploh prišlo.

"Zaposleni so večinoma predolgo molčali in o zadevi poročali prepozno, prav tako pa niso izvedli ostalih predvidenih aktivnosti. Nevarnosti se ni znanalo pravočasno, čeprav bi se jo lahko," je navedla ministrica in poudarila še, da se vodstvo, kljub možnosti in priložnosti za ustrezen odziv, ni odzvalo na način, kot ga predvidevajo dokumenti in splošno interni aktu UKC.

Ministrstvo bo sicer o tistih ugotovitvah, ki niso v njihovi pristojnosti, obvestilo druge pristojne institucije, kot so svet UKC, inšpektorat za delo in inšpektorat za javni sektor.

Radan v priporu, na sodišču izpodbija odpoved Čeprav so v javnost že pricurljale nekatere informacije iz poročila, pa Kolar Celarčeva do danes na to temo še ni podala komentarja. Poročilo je zdaj, po preteku obdobja, v katerem so lahko vpleteni dali svoje pripombe, postalo tudi uradno in s tem javno.

V začetku avgusta so se na takrat še neuradne informacije iz poročila, odzvale medicinske sestre in poudarile, da je poročilo krivično, ob tem pa so zagotovile, da je nevrološka klinika varna.

Zdravnik Ivan Radan je medtem še vedno v priporu. Iz UKC Ljubljana so ga odpustili že januarja, pozneje pa so stekli tudi postopki na Zdravniški zbornici Slovenije za odvzem licence. A Radan se je odločil, da odpoved delovnega razmerja izpodbija na sodišču.

Ne spreglejte