Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 11. 2015,
21.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

stanovanje Miro Cerar vlada

Torek, 3. 11. 2015, 21.20

6 let, 6 mesecev

Populistične zablode Mira Cerarja, ki mladim obljublja gradove v oblakih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Si res želite živeti v državi, kjer bi vam vlada tako kot v nekdanji Sovjetski zvezi urejala stanovanje, ali bi raje imeli dobro službo z visoko plačo in si sami kupili stanovanje po svojih željah?

V sprejemanju je nacionalni stanovanjski program za prihodnje desetletje. Vlada premierja Mira Cerarja ugotavlja, da imajo mladi v Sloveniji omejene možnosti za stanovanjsko osamosvajanje, saj so večinoma zaposleni za določen čas ali opravljajo prekarno delo. Njeni predlagani ukrepi, kako bi za mlade uredila stanovanja:

- mladim posameznikom in družinam bi ponudila finančno ugodnejša stanovanja,

- s cenejšo gradnjo naj bi zagotovila tudi ugodnejša najemna stanovanja za mlade,

- spodbujala bi javno-zasebno partnerstvo med uporabniki stanovanj in stanovanjskim skladom,

- mladi bi imeli možnost najema stanovanj s poznejšim odkupom.

To je nekaj ukrepov, ki jih vlada v okviru resolucije o nacionalnem stanovanjskem programu 2015–2025 poslancem državnega zbora predlaga v sprejem.

Vladne neumnosti zaradi prilizovanja volivcem: Predlagani ukrepi so za ušesa volivcev, ki nimajo rešenega stanovanjskega problema, zelo privlačni. Vseeno pa je treba poudariti:

- Vlada nima denarja za takšne finančne spodbude.

- Kje je pri predlaganem nacionalnem programu kriterij pravičnosti: zakaj je stanovanjski problem na primer 30-letnika v najbolj aktivni dobi bolj pereč od stanovanjskega problema na primer upokojenca?

- Starostna meja, do katere bi država mladim pomagala do stanovanj – zakaj se ne bi premaknila na primer na 40 let? Zakaj ne na 50 let? Zakaj pa ne bi potem država poskrbela za reševanje stanovanjskega problema kar vseh državljanov?

- Je res poslanstvo moderne države, da zagotavlja stanovanja za določeno skupino državljanov, tako kot je bila to vizija Stalinove Sovjetske zveze?

- Kakšne posledice za razvoj družbe in države bi povzročila vlada, ker bi s tem dušila mobilnost med ljudmi in jih za vse življenje vezala na lastniško stanovanje?

- Skoraj vse vlade v Sloveniji so napovedovale uvedbo nepremičninskega davka, nobena sicer ni bila operativno sposobna tega davka uvesti, zato preseneča samozavest zdajšnje Cerarjeve vlade, ki se čuti kompetentno na nepremičninski trg poseči z mnogo močnejšimi ukrepi, kot je nepremičninski davek.

- Pri političnih obljubah, da bo "država poskrbela za …" je treba poudariti, da "država" pomeni proračun oziroma državno blagajno, v kateri je toliko denarja, kolikor vanjo vplačamo davkov (za natančnejše prihodke je treba vsekakor omeniti še nekatere druge prilive: vir).

Glas razuma Kaj pa o nacionalnem stanovanjskem programu menita dva ekonomista, ki se ukvarjata tudi z nepremičninskimi vprašanji?

Ne spreglejte